DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pátek 22. ledna 2016

Home » » Recenze/review - BRUTALITY – Sea of Ignorance (2016)

Recenze/review - BRUTALITY – Sea of Ignorance (2016)


BRUTALITY – Sea of Ignorance
CD 2016, Repulsive Echo Records

Štěpná jaderná reakce je jaderná reakce, při níž dochází k rozbití jádra nestabilního atomu vniknutím cizí částice (většinou neutronu) za uvolnění energie.

Přidal bych s dovolením malý dodatek. Dalším jevem, ne méně podstatným musí být vždy tvorba floridských death metalistů BRUTALITY. Kapely, která pokaždé, když vyvrhla na světlo boží nějakou desku, tak natolik rozjitřila moji mysl, že jsem dlouhá léta nemohl některé melodie doslova „vyhnat“ z hlavy. Pánové vždy byly, jsou a troufám si tvrdit, že i budou natolik originální, že je poznáte hned podle pár prvních tónů. Neznám na světě hudbu, která by byla tak zajímavá, inteligentní a přemýšlivá, jako tato. Kdysi jsem hovořil o tom, že pokud bych měl nějaké death metalové desky vyslat do vesmíru, určitě bych volil jejich alba z devadesátých let. Letošní počin bych klidně doplnil. V originálním nosiči, s krásným bookletem, se totiž ukrývá pokračování příběhu jedné z mých nejoblíbenějších kapel vůbec. Příběh o lidské beznaději, o smutně položených melodiích, o progresi, která ve vás rozdmýchá už dlouho neslyšené pocity.

Na novince „Sea of Ignorance“ naleznete vznešeně pojatý death metal, s nádhernými, až bolestivými sóly. Kapela prošla lehkými personálními změnami, ale na výsledný dojem to nemá žádný vliv. Jestli by si měl někdo patentovat schopnost vytvořit v jedné skladbě několik nálad, od smutku, plouživého a jedovatého, až po třepající gradování, jsou to právě BRUTALITY. Zastavit se musím i u vokálů. Jsou jedním slovem úžasné. Scott Reigel si s námi pohrává jako kočka s myší. Jednou milý, vstřícný a příjemný jako prodavač té jediné pravé víry, jindy naštvaný, že z něj jde strach. Těch vrstev, různých propojení, drobností, kterých si všimnete s každým dalším poslechem, je takové množství, že vám album vydrží několik let a stále budete objevovat něco nového. Zvykem bývalo vždy zařadit i nějaký cover. Letos padl los na „Shores in Flames“ od BATHORY a troufám si směle tvrdit, že floridští tuhle skladbu posunuli do zcela netušených oblastí.


Někdy bývá problém s tím, že když se sejde skupina vynikajících muzikantů, tak se předhánějí ve svých egech a nakonec z toho vyleze změť chaosu. BRUTALITY umí svůj nepopiratelný talent kočírovat. Uzdu své fantazie pouštějí postupně, po dávkách. Nechávají nás hádat, napínají nás, jsou tajemní a různobarevní zároveň. Trošku nechápu, proč zrovna tahle smečka nestojí na piedestalu oblíbenosti většího počtu fanoušků, přijde mi značně nedoceněná, ale tak už to na tom nespravedlivém světě chodí. Nad hřebeny převalujících se vln se vznášejí lehké melodie apokalypsy. Tam, někde v dálce bouchl jaderný reaktor a vy teď jako jeden z mála přeživších sedíte na břehu a probíráte se propracovanými a velmi dobrými texty „Sea of Ignorance“. Tohle je přesně ten druh hudby s velkým H, který nenechá člověka v klidu, donutí ho přemýšlet, zastavit se, ohlédnout se a s obličejem proti studenému větru nakonec zjistit, že nic nejde vrátit zpátky. Těch emocí, různých obrazů z novinky tryská obrovské množství. BRUTALITY jsou jako víra, jen s tím rozdílem, že vás do ničeho nenutí. Jsou průzrační, přirození ve své muzice, samozřejmí, jako samotné zrození.



Po dlouhých dvaceti letech se floridská death metalová legenda BRUTALITY vrátila s novým dlouhohrajícím albem „Sea of Ignorance“. A to rovnou ve velkém stylu. Technicky i skladatelsky dokonalá nahrávka je doslova přeplněná emocemi. Jednou smutní, pak naštvaní, pestří, bolestiví. Takoví jsou BRUTALITY na novince. Album je pečlivě vybroušeným drahokamem od těch nejzručnějších řemeslníků. Navíc je přidán obrovský kus temné, smutné nálady. Mám chuť CD vzít a poslat ho do vesmíru, pro další generace. Nahrávka má mnoho vrstev, různých poloh. Jednou je rychlá, zběsilá, pak uklidňující, krásně svěží. Připomíná mi setkání ledu s ohněm. BRUTALITY opět jasně potvrdili, že jsou totální kult! Inteligentní death metal je zde propletený s beznadějí. Přiznám se, že mi docházejí slova chvály, raději album znovu a znovu poslouchám. Křišťálově čistá death metalová deska, na které byla zhudebněna věčnost. Nezbývá mi, než říci: “Děkuji!“ A poklonit se jejich genialitě.


Asphyx says:

After twenty long years, the Florida death metal legend BRUTALITY come back with new long-playing album "Sea of ​​Ignorance". And right in the big style. Technically and of composer perfect recording is full of emotions. Once sad, then angry, colourful, painful. This is BRUTALITY on the new album. The album is carefully polished  gem from the most skilled craftsmen. There‘s added a huge piece of dark, sad mood. I want to take the CD and send it into space for future generations. The recording has many layers, different positions. Once it is fast, furious, then calming, beautifully fresh. It reminds me meeting of ice and fire. BRUTALITY confirmed clear again that they‘re the total cult! Intelligent death metal is interwoven with despair. I admit that I'm running out of words of praise, I rather listen to the album again and again. Crystal clear death metal record, which set to music eternity. I have no choice than to say: "Thank you!" And bow down before their brilliance.


Seznam skladeb:

1.Sea Of Ignorance
2.48 To 52
3.Fatal Cure
4.Tribute
5.Perpetual Resolution
6.Barbarically Beheaded
7.Shores In Flames (Bathory)
8.End Of Days


Čas: 39:41

 

Sestava/band:


Jeff Acres – basa, zpěv
Jay Fernandez – kytara
Scott Reigel – zpěv
Ruston Grosse - bicí


Share this games :

TWITTER