DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

sobota 8. srpna 2015

Home » » Minirecenze/minireview - KATAKLYSM - Of Ghosts and Gods (2015)

Minirecenze/minireview - KATAKLYSM - Of Ghosts and Gods (2015)


KATAKLYSM - Of Ghosts and Gods
CD 2015, Nuclear Blast Records

Nejhorší, co se může kapele stát, je, když se pro ně stane tvorba jen obživou. Bývá to někdy hodně smutné, občas mi přijde, že umře i kousek mne samotného, ale bohužel se to stává. Určitě to znáte, máte nějakou svoji oblíbenou smečku, ke které se rádi vracíte a dokážete jim odpustit ledacos. Pak nad nimi zlomíte hůl. Vaše cesty se rozejdou a vy máte najednou pocit, že vám něco chybí. Stejně pak, když skupina vydá novou desku, zbystříte, před poslechem se skoro pomodlíte (to aby to nebyl průšvih) a stejně nakonec kroutíte hlavou, kam až to všechno došlo. 

Výše zmíněný postup a pocity platí na mé kdysi tolik oblíbené KATAKLYSM doslova a do písmene. Nic na tom nemění častá prohlášení kapely, že si pojedou tu svoji cestu (která mi tolik trhá žíly), oddají se raději komerci a vyprodaným sálům, než aby se snažili tvořit hudbu, která vám vyrve srdce. Je to obrovská škoda, ale ten sešup z kdysi pomyslného trůnu (pro mě) kanadského death metalu, je více než patrný. Celý tenhle až "nechutný" kolovrátek se zdá asi zabírá natolik, že se pánové rozhodli nás "umlátit" a unudit jím až k smrti. Tohle že má být kapela, o které se hovořilo kdysi jako o nositeli nových postupů, melodií a která přesto neztrácela nic na "tvrdosti"? Je asi už pozdě se ptát, kde zůstalo tvůrčí nadšení, nápady, energie. Zbyl jen obyčejný, rádoby moderními prvky prodchnutý melodický death metal, v současnosti ovlivněný kapelami jako INSOMNIUM, RAPTURE, DARK TRANQUILITY nebo dokonce AMON AMARTH. Posledně jmenované mi připomínají asi nejvíce. Ne tolik stylem, ale spíše schopností generovat v poslední době stále stejné desky. 

Já vím, je a bude to jen můj problém. Fanoušci se zdají být spokojeni, v komerčních metalových rádiích a televizích jsou první místa v žebříčcích zaručena a tak je vlastně nakonec všechno v pořádku. Nějaké peníze si pánové určitě vydělají a tak zavládne všude spokojenost. Tedy až u mě. Já vím jediné. Pokud mě budou chtít ještě někdy KATAKLYSM přesvědčit, budou se mnou mít hodně práce. Novinka mi přijde jedním slovem obyčejná.

KATAKLYSM opět přinášejí další dávku komerčního death metalu. Očekávané, stále stejné postupy, otřepané melodie a absolutní ztráta energie. Letošní album už může zaujmout asi jen davy začínajících metalistů. Pro mě kdysi srdcová kapela se stala obyčejnou tuctovou smečkou, která už asi ničím nepřekvapí. "Of Ghosts and Gods" mě vůbec nebolí, nedává mi žádnou energii a plyne okolo mě jako vítr. Po poslechu ve mě nezůstává vůbec nic. Jen prázdnota. Album asi bude mít úspěch, ale já vím, že se k němu nebudu raději nikdy vracet. Nudná, obyčejná nahrávka, která nepřekvapí vůbec ničím. Snad jen obal, ten je skvělý. A to je na kapelu takového jména trestuhodně málo. Nerad to říkám, ale u poslechu se hrozně nudím.




Asphyx says:

KATAKLYSM bring the another amount of commercial death metal. Expected, but still the same techniques, trite melodies and an absolute waste of energy. This year's album can be interested only for starting metalheads crowds. For me, once band of my heard, it became an ordinary pack, that can't surprise me. "Of Ghosts and Gods" doesn't hurt me at all, it doesn't give me any electricity and is going round me like a wind. I don't feel nothing, when listening. Just emptiness. The album will probably be  successful, but I know, I don't return. Boring, ordinary recording, that isn't surprise at all. Perhaps the cover, it is great. But this is for such band a bit to much. I don't want to say it, but I'm boring during listening.


Share this games :

TWITTER