DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pátek 2. ledna 2015

Home » » Recenze/review - DESERTED FEAR – Kingdom of Worms (2014)

Recenze/review - DESERTED FEAR – Kingdom of Worms (2014)


DESERTED FEAR – Kingdom of Worms
CD 2014, F.D.A. Rekotz

Už jste někdy zažili kopanec špinavou okovanou botou přímo do obličeje? Že ne? Tak to buďte rádi. Mně se to jednou stalo a dodnes, když si na to vzpomenu, tak mě zabrní celá čelist. Tenkrát jsem potkal jednoho zákeřného kluka, který mě dobil až na zem. Byl jsem celý od krve, vzteklý a ponížený. A on, aby mě snad dorazil, tak napřáhl nohu a pak se mi zatmělo před očima. Nebyl jsem zvyklý prohrávat a tak to bylo o to těžší. Projít si tím asi musí každý chlap, ale mě tenkrát štvala hlavně ta hanba. S muzikou je to jiné, příjemnější, imaginární. S německými death metalisty DESERTED FEAR se setkávám podruhé. Minule to bylo s jejich deskou „My Empire“ v roce 2012. Tenkrát jsem napsal něco o tom, že se mi album líbí, ale že mi na něm něco málo chybí. Bodoval jsem vysoko, ale s výhradami. Zajímavé je, že od té doby u mě CD dozrálo a veškeré nápady z opuštěné kostnice jsem ocenil až časem. Letos je tomu trošku jinak. „Kingdom of Worms“ mi přijde přístupnější, vstřícnější. Možná až moc. Tentokrát to zkrátka nekope.

Ze zvuku je cítit mix Dana Swano (ale notně zničený dnešním „dynamickým“ přístupem) a ze skladeb nadšení pro otvírání starých hrobů. Švédská death metalová škola se zde potkává s BOLT THROWER, ASPHYX, OBITUARY, VADER a v jednom momentě jsem zaslechl i lehkou podobnost s blackovými WATAIN. Často bohužel dokonce zazní melodičtější podoba smrtícího kovu, jaký ve svých začátcích hráli třeba takoví DARK TRANQUILLITY. Na „Kingdom of Worms“ se němečtí rouhači vydali trošku jinou cestou, než jsem očekával. Těšil jsem se na totální old schoolový výplach a místo toho jsme se najednou ocitli v Gothenburgu někdy na přelomu devadesátých let minulého století. To bude pro spoustu z vás asi velmi dobrou zprávou, ne tak pro mě. Míval jsem sice chvíle, kdy jsem se rád pohyboval v tomto období, ale pak se tamní kapely vydaly směrem, který mi vůbec nevyhovoval, nelíbil se mi. Sem tam se sice vrátím k nějaké slavné desce, jinak se mnou ale melodicky pojatý death metal nic moc nedělá. Z toho plyne jediné, letošní album DESERTED FEAR je pro mě krokem do oblasti, kde se necítím zrovna ve své kůži.


Samotná deska pak splňuje všechny dnešní požadavky pro úspěch. Je náležitě příjemná a zároveň jakoby rebelská, najdeme na ní spoustu vcelku zapamatovatelných melodií a doplněn je i „šokující“ klip. Nevím, jestli chtěli pánové taky vydělat nějaké peníze nebo se jedná jen o jakýsi „experiment“, ale nějak si nedovedu představit, že by v dnešní době nějak výrazně zamíchali s řekněme evropskými metalovými kartami. Samozřejmě, všude se budeme časem moct dočíst v různých recenzích spousty pozitivního, ale pro mě zůstane minulé album nepřekonané. Čekal jsem pořádnou zatuchlinu a místo toho dostal nablýskaný produkt ze supermarketu. Tam, kde mě minule opakovaně kopali DESERTED FEAR okovanou botou do obličeje, tak mi dnes jen něžně vyhrožují. Je to škoda, zrovna z téhle smečky jsem cítil velký potenciál pro pořádný zabijácký death metal.


Kingdom of Worms“ je vlastně dobrým albem. Má velké předpoklady pro úspěch v dnešní době. Balancuje někde na hraně mezi tím, co jsem schopen ještě ve své hi-fi věži akceptovat a tím, co bych raději ani nepustil přes práh pokoje. Nevím, letošní deska mě nějak nezaujala, přijde mi obyčejná, ničím zajímavá a v určitých chvílích dokonce nepříjemná. Nahrávka si určitě své fanoušky najde, já ale mezi nimi nebudu. Já se raději poohlédnu tam, odkud DESERTED FEAR přišli, do poctivého undergroundu, kde se do toho kope s rozběhem. Tady je na mě vše moc uhlazené, krásné a milé. A to je přesně přístup, který nemám rád. Každopádně, pokud máte rádi v death metalu spoustu melodií, jděte do toho, určitě neprohloupíte. Já se tentokrát poohlédnu jinde.


Asphyx says:

The new album „Kingdom of Worms“ goes towards I donť like. On the last album „My Empire“ I appreciated underground feeling and total enthusiasm for dirty death metal. New album was influenced by the Swedish melodic Gothenburg school. I don´t like it. The album has strange, current modern sound and usually ideas. The album is certainly good, but not for me.


Seznam skladeb:

  1. Intro
  2. Forging Delusions
  3. Kingdom Of Worms
  4. Call Me Your God
  5. Wrath On Your Wound
  6. Torn By Hatred
  7. The Agony
  8. With Might And Main
  9. Shattering The Soil
  10. Mortal Reign
  11. Last Of A Fading Kind


Čas: 39:56

Sestava:



Manuel Glatter – kytara, zpěv
Fabian Hildebrandt - basa
Simon Mengs – bicí



Share this games :

TWITTER