DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

čtvrtek 1. října 2015

Home » » Recenze/review - SYMBOLICAL – Collapse in Agony (2015)

Recenze/review - SYMBOLICAL – Collapse in Agony (2015)


SYMBOLICAL – Collapse in Agony
CD 2015, Fonografika

Našel jsem je náhodou, při jedné ze svých procházek. Byli do sebe zaklíněni, jako nějaké sousoší. Po tvářích jim zrovna stékala ranní rosa a několikrát mi přišlo, že slyším tichý dech. Byl to jenom vítr v korunách stromů. Zemřeli podchlazeni jedné listopadové noci. Osamocení v láskyplném objetí. Pokusil jsem se zachytit tep, ale bylo to marné. Tak mladí, krásní a studení. Psal se rok 2002 a já byl na místě náhodou dřív než policie. Usedám vedle na pařez, abych neporušil stopy a je mi smutno. Ta dvojice pokládá do ticha lesa nepřeberné množství otázek. Tahle smrt byla hodně nesmyslná, zbytečná. Pohlédnu k nebi a odplivnu si. Tohle se nemělo stát.

Tento příběh se mi při poslechu prvotiny polských SYMBOLICAL vracel snad stokrát. Pouštěl jsem si jejich hudbu do ranního deště a znovu jsem stál na lesní pěšině a hleděl do těch temných očí. Kapela je to zbrusu nová, založená teprve v roce 2013. Není to vůbec znát. Skladby znějí, jako by je zahrála smečka, která bojuje za práva death metalu už nějaký ten pátek. Není divu, v sestavě se objevují jména muzikantů působících v takových kapelách, jako jsou VADER, MASACHIST, AZARATH, INFERNAL DEATH, HERITAGE. O žádné začátečníky se tedy nejedná. Cítit to je hlavně na produkci, vrstevnatosti songů a samozřejmě hráčském umění. Stylově bych tyhle rouhače zařadil spíše do „melodičtějšího“ smrtícího kovu, hned třeba vedle takových BEHEMOTH, VADER, ale i třeba HATE ETERNAL, IMMOLATION. Jen se nedočkáme „klasického“ polského vkládání black metalu do tvorby. Zde je naopak vše položeno spíše chladně, více atmosféricky. Album tlačí spíše mrazem a naléhavostí, než nějakými zbytečně komplikovanými motivy.


Jsem jako Sysifos, tlačící veškeré lidské zlo neustále do kopce. Říkají o mě, že jsem hromosvodem, uzemňujícím lidské nářky a bolest. Nikdy jsem to tak necítil, ale když poslouchám podobnou hudbu, mám sto chutí rozpřáhnout ruce a stát se nesvatým mužem. Poustevníci, tuláci a zřízenci na pitevnách určitě pochopí mé pocity. Všichni se, stejně jako já, setkávají se smrtí a věčností. Jsme znovu prach a opět se v něj obrátíme. Rozpráší nás do řek, luk a strání a jediné, co po nás zbude, bude pár otisků v našich dětech, případně ve vyřčených slovech. Muzikanti to mají lepší. Když jsou šikovní, a to SYMBOLICAL rozhodně jsou, zapíšou se na věky věků do myšlenek, nálad a pocitů. Poláci pro mě již dnes, po prvním albu, znamenají opravdu mnoho. Přijdu si, jako bych je znal odjakživa, od věku věků. Někde na počátku bylo slovo, potom už jenom smrt. Jsem moc rád, že jsem tohle CD dostal na recenzi, naplňuje mě, unáší do země stínů, chladu a nekonečného snění. Budí ve mně vzpomínky, otáčím se při poslechu za rameno, jestli za mnou nestojí samotná Smrt.


Death metal v podání SYMBOLICAL je lehký, vznešený. Útočí spíše pomalou, nahlodává vás jako krysa uzavřená v kleci na vašem těle. Jed proniká postupně, kroutí vás v křeči a vy jen bezbožně spínáte ruce k nebi. Vynikající jsou bicí a zajímavý je také vokál. Kytaristé dodávají opravdu ostré riffy, které vás zmrazí a doslova zašlápnou do země. Osvědčil se mi poslech při ranních cestách do práce, kdy se den teprve probouzel a vítr byl studený a šílený. Takhle nějak si představuji, že přichází Armageddon. Svět je na „Collapse in Agony“ velmi těžký, černý a mraky se dotýkají skoro země. V dálce zvoní zvony na poslední cestu. Průvod nese rakev s prokletým nebožtíkem. SYMBOLICAL dokážou vytvořit atmosféru absolutního zmaru a beznaděje. Songy mají mnohdy až doom metalovou náladu. Dejte si pozor, aby vám neztuhla krev v žilách! Death metal, plný studených emocí a ozvěn ze záhrobí. Vynikající smrtící album!


Asphyx says:

The death metal played by the band SYMBOLICAL is light and majestic. It attacks up and it will bite you like a rat closed in a cage in your body. The poison will go step by step into your blood and it will make you twitch and you will be only able to take your hand up to the sky. The drums are amazing and the vocal is very interesting. Guitar players play very sharp riffs which will freeze you and trample you in the ground. I would suggest listen to this in the morning when you go to work when you are in the process of waking up and wind is cold and crazy. This is how Armageddon would be like. The world is very heavy on this album and it´s black with clouds touching the ground. In the distance you can actually hear the bells for the last journey. The retinue is holding a coffin with a cursed death man. SYMBOLICAL can make the atmosphere of absolute ruin and desperation. Sometimes, their songs have doom metal mood. Be careful, your blood could become ice! This death metal is full of cold emotions and echo from the other world. Amazing deadly album!


Seznam skladeb: 

1. Prologue (De Nihil)
2. The Universe
3. Mephisto's Misanthropy
4. A Lesson in Humility
5. Heritage of the Executioner
6. Behold the Man Abomination
7. Compulsory Redemption
8. From Heaven into the Mire
9. Betrayed at Dawn
10. The Ultimate Mortification
11. Collapse in Agony (Dies Irae)


Čas: 47:07

 

Sestava/band:


Sloku – kytara, zpěv
Charles – basa, zpěv
Cymer – kytara, zpěv
Daray - bicí


Share this games :

TWITTER