DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

neděle 26. dubna 2015

Home » » Recenze/review - UNDEAD – False Prophecies (2015)‏

Recenze/review - UNDEAD – False Prophecies (2015)‏


UNDEAD – False Prophecies
CD 2015, Listenable Records

Přicházím na hřbitov, křižuji se v obráceném gardu a mimoděk si promnu svoje zkřehlé klouby na rukou. Brzká hodina není pro pozůstalé nijak přívětivá. Umírám touhou opět spatřit náhrobek s nápisem OLD SCHOOL DEATH METAL. Pokládám černé růže, ometám mramorové víko a z kopřiv tahám krumpáč. Vykonám napjatě činnost, která v mnoha lidech budí pohoršení a mimoděk pohladím dubový kryt rakve. Následuje chvíle napětí a pak už jen obrovská radost. Je tady! Zaprášené, s omlácenými rohy. Nové CD staro-školských UNDEAD je venku. Na pozoru by se měli mít všichni fanoušci POSSESSED, MORBID ANGEL, OBITUARY, CELTIC FROST, MASTER, DEATH. Zkrátka, před očima vám opět ožijí dávné prohnilé časy. My, archeologové smrti, jsme nadšeni. Ostatní nevěřícně kroutí hlavou, mumlají si pod vousy něco o dávno přežitých postupech. Jenže zasvěcení vědí své. Nás řeči nezajímají, my jsme již dávno prokleti, nabalzamováni a uloženi k ledu a chladu.

UNDEAD na svém CD uchopili pradávné riffy přesně za ten konec, který mám moc rád. Už u prvního emailu od labelu jsem tušil vzájemné sympatie. Stalo se tak, očekávání došlo svému naplnění právě při ranní modlitbě u hřbitovního kvítí. Stromy šeptaly slova o lidské nenávisti, o utrpení nevinných, o dlouhých seancích, kdy jsou nemrtví připravováni na věčnost. Prokletí, znaveni životem pozemským a zlákáni Hádovou říší, takoví budou posluchači „False Prophecies“. Deska je protkána šedivými nitkami pavučin, tak jako bývají vlasy kdysi krásných žen. CD jakoby leželo dlouhé roky na dně věčnosti, náhle bylo vytaženo na světlo boží a spálilo vše živé černým plamenem. Některé riffy jsou sice lehce předvídatelné, texty jakbysmet, ale to nám postarším milovníkům smrtící kultury rozhodně nevadí. Vznášíme se na mrazivých melodiích, prosýpáme mezi prsty prsť zetlených ostatků. Album je zahráno s nadšením, lehkou samozřejmostí. Takhle to umí jen pravověrné a poctivé kapely. Nečekejte zázraky, ale pořádnou, syrovou práci.


Dostávám náhlé křeče, zmítám se v horečkách a neustále zvracím vodopády červích larev. Mám rád nahrávky, z kterých je cítit síla, které mě smetou, rozmělní, ukážou mi odvrácenou tvář. Musím být chycený, spoutaný, rozdrcený. Všechny tyto podmínky „False Prophecies“ splňuje. Podupávám si nohou, mlátím pěstí do klávesnice a pobíhám po pokoji. Otevírám dveře do záhrobí, vbíhám do říše všech rohatých a po nějakém čase zjišťuji, že se jedná o jedno z mých nejhranějších CD. Deklamuji spolu se zpěvákem slova o nemohoucnosti Krista, hanobím slepou víru nekonečného zástupu lidských ovcí. Posílám na porážku všechny lidi s nenávistí v očích a pohrávám si s lehkými sóly kvílivých kytar. V téhle společnosti je mi moc dobře, jsem spokojený a příliš se mi z tradiční a uzavřené death metalové ulity nechce. Stávám se básníkem noci, zvěstovatelem smrti, soudcem i odsouzeným na smrt. Promítám si dlouhé nekonečné smyčky černobílých filmů, blahořečím horory a proplétám se s čím dál tím větší chutí mezi zpuchřelými rytmy.


Při poslechu „False Prophecies“ mívám problém s návraty do dnešní reality. Poslouchám CD čím dál častěji a zjišťuji, že nesedím na hřbitově a neskládám ze stehenních kostí pentagramy, ale že se kolem mě rozlévá slunce, vznášejí jarní květy a všechno je prodchnuto probouzející se přírodou. Půda voní zbytky zimy, ale ve vzduchu je už cítit slunce. Je to zvláštní jev, podivnost, kterou asi znají všichni citlivější posluchači dobré archivní muziky. Člověk protočí oční bulvy, zpomalí tok krve v žilách a náhle se ocitá v death metalovém pravěku. Přesně tam UNDEAD patří a zde jim je nejlépe. Tep mého srdce i životní biorytmus je nastaven přesně do té doby, do těch časů. Nejsem dnešní, abych nevěděl, že podobné desky mohou být hozeny na obrovskou hromadu s označením „pokus o znovunastolení starých pořádků“. Nenechte se mýlit. Historie je zde sice patrná z každého tónu, ale tentokrát mi CD přijde pojaté velmi svěže a neotřele a tak bych si dovolil ho jemně doporučit i mladším ročníkům. Smrt je přeci jen jedna a i když se tady zabíjí hodně rezavou kosou, zdá se být tento způsob v absolutním pořádku i v dnešních dnech plných technologických smrtonosných novinek. Reálný old school death metal, který vám vyřízne srdce z těla! Kult!


Asphyx says:

The new CD of old-school UNDEAD is out. All the fans of POSSESSED, MORBID ANGEL, OBITUARY, CELTIC FROST, MASTER, DEATH should be carefully. The rotten ancient times come again alive. UNDEAD catch hold ancient riffs exactly on the ending, that I like. CD seems to be lying on the bottom of the long years of eternity, suddenly it was pulled out into the light of God and it burned all living with the black flame. The album is played with enthusiasm, light commonplace. This is the thing, that can play only faithful and honest bands. Don't expect the miracle, but decent, raw work. Real old school death metal that will cut your heart from your body out! Kult!


Seznam skladeb:

1. Unborn
2. False Prophecies
3. Voices within
4. Praise the Absurd
5. Castrate Humanity
6. Descending souls
7. Unbound to eternity
8. Emerging from the Depths

Share this games :

TWITTER