DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pátek 10. dubna 2015

Home » » Recenze/review - SULPHUR AEON – Gateway to the Antisphere (2015)

Recenze/review - SULPHUR AEON – Gateway to the Antisphere (2015)


SULPHUR AEON – Gateway to the Antisphere
CD 2015, Ván Records/ Imperium Productions

Nevím, kde jsem tuhle chorobu chytil, ale předpokládám, že to bylo někde v horských lesích. Začalo to nenápadně. Pobolívalo mě na prsou, klouby se zmítaly ve vrzavých křečích a mozek se začínal vařit. Chodil jsem po ulicích náhle jako opilec, s nohama marně hledajícíma směr. Potácel jsem se dnem s duší už dávno mimo svoje tělo. Nakonec jsem ulehl a v horečnatých stavech marně zaháněl noční můry. Tentokrát přicházely i za bílého dne. Obyčejná chřipka, namítnete. Jenže po několika dnech mě polil studený pot a já se ocitl v zemi pana H.P. Lovercrafta. Marně jsem přemýšlel, čím to bylo způsobeno. Pak vše zapadlo v jeden celek, stejně jako dílky puzzle. Pro zmírnění bolesti jsem spolu s léky na teplotu poslouchal novinku německých SULPHUR AEON. Procházíme se opět (již podruhé na dlouhohrajícím albu), nekonečným světem mýtů a bájí kultu Cthulhu. Převaluji se v posteli, marně vzývám všechny svaté. Bolest, nářek a smrt jsou všude kolem. Jediné co pomáhá, je nekonečné přehrávání „Gateway to the Antisphere“. To dovede alespoň lehce ochladit moji rozpálenou mysl.

První, co člověka praští přímo do očí, je nádherně zpracovaný cover alba (Ola Larsson). Mám pocit, že už při prvním otevření krabičky s CD na mě dýchl studený pach beznaděje. Z reproduktorů doslova prýští nekonečná smršť riffů ve stylu toho nejčernějšího z death metalů. Vzory lze pořád vypozorovat stejné. Potkáme zde něco málo BEHEMOTH, BOLT THROWER, DISSECTION, MORBID ANGEL. Lehce se dotkneme i tvorby třeba takových SONNE ADAM. Všechno je na albu vznešené, rozmáchlé, blackově naléhavé, svým způsobem nekonečně smutné, stejně jako knihy, pojednávající o tom „draku, hlavonožci a karikatuře člověka. Je podobně zelená, vlhká a okřídlená. Rozhodně není z masa a kostí a velikostí připomíná horu“. Já tu definici, popis z novinky SULPHUR AEON cítím až někam v nitru své horečnaté duše. Člověka napadají různá přirovnání, míhají se mu před očima stovky pomatených obrazů, je jako na nějaké droze nebo spíš s tunami adrenalinu v krvi. Jsem jako svůj vzdálený předek, který vylezl na horu beznaděje a začal do země kreslit pradávné symboly.


Někdy bych možná ocenil drsnější zacházení s rytmy, mnohdy je na mě deska až moc učesaná, ale protentokrát mi to nijak moc nevadí. Vše je vyváženo atmosférou, naléhavostí a jakýmsi těžko popsatelným tlakem. K teplotě, podivným stavům mého těla a neodbytnému potu mi sedla novinka SULPHUR AEON jako pavučiny ke starým kostem. V noci i ve dne se mi sice zdálo, že kašlu nekonečné chuchvalce hnisu, špíny a pak se následně zalykám nedostatkem vzduchu, ale to jsou průvodní jevy, na které po čase přestanete brát zřetel. Náhle je velmi jednoduché neustále dokola umírat a znovu se rodit. Nepotřebuji jídlo, nemám chuť ani na žádný nápoj. Stačí mi přehrávač, klidný pokoj a CD „Gateway to the Antisphere“. Vím moc dobře, že tohle je přesně ten druh muziky, ke které se budu neustále vracet, promílat ji znovu a znovu mezi prsty. Minulé album mě tolik nepohltilo, ale přikládal bych to okolnostem prvního setkání. Tenkrát jsem byl zdráv, plný síly a moje mysl nebyla tolik zkalena ozvěnami z onoho světa.


Uléhám opět do postele. Na stole je spousta krabiček se zázračnými léky z reklam, v hrnci doutná nechutný a nekonečně zdravý čaj a z teploměru právě vyletěla do pokoje místo rtuti jakási hnisavá tekutina. Nejsem už dávno schopen normálně uvažovat. Jsem svým vlastním stínem. SULPHUR AEON nahráli v podstatě dokonalé black/death metalové album. Všechno zde zapadá krásně morbidně dohromady, stejně jako mrtvola do rakve na míru. Nádherný obal, dokonalé texty a hlavně chladivě smutná hudba probouzejí dávné příšery. Myslím, že H.P. Lovercraft by měl obrovskou radost. Pokud tedy máte chuť, vydejte se spolu se mnou a SULPHUR AEON na nekonečnou pouť do země kultu Cthulhu. Tolik smrtelné atmosféry jsem už hodně dlouho neslyšel. Excelentní album!

Asphyx says:

SULPHUR AEON recorded de facto a perfect black/death metal album. Everything gets pretty morbid together, as a corpse in the coffin. Beautiful sleeve, perfect lyrics and especially cool, sad music, awaking ancient monsters. I think that H. P. Lovecraft should be very happy. So, if you have fancy, let's go with me and SULPHUR AEON to the endless journey to the land of the cult of Cthulhu. So much deadly atmospheres I haven't heard for a long time. Excellent album!


Seznam skladeb:


1.… to Drown This World
2. Devotion to the Cosmic Chaos
3. Titans
4. Calls from Below
5. Abysshex
6. Diluvial Ascension – Gateway to the Antisphere
7. He Is the Gate
8. Seventy Steps
9. Onwards… Towards Kadath
10. Into the Courts of Azathoth
11. Conclusion


Čas: 51:47

Sestava/band:



T. – kytara, basa
M. – zpěv
D. – bicí

Share this games :

TWITTER