DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

čtvrtek 8. října 2015

Home » » Recenze/review - SYNAPSES – Devoutness (2015)

Recenze/review - SYNAPSES – Devoutness (2015)


SYNAPSES – Devoutness
CD 2015, Cimmerian Shade Recordings

Dav šílí. Nad náměstím se vznáší pachuť vzrušení z krve. Znovu obnovení trestu smrti se setkalo samozřejmě s úspěchem. Humanisté sice namítali něco o tom, že každý máme duši, ale vysvětlete to pozůstalým po brutálních vraždách. Už ho vezou! Některé dámy jdou do kolen. Přeci jen, je to prý velký fešák. A všem je jedno, že spáchal ty nejhroznější zločiny. Na povrch začaly vylézat ty nejtemnější pudy. Nejtěžší bylo rozhodnout, jakým způsobem se bude popravovat. Z historie plynulo totiž poučení, že spousta druhů veřejného odebírání života je neefektivních a nemá na lidi kýžený dopad. Nakonec zvítězila gilotina. Nebylo divu, to seknutí a následné ticho před ovacemi, jsou k nezaplacení. Dokonce vzniklo několik hnutí pro podporu tohoto popravčího nástroje. Lidé se předháněli ve vznešených básních. Vyvolení byli ale jen jedni. Italští SYNAPSES. Kapela, která si vzala smrt za svou. Důkazem budiž už gilotina na obalu jejich nové desky.

Italové se chopili velebení lidského hnusu vskutku odhodlaně. Jako prostředek si vybrali brutální, velmi energický death metal. Ten se koneckonců ke všem těm popravám hodil nejvíc. Nejlepší bylo, že to vlastně nikoho už nešokovalo. Bylo sice pár skupinek, které se pod rouškou lidskosti pokusili párkrát přivázat ke gilotině řetězy a někteří z nich v internetových diskuzích vyhrožovali upálením, ale jinak se nestalo vůbec nic. Lidé se přizpůsobili a v závěru nakonec vražd ubylo. Navrch měli intelektuálové, kteří tvrdili, že pokud nad sebou nebude mít člověk pevnou ruku a jasná pravidla, vznikne chaos. Měli bohužel pravdu. SYNAPSES na své novince jakoby chodili po nějakém krutém, dávno zničeném světě. Pomocí velmi těžkých a masakrujících riffů, nechutného vokálu a neustálého „mlácení“ do bicích, vytvořili náladu velmi podobnou té, které byla na výše zmíněném náměstí.  Technika, groovy postupy, frézování lidského mozku. To všechno zde naleznete. Potom ještě utrpení, ale s tím se tak nějak u podobných kapel počítá.


Stylově se pohybujeme někde u slavnějších smeček, jako jsou třeba CANNIBAL CORPSE, WORMED, DEFEATED SANITY, DEEDS OF FLESH, SUFFOCATION a spousta dalších. Jen s tím rozdílem, že na rozdíl od slavnějších jmen je na novince o hodně víc nudných a nezáživných pasáží. Technika je uchopena po svém, poslouchá se příjemně, ale jednotlivé motivy jsou si navzájem velmi podobné. Také vokál je monotónní až běda. Nic nepomáhají ani chvilkové mezihry. Osobně jsem si ihned tuhle skupinu zařadil mezi žhavé kandidáty na velmi dobrou druhou ligu. Líbí se mi syrový zvuk, i některé zajímavé nápady, jako celek ale přede mnou album příliš neobstojí. Neříkám, že by bylo něco vyloženě špatně, ale chybí kousek něčeho, co by mě posadilo na zadek. V úvahu ale budiž brána moje shovívavost k brutálnímu death metalu. Opravdu si pro sebe vybírám jen něco a tak může být můj názor lehce zkalený jak věkem, tak příslušností spíše k old schoolovějších záležitostem.


Druhé album italských brutálních válečníků se vyvedlo tak na 70%. Oceňují snahu o to, znít trošku jinak než ostatní kapely, ale pořád mi chybí něco navíc, co dělá z dobrých desek ty vynikající. Brutálně technický death metal na novince SYNAPSES připomíná svět po apokalypse. Gilotina, znázorněná na obalu desku, je jen jednou z krutostí, které na nahrávce naleznete. To pravé zlo a šílenost se ukrývá uvnitř. Ostré riffy, nekompromisní vokál a maniakální bicí. To jsou hlavní slova, která popisují novinku „Devoutness“. Bohužel, kapela se nevyhnula příliš dlouhému opakování stále stejných motivů. Nahrávka by zasloužila zkrátit. Získala by tím na větším tlaku a energii. Brutální death metal, kterému chybí už jenom kousek pro to, aby vás totálně zničil. Velmi dobře.


Asphyx says:

The second album by the Italian warriors SYNPSES succeeded with like 70%. I really appreciate the trying and the fact that it sounds little different than other bands. However, there is something missing, something special which make the good albums excellent ones. The brutal and technical death metal sounds like the world after an apocalypse. The guillotine on the cover is only one piece of the cruelty which you can find on this album. The true evil and craziness is hidden inside. Sharp riffs, die-hard vocal and manic drums these are the main and the most important words which could describe this new album “Devoutness”. Unfortunately, the band did some long repetitiveness parts with the similar motives. I would say that this album was supposed to be shorter. This is how it would be more powerful and has more energy. This is a brutal death metal and it is lack of only one thing to be amazing. Very good.


Seznam skladeb:

01. Intro
02. Spiral of Devoutness
03. Legates of Tyranny
04. Force-fed with Gore
05. A Place Will Be Forgotten
06. Hybrid Soul
07. Phoenix Condemned
08. Day of the Pest
09. Expiation
10. Sacrilegious
11. Sickening Runes
12. The End


Čas: 43:39

 

Sestava/band:


Giovanni "Kane" Canedoli Alessio "Ciulaz" Fassoli Riccardo "Cannibale" Fanara Giordano "Sez" Savoldi


Share this games :

TWITTER