DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

středa 12. srpna 2015

Home » » Recenze/review - UNDERGANG – Døden Læger Alle Sår (2015)

Recenze/review - UNDERGANG – Døden Læger Alle Sår (2015)


UNDERGANG – Døden Læger Alle Sår
CD 2015, Dark Descent Records

Absces či hlíza je odborným označením pro dutinu v těle vyplněnou hnisem. Jedná se o nepříjemný důsledek infekčních onemocnění. Může být bolestivý, konzervativními prostředky je jen těžko léčitelný a infekce z něj se může rozšířit po těle za vzniku sepse.

Jednou jsem se s touhle nepříjemností setkal. Tedy, vlastně dvakrát. Poprvé, když jsem se při stěhování škrábl a v jednom parném letním dni pak málem zemřel na otravu krve. Podruhé to bylo o něco málo příjemnější. Pocity sice byly hodně podobné, ale umíral jsem pouze imaginárně. Bylo to letos, když se mi do ruky dostalo třetí dlouhohrající album dánských specialistů na hnilobu UNDERGANG. Ti se staví ke své práci velmi poctivě, postaru, s pradávným nadšením, které je možno získat jen v opuštěných hrobkách. Jejich hudba je zádumčivá, pomalu se hrnoucí kupředu. Připomíná rolbu, tlačící před sebou nekompromisně tuny špíny a hnusu. Pokud jste fanoušky i takových smeček, jako jsou třeba ROTTREVORE, DISMA, FUNEBRARUM, ABHORRENCE, INCANTATION, ale i třeba OBITUARY, myslím, že byste mohli být zasaženi jako já.  Tohle je přesná trefa do kornatějších srdcí všech fanoušků pomalé smrti.

Trojice undergroundových válečníků se s tím moc nepáře. Nenajdete zde žádné chvilky oddechu, budete celou dobu poslechu jakoby přidušení a životodárný kyslík vám bude dávkován pouze v omezeném množství. Přežijete, ale mozek bude navěky trvale poškozen. Tahle hudba se nedá vstřebávat postupně, po jednotlivých skladbách, lepší je se usadit a potom se pokusit celé tohle sousto sníst najednou. Určitě se několikrát budete dusit, nepůjde vám jednotlivé kousky polykat a častokrát to budete chtít vzdát, ale věřte tomu, že na konci na vás čeká rozhřešení. Pokud dojdete svého cíle, myslím, že už se vám nebude chtít nikdy zpět. Přiznám se, že si při podobných záležitostech přijdu poněkud zvláštně. Chvilku většinou sedím, dostávám jednotlivé skladby do sebe a pak mi najednou něco zaklapne v hlavě. Je to jako perfektně naladěné uložení strojních součástí. Náhle jsem prokletý a věrný kapele navěky. Tedy pokud se nezpronevěří své práci a nevydá se cestou komerce. To ale v případě UNDERGANG rozhodně nehrozí.


Kopu již patnáctý hrob v řadě a pořád se nemůžu dostat k samotnému jádru smrti. Možná mi není dáno nebo není vhodné nastavení hvězd, ale ploužím se po tomhle světě již dlouho dobu a bez výsledku. Pak náhle prokopnu víko dubové rakve, v níž by měl být pohřbený kdysi padlý kněz. Z díry pode mnou se vyhrne proud hnisající krve, smíchané s hlínou, tlejícím listím a částečkami mrtvých brouků. Hřbitovem se rozlehne šílený řev, nemrtvý je probuzen. Z hrobu vylézá, pomalu a s odpadávajícími kousky masa z tváří, starý páter. Je šílený, zběsilý, stejně jako za svého života, kdy hltal plnými doušky krev nevinných, i těch, co za ním přišli k modlitbě. Podává mi svoji ruku a drží v ní CD „Døden Læger Alle Sår“. „Jdi a šiř jméno Satanovo!“: pronese hlasem z onoho světa a rozpadne se na nekonečné množství částic prachu. Stojím jako opařený, zkamenělý strachem a album nesu domů jako tu největší svátost. Pokojem se náhle rozléhají ty nejlibější tóny samotného podsvětí. Takhle nějak si představuji, že se má dělat old school death metal.



UNDERGANG s největší pravděpodobností nahráli letošní album na nějakém opuštěném dánském hřbitově. Tolik špíny, hnisu, rouhání a energie jsem už hodně dlouho na jednom místě neslyšel. Album je hodně kruté, připomíná exhumování starých hrobů a určitě udělá dobře každému fanouškovi old school death metalu. Svět je při poslechu hodně těžké místo k žití. Obloha se dotýká země, je černá a prší z ní krev. Zlo, které se ukrývá v každém z nás, je náhle všude kolem a v kostelech se otáčejí kříže do obrácené polohy. Dánové čerpají sílu snad v samotném podsvětí. Album mě zcela pohltilo a přeneslo na onen svět. Věřte a budete po zásluze potrestáni! Hoďte kamenem vy, kdo jste bez viny! Okultní death metalová deska, která vyvolá všechny zlé duchy! Morbidní pozdrav ze záhrobí!


Asphyx says:


The band UNDERGANG probably recorded this album at some old deserted Danish graveyard. I haven´t heard his much of dirt, purulence, cursing and energy at one album for a very long time. This album is very cruel and it feels like exhumation of old graves and every fans of old school death metal is going to be happy with this. The world is a very difficult place to live during listening this album. The sky is touching the ground, it´s black and it´s raining blood. The evil which is inside of every single one of us is suddenly outside and crosses are turning upside down in churches. These Danish guys take energy from the underworld. This album took me to the other side. Trust me, pearls before swine. Whoever is without sin, cast the first stone! The occult death metal album which calls all of the bad ghosts. The morbid greetings from the beyond. 


Seznam skladeb:


1.Døden Læger Alle Sa°r
2.Jomfrublodbad
3.Kronisk Betændelse i tarmene
4.Ad Ligbitum
5.Radbrækket
6.Lemlæstelsens Kunst
7.Kogt i Blod
8.Gravrust
9.Dødsfald
10. Det-Gør-Kun-Ondt-til-du-dør


Čas: 51:01

 

Sestava/band:


Dødshjælp - Drums
Ondsind – Bass
Torturdød - Guitars / vocals

Share this games :

TWITTER