DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

neděle 4. ledna 2015

Home » » Recenze/review - SOULSKINNER – Crypts of Ancient Wisdom (2014)

Recenze/review - SOULSKINNER – Crypts of Ancient Wisdom (2014)


SOULSKINNER – Crypts of Ancient Wisdom
CD 2014, Xtreem Music

Rozdíl mezi realitou a fikcí je znám snad každému. Reálné je vyspat se s holkou od vedle a fikce bude pro většinu z nás žhavý večírek s oblíbenou pornohvězdou z filmů, na které se nikdo nedíváme (smích). V muzice to platí dvojnásob. Mám to nastavené tak, že mám raději reálně znějící death metal, než na počítačích uměle vytvořené soubory znějící navzájem velmi podobně. Přimhouřím oči nad kdejakou nedokonalostí, jen musím cítit z nahrávky, že ji hrají živí lidé. Řečtí SOULSKINNER patří do škatule, zvané dnes „real death metal“. Jsou špinaví, temní, znějí neučesaně a nebojí se do toho pořádně hrábnout. Pro dnešního zhýčkaného posluchače budou pravděpodobně někdy až moc „primitivní“, ale pro mě jsou o to víc uvěřitelní. Pohybujeme se sice mezi mantinely, kdysi nastavenými třeba takovými ASPHYX, BOLT THROWER, GOREFEST, CARCASS, AUTOPSY a podobnými špinavci, ale té temnoty zde najdeme také nepřeberné množství. Občas jsem si při poslechu vzpomněl i na současné DESECRESY, se kterými spojuje Řeky záliba v dlouhých doomových vsuvkách.

Kapela pochází z překrásného města Atény a letošní deska je teprve jejich třetí v pořadí. Datum vzniku v roce 2000 napovídá, že se nejedná o žádné nováčky, ale o protřelé vlky, znající snad všechna zákoutí evropského undergroundu. Hudba na „Crypts of Ancient Wisdom“ pochází z dlouho nevětraných zákoutí nejhlubšího podsvětí. U dveří hlídá samotný trojhlavý pes Kerberos, který vás uvítá hned u vstupní brány. Za ruku vás pak vezme mistr Charón, zvláštní to převozník. Pro převoz přes řeku Styx vám stačí pár drobných a CD SOULSKINNER. To se na onom světě obzvlášť cení a pokud se rádi oháníte svoji zálibou v undergroundovém metalu, nemělo by rozhodně chybět ve vaší sbírce. Určitá „nedokonalost“ a nečistota v hudbě je všem spolkům hlásícím se k záhrobí vlastní a tak si nahrávku vychutná spíše fanoušek temnoty, než brutálních postupů. Tradičně vynikající je cover od mistra Marka Riddicka, který snad nemá podle mě slabý obal. Vystačí si sice jen s černou a bílou, ale ty kresby stojí opravdu za to.


Zvukově je vše příslušné a podřízené hranému stylu. Melodie jsou studené, kapela se nebojí nechat vyniknout v pomalých pasážích na povrch chlad a když se do toho pořádně opřou, lítá plesnivina na všechny strany. Rád se v podobných záležitostech přehrabuji a je mi moc příjemné na sebe nechat podobné shnilotiny působit. Vím moc dobře, že takovéto desky se dají „odsoudit“ několika řádky o nepůvodnosti a ne-přínosu světovému death metalu, jenže takhle já to vnímat neumím. Než abych rozumoval v diskuzích, tak se raději projdu venku se sluchátky na uších. Vždyť počasí death metalu šmrncnutému doomem přeje víc než kdy jindy. Kosti mi křehnou a smrt je zase o kousek blíž. Nevím, jak to máte nastavené vy, ale podzim je pro mě v mnohém krutější, než zima. Příroda, stejně jako SOULSKINNER, jakoby ještě neumřela. I když všichni moc dobře víme, že k tomu dojde každou chvíli. Oplakávat nebožtíky je na téhle desce zbytečné. Ožívají zde, vyprávějí své příběhy a pořádají nekonečné seance.


Poslouchám desku pořád dokola a najednou se ocitám za hřbitovní zdí. Jsem jen tichý pozorovatel reje nemrtvých. Přešlapuji nedočkavě v naději, kdy mě už vezmou mezi sebe, abych konečně pochopil, kde se ukrývá ten kdysi zapečetěný recept na dobrý death metal. Možná je ukryt někde hluboko, ve starodávných kryptách, pokrytý pavučinami a hnědočernou patinou věčnosti. SOULSKINNER citují z tohoto testamentu s ohořelými okraji s přehledem, svéráznou vehemencí a jistotou. Nad otevřenými hroby se vznáší ostré melodie oznamující další sešlost. Tématem dnešního večera je historie umírání. V Řecku o tom mají sáhodlouhé pojednání a zubem času prověřené postupy. Realita bývá někdy hodně krutá a setkání s ní ve vás zanechá nezhojitelné šrámy. Stejně jako ve mně nová deska „Crypts of Ancient Wisdom“. Odpočívám pohozený za posledním hrobem v řadě. A svět opět notně zčernal. Death metalové album, staré jako kosti vašich předků! Opravdový pozdrav ze záhrobí!


Asphyx says:

Open all grave and call undeads! Mess up all Crosses and listen to honest death metal! SOULSKINNER are publishing CD full of old school melodies this year. It´s cruel, evil, ugly, cutting, sadly doom, urgent, covered with cobwebs and has big energy. All fans of real old school death metal would have it in their collection. On „Crypts of Ancient Wisdom“ we meet cruelty , coldness and suffering. World is suddenly black! Death metal album, old as the bone of your ancestors. Real greeting from next world!


Seznam skladeb:


1. Intro
2. The Captive Trojan Maiden
3. Life a Bane
4. The Price of War
5. Our Greatest Curse
6. The Furies' Hymn
7. Deadland pt.1
8. Deadland pt.2
9. Thou Shalt Die
10. Death at Last
11. Why Shrink From Death
12. Outro

Čas: 46:09

Sestava:



Gothmog - zpěv
Bill – kytara, basa
Spiros - kytara
Kostas – bicí




Share this games :

TWITTER