DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

úterý 3. března 2015

Home » » Rozhovor - BRUTE - Muzika se nedá dělat bez srdce!

Rozhovor - BRUTE - Muzika se nedá dělat bez srdce!


Loňské album slovenských brutálních death metalistů BRUTE s názvem "Pillory" pořádně zamíchalo s mým pomyslným žebříčkem nejposlouchanější muziky. Je mi tedy velkou ctí, že mi poskytl rozhovor Steve, kytarista této zběsilé smečky.

Ave BRUTE! Zrovna jsem si dneska dal cestou do práce vaše poslední album „Pillory“ do sluchátek a opravdu mi pořádně rozproudilo krev v žilách. Deska je už nějakou dobu venku. Jak jste s ní odstupem času spokojeni. Co fanoušci, recenze?

Ahoj Jakub. Na album sme velmi hrdí, podľa našho vydavatelstva Gothoom productions valcuje predajnosť. Odozvy fanúšikov su naozaj pozitívne a recenzie velmi kladné. Nám to dáva silu. Boj pokračuje. Stojíme ale pevne na zemi a vážime si každý úspech, který by bez podpory naších fanúšikov nebol. Ďakujeme.


Když jsem psal na vaše poslední album recenzi, je tam jedna věta, která pro mě celou desku vystihuje asi nejlépe: „Letošní nahrávka mě rozsekala na malé kousíčky a jsem při jejím poslechu vhodný jen jako přísada do mletého masa“. Za svým názorem si pořád stojím. „Pillory“ mají neskutečný tlak. Jak jste vlastně přistupovali ke skládání? U minulé desky „Sophisticated Atrocity“ jsi psal, že jste se stali z „projektu“ regulérní kapelou. Mě zajímá, jakým způsobem tvoříte nyní. Vím, že třeba bicí party nahrál Jiří Zajíc (HEAVING EARTH).

Tá veta je pecka, ceníme si to. Na Pillory som skladal prakticky všetko sám, až na song „I´am your cross“, kterého základy doniesol náš gitarista a growler Hegrid. Dve skladby sú prácou nás oboch, no posledné slovo, výsledný tvar a aranžmány mám pod palcom ja. Texty sú čisto mojou výhradou. Nechválim sa, tak to je. Tak mi to vyhovuje a chalanom tiež. Funguje to a to je podstatné. Tvorba je následovná. Vymýšľam rify, dám dokopy, počúvam svoje pocity a emócie. Ak mám song hotový, automaticky mám v hlave aj predstavu o bicích. Bicie najprv naprogramujem. Do bicích urobím chalanom taby a poposielam. Až sa song doučia doma, robí sa skúška a drtí čo najpodctivejšie. Už našťastie máme po dlhých peripetiách svojho bubeníka. Je ním Marek Džupin z Breznice při Stropkove (Grinding Jesus Brother), kde skúšame celá banda. Sme bohužial rozľahlí po celom východe Slovenska, tak sa robia skúšky tak často, ako sa dá buď u Mareka, alebo u mňa doma s programovanými bicími. Ale každý vie, že musí na sebe makať aj doma. Minulý rok nám bubnoval náš brat a vynikajúci člověk Sead Bihorac (Mortally Infected, Typhoid).To, čo pre nás spravil, mu nikdy nezabudneme. Pomáhal hlavne s koncertnou činnosťou, kým sa nenamakal Marek, no tri bandy už na neho boli veľa, tak po dohode s ním sme oslovili Mr. Jirku Zajíce. Jirka neváhal a prikývol, že nám nabubnuje nový album a mi mu budeme vďační celý život. Zrejme sa mu aj naša muzika páči ha ha. Bicie nahrával v Davose. Mať na cdčku takú pílu a kvalitního bicmana, tak to si kursky vážime. Je to česť a sme na to hrdí.



Když ještě zůstaneme u těch bicích. Jak to řešíte při koncertech? Mistr Zajíc je podle mě jedním z nejlepších současných nejen českých death metalových bubeníků a některé jeho přechody a nápady není asi lehké zrovna zahrát. Kdo ho „nahrazuje“ při živých vystoupeních? Neříkej mi, že za vámi jezdí pokaždé na Slovensko.

Jirka je bez debaty jeden s najlepších drumsmotorov minimálne v strednej Európe. Je to zrejme člověk a je to vynikajúci člověk, srdciar, no mne príde jako s inej dimenzie. Je to proste maniak a nezmar, ktorý to, čo robi, robí srdcom a celou dušou. Skromný típek. Jirka má Heaving Earth, Ingrowing a nespočetné množstvo projektov. Momentálne bola jeho spolupráca čisto štúdiová. Ako to v Brute funguje som už vysvětlil v predošlej odpovedi.


Obal „Pillory“ je brutálně death metalově klasický, hezky nechutný a znázorňuje pozůstatky po nějaké pořádně krvavé hostině. Kdo je jeho autorem a jak jste cover vybírali?

