DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pátek 24. dubna 2015

Home » » Recenze/review - GRUESOME – Savage Land (2015)

Recenze/review - GRUESOME – Savage Land (2015)


GRUESOME – Savage Land
CD 2015, Relapse Records

Kanibalismus je požírání jedinců vlastního druhu. Autofágie je pak pojídání sebe sama. V minulosti byl v lidské společnosti praktikován rituální kanibalismus (např. pozření srdce nepřátelského bojovníka jako získání části fyzické a duševní síly, kterou disponoval).“ (Wikipedia)

Ne, nebojte se, nebudeme dneska okusovat lidské maso. Kanibalismus mě napadl u novinky deathových GRUESOME tak nějak automaticky. Když se totiž podíváte na obal jejich nové desky, zjistíte, že se naše lidské plémě zase tolik za ty roky nezměnilo. Nemyslím teď zrovna úchyláky, kteří loví na internetu svoje občerstvení v podobě čerstvého člověčího masa, ale spíš krizové situace, kdy jsou lidé „donuceni“ přežít. S hudbou na novince „Savage Land“ je to hodně podobné. Není snad nikdo, kdo by neznal slavné a dodnes v mnoha ohledech nepřekonané DEATH. Tak přesně jejich tvorbu GRUESOME zcela pozřeli, "kanibalizují" na ni a hrají ji. Celé album je tak určitou poctou Chuckovi Schuldinerovi. Tentokrát se ale jedná o nové songy, ne o revival typu DEATH TO ALL. Pro hodnocení a vstřebání je nutné se od tohoto lehce oprostit. Jinak skončíte se slovy na rtech šeptajících něco o kopírování.

Kapela je složena ze samých slavných osobností. Vždyť jména jako Gus Rios (MALEVOLENT CREATION), Matt Harvey (EXHUMED), Daniel Gonzalez (POSSESSED), mluví za vše. Jsem moc rád, že pánové měli natolik silnou zpětnou vazbu a sebekritiku, že nestvořili jen a pouze další falzifikát slavných DEATH. Naopak, je cítit, že sice mají album „Leprosy“ perfektně nastudované, ale přidávají i velkou část sebe. Možná za to může Mattův hlas, možná kus jakési nespoutanosti, sahající až někam k thrashi, nevím, pro mě je důležité, že album poslouchám rád. Dokonce i víc než některá z posledních alb slavného vzoru. Vím, že je to rouhání, ale mám to tak zkrátka nastaveno. Chuck sice byl jen jeden, ale i on se nechával později na můj vkus příliš unášet a desky ztrácely na intenzitě (klídek, nekruťte hlavou a neklejte, já samozřejmě miluji od „smrťáků“ všechno, jen nejsem z mladších desek tolik na větvi).


GRUSEOME se toho rozhodně nebojí. Líbí se mi, že album působí dojmem, jakoby se sešla parta kamarádů, kteří si řekli, že by mohli složit něco ve stylu let 1987-1989, možná i 1990. Zvukově, již zmíněným obalem, i nápady se plně ponořili do doby, kdy jsme my v Čechách cinkali s klíči a řešili politiku na náměstích. Někteří z nás ale měli podobné věci lehce na háku a raději doma motaly polské kazety se zásadními nahrávkami těch slavných časů. Pro poslech „Savage Land“ je nutné se přenést o nějakých 25 let zpět, oprášit staré džínové vesty, poopravit nášivky. Potom, s lehkou nostalgií v oku a pořádně syrovým steakem k obědu, byste mohli být na vrcholu blaha. GRUESOME se sice občas „samo-se-pojídají“, vykrádají už dávno tisíckrát vykradené, ale jako celek je album velmi slušně vstřebatelné. Je ale nutné jej brát jako relax, pohodu, klídek, žádný stres.


Máte, ostatně jako vždy u old school death metalu, dvě možnosti. Buď budete hovořit o 152689té kopii slavných DEATH nebo se nad vše povznesete, utřete slzu nad tím, že „staré časy se už nikdy nevrátí“ a doplníte svoji stravu o pytel „léků na senilitu“. Řeknu vám to asi takhle. Jsem jen obyčejný posluchač, klasický fanoušek a jako takovému se mi „Savage Land“ líbí. Jako lehký kritik v mezích zákona a Ne-sebestředný, Ne-samozvaný a Ne-dokonalý znalec smrti v muzice už hledím na novinku těchto maniaků s lehkým despektem. Nic nového pod sluncem, některé riffy jsou i celkem obyčejné a vyloudí úsměv na tváři, ale jako odpočinková deska fungují GRUESOME příjemně. V tom je ale právě možná ten největší problém. Občas by neškodilo trošku víc kopnout do vrtule. Nachýlil se ale čas k závěrečnému verdiktu a ten je poměrně jasný. Velmi dobrá pocta DEATH, která vás naladí na nostalgickou vlnu!

Asphyx says:

Gruesome isn't definitely afraid of it. I like that the album gives the impression of meeting of friends who wants to do something in the style of 1987-1989, maybe 90th. For listening of to "Savage Land" it is necessary to transfer for 25 years back, dust off the old denim jackets, repair patches. Gentlemen learnt perfect the album "Leprosy" of DEATH, but they add a piece of them. Nothing new under the sun, some riffs are also quite common and will get smile on the face, but Gruesome work nice like relaxing plate. Very good honour for DEATH, that will put you in the nostalgic mood!


Seznam skladeb:

01. Savage Land
02. Trapped In Hell
03. Demonized
04. Hideous
05. Gangrene
06. Closed Casket
07. Psychic Twin
08. Gruesome
09. Land Of No Return (Death Cover) (Bonus Track)
10. Black Magic (Slayer Cover) (Bonus Track)

Čas: 42:02

Sestava/band:



Daniel Gonzalez - Guitar
Matt Harvey - Guitar, Vocals
Robin Mazen - Bass
Gus Rios - Drums


Share this games :

TWITTER