DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

neděle 8. března 2015

Home » » Recenze/review - NEOLITH – Izi.Im.Kurnu-ki (2015)

Recenze/review - NEOLITH – Izi.Im.Kurnu-ki (2015)


NEOLITH – Izi.Im.Kurnu-ki
CD 2015, Non Serviam Records

Sunu se pomalu kupředu. Jedna noha šouravě střídá druhou. Na zádech nesu batoh plný utrpení, bolesti, špíny a lidského hnusu. Jde se mi těžko, bolí mě hlava a konec se zdá být v nedohlednu. Bájný Sisyfos byl kdysi podobně potrestán. Cítím se hodně podobně. Nejhorší je ta beznaděj, pohaslá jiskra v očích a nebetyčný smutek v duši. Mám pocit, že vše okolo, včetně mne hoří v šílených plamenech. Zmítám se na hranici svých sil a přemýšlím, jestli by nebylo lepší všechno jednou a rázně ukončit. Jenže mi není dopřáno. Můj pán, můj vládce, můj Satan mi nedopřeje nikdy spočinout. Přitom vypadá tak krásně, navenek je milý, působí spořádaným dojmem. Vlastně ani nevím, proč si vybral zrovna mě. Na tom ale už nezáleží. Ještě, že ke mně, do podzemní zamřížované místnosti v podsvětí, propadlo CD polské kapely NEOLITH. Jen pohled na obal mi dodal takovou sílu, že jsem roztrhl řetězy, vyrazil dveře a šel se za všechnu tu bolest pomstít.

Není divu, NEOLITH jsou opravdovou legendou, která moc dobře ví, jak způsobit svým death metalem pořádnou apokalypsu. Patří do staré, poctivé školy a spousta dnešních rádoby slavných smeček by jim mohla tak maximálně nosit odpolední kávu. Zkušenosti a jakási neklidná síla, jsou jejich jasným poznávacím znamením. Stejně jako klávesy, které sice v metalu zrovna nemusím, ale tady jsou dávkovány s citem. Tvoří spíš jen doplněk k dotvoření celkové atmosféry, než jako nástroj, na který byste se celou dobu soustředili. Riffy i vokál jsou mocné, nasáklé černotou, jak už jsme na to z polské death metalové větve zvyklí. Při poslechu si připadám, jakoby mi do žil proudila nějaká životodárná tekutina, která mě neskutečně nabíjí. Mám chuť vylézt na nejvyšší horu v okolí a vyřvat tam do větru všechna příkoří, která jsem poslední dobou viděl nebo přímo zažil. Deska má jasný koncept, hezky a pomalu graduje, je velmi členitá a pestrá. Hodně působivé jsou i různé mezihry, vsuvky, preludia, při kterých opravdu mrazí v zádech.


Kapela datuje svůj vznik do roku 1991 a bezesporu už dnes patří k těm, které by mohly fungovat jen ze své podstaty. Není tomu tak. NEOLITH stvořili opět šílené a neklidné dílo, které strčí do kapsy hravě některá CD jejich o hodně „slavnějších“ kolegů. Oceňuji hlavně neotřelý přístup, odvahu nebýt stejní jako ostatní i lehké koketování s modernějšími styly. Není to žádná „přetechnizovaná“ snaha o to být za každou cenu zajímaví, ale jasně daný koncept zla. Bylo, je a bude pro mě velmi příjemné se znovu a znovu ponořit do toho šíleného marastu špíny a beznaděje. Opět rád pokleknu na kamennou podlahu, skloním svoji tvář před monumentálními melodiemi. Spokojeně přijmu zkaženou a plesnivou hostii. Budu se modlit do skonání světa, i když dávno vím, že zlo nelze zničit. Přesto se spolu s kapelou pokusím ho usměrnit a napěchovat jen do těch dvou reproduktorů, ze kterých mi prýští do pokoje.


Psaní „recenzí“ a příběhů je mým soukromým vyrovnáním se s kapelou. Většinou jím uzavírám svůj názor, snažím se popsat své pocity a dojmy. Tentokrát je to trošku jiné. Deska „Izi.Im.Kurnu-ki“ na mě totiž stále působí až zvláštním kouzlem. Je natolik mnohovrstevnatá a svým způsobem náročná, že se k ní budu vracet znovu a řekněme třeba za rok bych určitě doplnil pár dalších slov. Nakonec jsem se rozhodl jít s kůží na trh už nyní, ale jsem tentokrát velmi pokorným posluchačem. Nemívám rozhodně submisivní sklony, ale tady se cítím jako bych byl opravdu někde zavřený, mučený a nucený dělat samé hnusné věci. Není další naděje, světlo již dávno neexistuje. Nad krajinou svá křídla roztáhla černočerná mračna. Krkavci, hyeny a zlí lidé budou mít zase svoje žně. Je jen jediná jistota. Smrt, tma a nová deska NEOLITH. Vítejte v království nicoty. Kult!

Asphyx says:

The band was created in 1991 and today they are among these groups, that could act only from their nature. It isn't so. Neolith made crazy and restless work again, that is much better than Cds of their more “famous” colleagues. The album has a clear concept, it escalates nice and slowly, it is very complex and varied. It was, it is and it will be very pleasant for me again and again plunge into the mad morass of filth and despair. The blackest clouds spread their clouds over the landscape. Ravens, hyenas and evil people will have their harvest. There is one certainty only. Death, darkness and a new album of NEOLITH. Welcome to the kingdom of nothingness. Kult!


Seznam skladeb:

1. Hear Our Calling
2. Of The Angel And His Orison
3. Chariots Of The Gods
4. E.A. Firebringer
5. Enlil
6. Ire Thru Fire
7. Inferludium
8. One In The Truth And The Truth Is One
9. Are We The Lost Ones?
10. Khufu Arise!


Čas: 39:02

Sestava:



Irek “Beast” Gawlik – drums
Krzysiek “Kriss” Dybaś – bass, vocals
Bartek “Bolus” Wierzbicki – guitars
Konrad “Conrad” Białas – guitars
Grzegorz “Levi” Łukowski – vocals
Jurek “Ю” Głód - electronics

Share this games :

TWITTER