Tentokrát nam s coverom pomohol label. Zvýrazňuje trošku brutálnější pranier. Je to celkový odraz k textom, ktoré sú o nevyčerpateľnom ľudskom hnuse, takže je stále o čom písať. Budúci cover, na ktorom sa už pracuje, si robíme už sami. Pomáha nam s tým naš kamarát Peter Handzuš (Digital Wortex) z Prešova. Pracovna verzia sa mi velmi páči.

Pillory“ jste vydali u Gothoom Productions, což je slovenský label. Vaši desku není problém tak pro české a slovenské fanoušky sehnat. Co ale zahraničí? Brutal death metalová základna není v našich zemích zase tolik velká a tak je pro každou kapelu bezesporu důležité se dostat i ven. Jak vás tento label propaguje? Co jsem koukal na pár zahraničních obchodů, tak jsem tam „Pillory“ nikde neviděl.

Peter Beťko, šéf Gothoom productions má toho veľa na starosti, organizuje aj Gothoom open air fest, takže ma toho až až. K tomu má svoju bandu Doomas. V rámci cz/sk scény sme propagovaní slušne, no kapela si v tomto na Slovensku musí pomôcť aj sama. My sme momentálne vďační, že nám tento label Pillory vydal. Peter má inú štruktúru zrejme a koľko a ako propaguje svoje bandy v zahraniči neviem, no asi by sa to malo zlepšiť. Výmena medzi labelmi je nutnosť a dobrá věc pre kapely i samotné vydavatelstvo. Prvý album „Sophisticated atrocity“ sme vydali v českom vydavateľstve Nice To Eat You records, dostali nejaké cdčká, no bez merchu, no cd sa predávalo aj za morom cez americký Sevared records. No od Gothoomu sme dostali ako cdčka, tak aj merch. Ja som momentálne za Brute vďačný za to, čo máme. Ja osobne som poslal nejaké cdčka určitým priateľom aj do strednej a južnej Ameriky, aj na recenzie. Peter mi tiež pomohol například s raritnými tričkami k 15. výročiu vzniku Brute.


Co vlastně vy a koncerty? Zaznamenal jsem pár vašich vystoupení na Slovensku, vím, že jste byli i u nás v Čechách, ale co třeba Polsko, Maďarsko? Pořád si myslím, že ke spoustě lidem se dostane muzika hlavně přes osobní kontakt.

Bude aj to. Chce to čas a tlačiť sa nasilu niekam, to zas neuznávam. Kapela sa má presadit v prvom rade svojou hudbou, ktorá by mala byť dostatočne kvalitná a ktorú třeba čo najkvalitnejšie podať aj naživo. Potom prídu postupne a väčšie koncertné ponuky a festivaly. Tomu verím. Hráme dosť často, v priemere 2 x do mesiaca po celom Slovensku. V jeseni máme malé minitour v Čechách (Congenital Anomalies, Heaving Earth, Perversity….) v Prahe a myslim zrejme v Plzni. Padol nam jeden koncert v Poľsku s Epitome. Mimochodom prehľad naších koncertov nájdete tuna: www.bandzone.cz/brute. Niektoré bandy sa tlačia na silu do zahraničia, no bohužiak so slabšou kvalitou hudby a nepreplatenými cesťákmi. Pre Brute je ceťák dôležity. To je minimum, čo potrebujeme. Pracujem iba ja a Bijan, ostatní chalani sú nezamestní, alebo ešte študujú. Bez peňazí sa dnes ťažko dýcha bohužel. Mohli sme hrať v Mexiku, aj po Európe, no podmínky také, že proste zo svojho. Nemám ani peniaze na dovolenku pre rodinu ha ha, ale je to tak. Určite pribudnú aj zahraničné koncerty. Hlavné je zdravie.


Vaše hudba je inspirována takovými velikány jako jsou SUFFOCATION, IMMOLATION, BRUTALITY, PESTILENCE, DYING FETUS. Pro mnohé jsou to dnes už „staré“ smečky, které si svoje řekly a netřeba se dále o ně zajímat. Sleduješ dění v death metalu, kupuješ nové desky? A je nějaká mladá kapela, která tě opravdu zaujala?

To sú všetko moje modly, môj velký vplyv, no nesnažíme sa kopírovať. Samozrejme ten vplyv v podvedomi z posluchu Brute tu je. Som na to hrdý, Milujem death metal a muziku všeobecne. Život bez muziky u mňa je, jako keď nepolievaš pravidelne kvety a oni vyschnú a vyprahnú. Dnes som akurát narazil na novú a vynikajúcu slovensku bandu Devoid. www.bandzone.cz/devoid. Odporúčam vrelo. No stále ma neprestávajú překvapovat staré istoty jako Suffocation, Dying Fetus a mnoho ďalších. Je zaujímave počúvať album z ranných čias a album , ktoré vydali teraz. Je to veľká oddanosť toľko rokov death metalu.

Když jste hráli naposledy v Praze, tak jsem vás bohužel propásl. Nechystáte v nejbližší době nějaké menší turné po České republice?

