DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

středa 13. května 2015

Home » » Recenze/review - DEPRIVE – Into Oblivion (2015)

Recenze/review - DEPRIVE – Into Oblivion (2015)


DEPRIVE – Into Oblivion
CD 2015, Memento Mori

Každý den ráno vstávám za rozbřesku, beru do ruky lopatu a pak už je to vždy stejné. Loučím se při vycházejícím slunci s nemrtvými, kteří jdou zrovna spát a pak celý den kopu hlínu. Občas narazím na zajímavé věci. Někdy vykopu staré kosti, jindy třeba truhlu plnou vzpomínek. K večeru, schvácen neustálým házením hlíny, usedám na hřbitovní zeď, kouřím a sleduji ten zdánlivý klid. Občas, hlavně v létě, ke mně přijde nějaký death metalista do učení. Většinou ale vydrží jen chvilku. Není to zrovna zaměstnání, se kterým získáte obdiv kamarádů. Někdy se mi dokonce v hospodě smějí. Přitom většina z nich by se po první noci v práci zbláznila děsem. Hodně mi pomáhají dvě věci, alkohol a muzika. Mám rád smrtící kov, kombinovaný s doom metalem. Při něm nejlépe vynikne ponurá atmosféra, která se nad mým hřbitovem vznáší vlastně celý den. Vidím po těch letech věci, které si raději nechám pro sebe. Stejně byste mě měli za blázna. Poslední dobou jsem si hodně oblíbil novou desku španělských DEPRIVE.

Pod touhle kapelou je podepsán jediný člověk, který si říká Erun-Dagoth. Ten stojí za všemi nástroji a dokonce sám i zpívá. Rád si jeho novou desku pouštím hlavně k večeru, kdy ještě není zcela jasné, zda světu vládneme my nebo už stíny. Vypozoroval jsem, že v tomhle období dochází k jakémusi jiskření, přelomu. Padá na mě většinou smutek. Loučím se s každým dnem, stejně jako to dělají pozůstalí při pohřbech. Jen s tím rozdílem, že já jsem si skoro jistý, že druhý den zase vstanu a chopím se náčiní. DEPRIVE hrají ve stylu PARADISE LOST, MORBID ANGEL, HYPOCRISY, MY DYING BRIDE, BOLT THROWER, INCANTATION. Ano, všechny jmenované kapely lze v tvorbě Erun – Dagotha vypozorovat. „Devadesátkový“ death metal je zde hrán s nadšením, absolutní oddaností stylu a hlavně se schopností vytvořit zajímavý temný motiv. Ježíš, ukřižovaný na pentagramu, jakoby náhle sestoupil z obalu a snažil se nám dát rozhřešení. Chudák neví, že už je to dávno marné. Jsme ztraceni, opuštěni a spasení nikdy nedojdeme.


„Into Oblivion“ je přesně tím typem nenápadné, zdánlivě nepřístupné desky, kterou ocení převážně fanoušci old school death metalu. Hraje se opravdu velmi tradičně, ortodoxně, bez jakékoliv snahy o to, něco měnit. Osobně mi to tak vyhovuje a jsem spokojený, ale dovedu pochopit, že moderněji naladěný posluchač desku ihned odsoudí. Nemám s tím problém. Naopak si říkám, že podobná hudba by neměla spatřit denní světlo a měla by být uchována převážně v podzemí. Měli by ji poslouchat a ocenit právě jen maniaci, kteří na nějakou tu plesnivinu nehledí a mají raději surovou realitu než dnešní „dokonalou“ produkci. Hraje se zde zkrátka postaru, hezky od podlahy. Nikdo se nepředvádí, jaký je zdatný a technický muzikant, ale vše je spíše podřízeno schopnosti vyvolat duchy zemřelých. DEPRIVE sice ničím nepřekvapují, nevybočují z řady, ale odvádí svoji hrobnickou práci velmi dobře.

Deprive - Erun-Dagoth
V dnešní době už lidé nemají takovou úctu k zemřelým. Každý raději zaplatí pohřební službě, aby jim dodala krabici s jejich příbuzným, než aby uspořádal řádný funus. Za chvíli možná nebudu mít žádnou práci. Možná i mě a DEPRIVE nahradí chladné stroje. Dokud tady ale budu, tak se rád pokaždé pohroužím do temné atmosféry old school death metalových desek. Jednou se mi za to třeba budou smát a děti mě budou častovat „nadávkami“ typu „poslední mohykán“. Já ale neuhnu ani o píď. Jsem pevný, stejně jako Erun-Dagoth, ve svém přesvědčení. Krev jen tak nevyměníte a poctivost jak se zdá, z tohohle zkaženého světa, přeci jen ještě nevymizela. Dobrá, příjemně chladná death doomová deska, která dokáže otevřít nejeden starý hrob.


Asphyx says:

"Into Oblivion" is exactly the kind of seemingly inaccessible album, which will be mostly appreciated by the fans of old school death metal. Deprive are playing a very traditional and orthodox style of  Death metal,  which has its roots derived  from the nineties and is played with passion and  absolute devotion towards this style. Most importantly it has the ability to create interesting dark themes. To sum it up ..."Into Oblivion" is a good and pleasantly frosty death doom album which has the potential of opening up many old tombs.


Seznam skladeb:

Catacombs of Betrayal
Nighsky Revelation
Fall of Entropy
Infamous Ossuary of Tribulation
Dethroned Messiah
Apocryohal Mausoleum
Immemorial Ritual Beyond Death
An Oath of Necrotical Mist
Into Oblivion
Divine Blood of the Deceased


Čas: 37:47

Sestava:



Erun – Dagoth – všechny nástroje, zpěv

Share this games :

TWITTER