DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

čtvrtek 26. března 2015

Home » » Recenze/review - VHOLDGHAST – Lat oss förbrinna (2015)

Recenze/review - VHOLDGHAST – Lat oss förbrinna (2015)


VHOLDGHAST – Lat oss förbrinna
CD 2015, ViciSolum Productions

Umrlčí háj byl dnešní ráno zahalený do zvláštní mlhy. Byla snad ještě víc studená než jindy a když jste se nadechli z plných plic, málem vám umrzly vnitřnosti. Procházel jsem se pomalu, abych nevyplašil stíny a čekal, kdo že to přijde na návštěvu dneska. Občas mi přijde, že sem chodí někteří živí a zdraví, aby si pořádně obhlédli, co je čeká. Zírají na mě nevěřícně, s podivným výrazem ve tváři. Nikdo z nich ani netuší, že jsem zde ze studijních death metalových důvodů. Považují mě za obživnutou mrtvolu, kráčející mezi náhrobky. Marně jim vysvětluji, že jsem ještě stále z masa a kostí, nevěří mi. Chápu to, každý ze smrtelníků není uzpůsobený pro starý dobrý death metal a u někoho je nadšené zvolání při objevení nové šílené smečky odměněno jen shovívavým úsměvem. Tento den jsem se rozhodl věnovat švédským VHOLDGHAST. Ti prošli mým pomyslným sítem a dostali se až sem, na pečlivě uhrabanou pěšinu, mezi mohutné pískovcové náhrobky.

Švédi jsou věrni death metalu, pocházejícímu z jejich krásné země. Předkládají nám tradiční, klasické studené melodie, zabalené do špinavých hadrů smrti. Motivy jsou kruté, drásající a plné čerstvě vymačkaného hnisu. Tlak je navozován spíše rytmy ve středním tempu a i když se pánové nebrání ani pořádným nářezům, studený pocit bezmoci zde hraje hlavní slovo. Podobné muzice, zvlášť když je dobře zahraná, se nikdy nebráním a dokážu si ji vrchovatě užít. Tady si ještě jako bonus doplňuji jakési zvláštní kouzlo, které dodal hlavní protagonista Jonny Pettersson (CAVEVOMIT, HUMAN HARVEST, SKINEATER, SYN:DROM, WOMBBATH). Jeho vokál je velmi naléhavý, jakoby neklidný a spolu s riffy asi tím hlavním, na co se po celou dobu poslechu desku nejvíc soustředím. Skvěle ho doplňují i ostatní („známější“ je kupříkladu bubeník C. Netzell známý z VOLTURYON nebo IN MOURNING). Nejedná se tedy o žádné nováčky, ale zkušené, protřelé muzikanty, kteří moc dobře vědí, co a jak chtějí hrát.


Album je velmi vyvážené, nepostrádá zajímavé vyhrávky, ani plné pytle chřestících kostí. Záměrně nebudu uvádět žádné kapely, které z tvorby VHOLDGHAST slyším. Názor si každý určitě uděláte dle ukázek a hlavně bych byl nerad, aby zrovna tahle parta skončila s nálepkou kopie jiné, slavnější grupy. Zmíním snad jen, že na desce naleznete vedle sebe v symbióze klasický švédský kov s modernějším melodičtějším death metalem. Nejedná se tak o žádnou cílenou starobu, ale o velmi propracované, do detailů dotažené dílo. Možná bych občas ocenil větší tlak, sem tam bych přidal trošku na sypačkách, ale to je jen můj subjektivní dojem. Tady se obětuje death metalovým bohům vznešeně, s nadšením a s jasnou vizí. Přijdu si jako vytažený, unesený z umrlčího háje někam do oblak. Svázaný a bezmocný jsem hozen z nejbližší hory a pak už se jen s lavinou kytarových riffů valím dolů po srázu. Narážím celým tělem do ostrých hran skály, krvácím, zuby mi cvakají a pomalu se sunu dolů. Čeká mě sice zase jen další procházka po místním hřbitově, ale to vůbec nevadí, švédský rukopis mě asi nepřestane bavit nikdy.


VHOLDGHAST připomínají se svým prvním albem pomalu se probouzející monstrum. Zatím je čerstvé, má tlamu plnou krve a jeho dech zapáchá smrtí. Pokud se rádi necháváte unášet na studených severských melodiích a líbí se vám dlouhé procházky pod stromy sklánějícími se nad starými hroby, tak neváhejte. Dostane se vám rozhřešení, naleznete tu správnou a jedinou cestu pravého nefalšovaného smrtícího kovu. Oprostěte se na chvilku od starostí běžného dne, odhoďte předsudky moderních metalistů a věřte, že pokud téhle desce dáte čas, budete pohlceni stejně, jako kus syrového masa v kleci plné šelem. Album, které vás rozdrásá až do morku kostí. Mocná deska!



Asphyx says:

VHOLDGHAST reminds a slowly awaking monster with their first album. It is still fresh, it has a mouth full of blood and breath stinking of death. If you like to get away on the cold northern melodies and you like long walks on the local cemeteries, so don't hesitate. Swedes are true to death metal, coming from their beautiful country. They are presenting traditional, classical cold melodies, wrapped in dirty rags of death. Themes are cruel, cold and full of freshly squeezed pus. The album, that will scratch you to the bone marrow. Powerfull CD!


Seznam skladeb:

01. Låt Oss Förbrinna
02. I Am
03. Born God
04. Walk With Fire
05. Disillusion Of Grandeur
06. False Divination
07. The End Of Existence
08. Worship Us

Čas: 32:56


Sestava/band:



J. Pettersson - Vocals, Guitar, Programming (Syn:drom, Ashcloud, Human Harvest)
F. Ringström - Lead guitar
R. Persson - Bass (Soreption)
C. Netzell - Drums (Volturyon)

Share this games :

TWITTER