Už som spomínal októbrový dvojkoncert v Prahe a Plzni, kde nás pozval náš priateľ Jaro Stanko (Congenital Anomalies), ktory oslávi svoje 30 narodeniny a Jirka Zajíc s Heaving Earth. Ideme spolu s našimi velkými bratmi Perversity. Naoplátku robime my dvojkoncert v júny pre tieto české mašiny v Košiciach ( Collosseum) a v Prešove (asi u Greka). No väčšinou koncerty priebežne pribúdajú a my Vám dáme isto včas vedieť. Niečo sa rysovalo v Brne, ale presunulo sa to.


V minulém rozhovoru pro Fobiazine jsi mi prozradil, že „death metal je tvůj úděl“! Steve, ty patříš k velkým srdcařům, kterých už dnes moc není. Podporuješ tento styl, kde to jde. Zajímal by mě tvůj názor na současnou českou a slovenskou scénu. Někdy si říkám, že člověk se snaží, „trpí tím“ rodina, všichni okolo a nakonec třeba na koncert přijde jen pár věrných. Jak to vidíš ty?

Je to naše šílenstvo, ktoré každy nevie pochopiť. Muzika bez srdca sa nedá robiť, to je blud. Bez rodiny a zázemia by sme to mali omnoho ťažšie, no je pravda, že kvôly muzike ju občas bohužial obmedzujem, ale iba trošku. Moja žena vie, že bez death metalu by mi trhalo srdce a to túto muziku nepočúva absolutne. Toleruje aj občasné skúšky v našom dome, aj keď mám oproti kostol. Milujem svoju rodinu a ďakujem za to, že ich mám. I za ich trpezlivosť a pochopenie. Čo sa týka fans, až na výnimky akými sú LMDM komando z Liptova, Orava, Košice, Stropkov, Humenne, ale aj mnoho skalných si myslím, že ľudia zleniveli, spohodlneli. Kedysi chodilo omnoho viac ľudí na koncerty. Keď pradávno prišiel Vader na východ Slovenska do Humenného, došlo 600 ľudí. Teraz maximálne do známeho Collossea v Košiciach 100. Tí chalani, čo to organizujú sa snažia ako hoväda a ľudia na to dlabú. No stále je dosť fanúšikov a na Brute chodia v takom slušnom patričnom množstve. Sú akcie, kde ak by neboli osoby s kapiel, tak je tam dokopy 7 ľudí aj s výčapom. Kedysi chodili najskalnejši do Budapešti. Teraz to majú pod nosom a serú na to. Tak nech sa z rečmi kotrolujú a prestaňú plakať a nadávať na nečinnosť. Určite trošku sú aj problémy s peniazmi, aj ja doslova nemám niekedy na lístok, či benzín na koncert, ale ak som zdravý a fakt chcem vidieť kvalitnú bandu, tak idem podporiť, stretnúť sa s fans aj muzikantkou rodinou a odniesť si krásne spomienky. Zabudnúť na dnešný stres. Už so mnou chodí na koncerty aj môj syn Viktor, ktorý o pár dní dovrší dospělost.


Každá kapela je neustále se měnící, živý organismus, který by ze své podstaty vlastně neměl nikdy fungovat. Parta chlapů, mnohdy s rodinami a zaměstnáním se vydá přes půl republiky a zahraje pro několik lidí. Neměli jste chuť se na to někdy vybodnout? Mnohé to odradí, rozpadnou se, rozhádají, jiní zase přestanou živě vystupovat. Já se zeptám jinak. Co vám naopak koncerty přinášejí? Jaké jsou třeba bezprostřední pocity po nějakém dobrém setu, kdy se všechno vydaří?

Koncert je niečo úžasne. Ste sústredení na hru, uzavretí do seba, v tele kopu adrenalínu a predsa cítite to puto medzi sebou a fans. Niečo nádherné. Ak Vám ľudia uznajú kvality a povzbudia, je to najväčšie zadosťučinenie. Ale úplne najväčší dar je ich priateľstvo. To sú priateľstvá na celý život, nie niekde při pive. Velmi důležité sú vzťahy v kapele. My sme skvelá parta, samá sranda a všetci sme do hudby zblácení. Táto pohoda sa automaticky odráža na kvalite našej muziky a uvoľnení sa na pódiu. Každý sa vtedy môže spoľahnúť na toho druhého.

V jaké „fázi“ se BRUTE nyní nacházejí? Už připravujete songy pro novou desku?

Základ nového materiálu je už niekolko mesiacov hotový a postupne sa už skladby přecvičujú. Do štúdia predbežne plánujeme nabehnúť po letných festivalech niekedy na počiatku jesene, ak sa nič nepredvídaleľné nestane a budeme zdravostne fit. Už sa začalo pracovať na spomínanom covere. Je to na dobrej ceste.




Děkuji za rozhovor, přeji spoustu prodaných nosičů a jen samé vyprodané sály.

Za celú kapelu ti od srdca ďakujem za podporu a priestor. Strašne si to vážim Jakub a tiež prajem hlavne veľa zdravia. Chcem sa úprimne poďakovať naším fanúšikom za neustálu podporu. Máme Vás veľmi radi a vážime si Vás. Tešíme sa na Vás hlavne na koncertech. Dovidenia a nashledanou.

DEATH METAL TILL DEATH!


Share this games :

TWITTER