DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

úterý 19. ledna 2016

Home » » Recenze/review - DIRA MORTIS – Psalms of Morbid Existence (2015)

Recenze/review - DIRA MORTIS – Psalms of Morbid Existence (2015)


DIRA MORTIS – Psalms of Morbid Existence
CD 2015, Defense Records

Čekám, nekonečně dlouho čekám. Klepu se mrazem a mám abstinenční příznaky. Kde hergot je? Zase se opozdil. Žmoulám v ruce nervózně peníze, pálí mě žíly, hlava mi třeští. Kdy, panebože kdy už? Šeptám do ticha ulice. Najednou se v dáli zjeví kulisa v černé kápi. Kývavým krokem, s tušeným úsměvem na tváři a šustotem bot po chodníku jde ke mně. Beze slov, jen tak, s jasnou samozřejmostí mi předá nové CD polských DIRA MORTIS. Můj dealer z pekla opět nezklamal. Utíkám domů, svlékám za běhu bundu. Otevírám slot pro CD a mačkám play. Konečně! Je to jak zlatá dávka. Pravý, nefalšovaný a reálný death metal. Padám v rauši do pohovky a zmítám se v Satan-libé křeči. Nádhera, krása, špína, hnus, zloba, nenávist, tisíce protichůdných emocí. O tomhle je pro mě hudba. O přenosu prožitků z kapely na posluchače. Dnes nepůjdu spát. Jsem prokletý, spokojený ve své závislosti. Rozervaný, jako nějaký bohém, následně mnohokrát sešitý rezavými jehlami. Z potrubí se začínají ozývat prapodivné zvuky, na stěnách pokoje se procházejí přízraky. Ano, tady jsem správně, v této společnosti je mi stejně nejlépe.

Polští DIRA MORTIS jsou u nás poměrně neznámou kapelou. Je mi to divné, protože na scéně působí už od roku 1998. Svoji činnost sice na nějakou dobu (1998-2004) přerušili, ale jinak byli, jsou a budou vždy nedílnou součástí evropského death metalového podzemí. Možná je to způsobeno tím, že první dlouhohrající album vyšlo až v roce 2012, nevím, ale předpokládám, že každý postarší maniak o nich ví. A pokud ne, tak doufám, že to dnes napraví. Nevím proč, ale tahle smečka mě svoji tvorbou letos zasáhla přesně do mého černého srdce. Bude to asi tím, že se lehce vymyká naší představě o polské death metalové škole. Ta je sice v jejich skladbách patrná, ale jinak se jedná spíše o nápady podobné klasikům školy americké. Těch vlivů je samozřejmě spousta, nemá cenu je všechny jmenovat, tentokrát bych doporučoval raději několik poslechů na internetu a potom sami uvidíte. DIRA MORTIS zaplať Satan neztratili určitý undergroundový feeling a to i přesto, že produkce je velmi „příjemná“. Zvuk, obal, provedení, tohle všechno jsou věci, které by se od nich jiné skupiny mohly učit. Pro nás fanoušky, velmi dobré a ode mě letí do Polska velká pochvala.


Neumím a ani vlastně nechci být tentokrát kritikem, který nenechá na albu nit suchou. Záleží hodně na úhlu pohledu. Moje maličkost je deskou zcela pohlcena, jiný ohrne nos. Je to v pořádku a pokud bude tahle „recenze“ sloužit alespoň k tomu, že se o kapele dozvíte, budu jen rád. Osobně se mi nejvíc asi líbí tlak, černá energie, kterou z desky cítím. Je svým způsobem hodně chytlavá, s určitým puncem magické přitažlivosti. Připomíná mi to chvíle, kdy potkáte nějakou ženu, která sice není úplně dokonalá a ze svých snů byste ji raději vyloučili, ale když promluví a podíváte se jí do očí, přestanete myslet a oddáte se jen svým citům a pudům. Tady je to hodně podobné. Kapela mě pokaždé vezme za ruku, otevře dveře od našeho bytu a místo toho, aby mě odvedla na světlo Boží, jsme náhle v tom nejtemnějším podzemí. Potkáváme duchy, zahalené v dlouhých pláštích, stíny, utkané z nenávisti, i obrovské nádoby, plné překapané lidské zloby. Jsme poutníky, pozorovateli ošklivých skutků. Nehodnotíme, nevybízíme, jen pozorujeme a nasáváme všechno jako nějaké obrovské houby.


Vezměte několik tun zla, smíchejte je se špínou, lisujte pod obrovských tlakem a nakonec vypalte na hudební nosič. Přesně takto si představuji, že vzniklo nové album polských pekelníků DIRA MORTIS. Poslouchám jejich desku s obrovskou chutí, líbí se mi jak zvuk, tak produkce. Kapela umí přesně zasáhnout ty nejcitlivější nervy v mém těle. Nahrávka je hodně temná, chytlavá, nakažlivá, jako nějaká hodně zákeřná choroba. Už od prvního okamžiku mi přijde, že do mě tato hudba zasekla svůj dráp a nechce mě nikdy pustit. Nebráním se tomu, užívám si. S Poláky se procházíme podzemím, velebíme temnotu a drtíme nohama staré plesnivé kosti. Kombinace tmy, šílenství a velmi dobrých nápadů, dělají ze skladeb až chorobnou záležitost. Hádova říše opět vydala další svědectví. Takto nějak si představuji skvělý, temný, propracovaný death metal. Album, které se dotklo samotné smrti. Skvěle!

Asphyx says:

Take a few tons of evil, mix it with dirt, press it under a really high pressure and burn it on a music bucker in the end. That´s how I imagine the genesis of this new album by Polish hell workers DIRA MORTIS. I listen their album with so passion, I like the sound and also the production. The band knows how to hit the most sensitive nerves in my body. The record is very dark, catchy, and contagious like a very insidious illness. Since the first moment I listen to it I feel that this music cut its nail inside of me and don´t want to let me go anytime soon. I don´t care I love it and I enjoy it. With these Polish guys you can walk underground, you can praise darkness and smash old moldy bones with your legs. This is a combination of darkness, craziness and very good ideas and this combo makes it very insidious. The Hades world published another attestation. This is how I imagine great, dark and elaborate death metal. This album hit the death itself. Amazing!

Seznam skladeb:

01. Filth Agonizing Echoes Of Putrid Invocation
02. Humanity Enforcement Proceedings
03. Dawn Of Psychotropic Ages
04. Transcendental Fleshless Incineration
05. Adoration Of Transcended Essence
06. Self - Destructive Salvation
07. Cold Uncreation
08. Slavery (Krabathor Cover)


Čas: 47:00

Sestava/band:


Meszek Makowiecki - kytara
Piotr Rajus – basa
Krzysztof Saran – bicí
Lukasz Gliňski - zpěv


http://www.defense.8merch.com/services/store
Share this games :

TWITTER