DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

středa 20. ledna 2016

Home » » Recenze/review - HORRENDOUS REBIRTH – Devouring Chaos (2015)

Recenze/review - HORRENDOUS REBIRTH – Devouring Chaos (2015)


HORRENDOUS REBIRTH – Devouring Chaos
CD 2015, Rotten Music

Kořeny zla jsou zasazeny hluboko v nás. Nejdou jen tak vytrhnout, ani vymýtit. Člověk má tendenci ho (zlo) omlouvat, vyhýbat se mu a přehlížet. Jenže je pořád tady. Trápí nás, občas vyvře jako láva na povrch a my potom litujeme, čeho jsme schopni. Ve vypjatých situacích ztrácíme kontrolu nad svými milými tvářemi. Možná za to mohou dávné pudy, které máme navěky zapsané v genech, možná společnost, která čím dál tím víc přitvrzuje, ale spíš jsme to mi sami. Neumíme relaxovat, neznáme pojem vypnout. Jedeme na sto deset procent. Pořád to jde, ještě chvilku v té práci zůstaneme, ještě něco doděláme. Pak se dostaví syndrom vyhoření a naše podráždění začne obtěžovat všechny okolo. Bylo to těžké, ale když už jsem toho měl nad hlavu, řekl jsem si dost! Vyrazil jsem na cesty, plahočil se do kopců, dýchal hluboce, navrátil se k počátkům. Nasadil jsem si sluchátka, spustil play a nalezl alespoň na chvilku klid ve společnosti italských HORRENDOUS REBIRTH. Jejich teprve první album mě očarovalo, pomohlo nalézt alespoň na chvilku rovnováhu v duši a dalo napomenout na starosti všedního dne.

Přitom se jedná zase „jen o obyčejný death metal“. Hutný, překapávaný ze samotné tmy, zákeřný, s výraznými drtivými riffy. Mocnosti pekelné jsou velebeny ve stylu IMMOLATION, INCANTATION, SUFFOCATION, DEICIDE, CANNIBAL CORPSE, MALEVOLENT CREATION, MONSTROSITY, ale i třeba DISGORGE a PATHOLOGY. Italové hrají mocně návykový, hnisavě se táhnoucí smrtící kov, který je plný nenávisti, rouhání, lehce komplikovaných melodií a hlavně všeobjímající temné nálady. Americká škola smrti zde dostala svůj vlastní kabát. Kapela hraje a tvoří s lehkou samozřejmostí, s odhodláním a je hodně slyšet, že tvořeno bylo s chutí a srdcem. Jsou to sice převážně postupy, známé ze zásadních desek jmenovaných skupin, ale myslím, že tohle dneska snad už nikomu vadit nebude. Důležitější je, že jako celek drží album krásně morbidně pohromadě, je návykové, dobře se poslouchá a dodává nám alespoň nějakou naději na to, vytrhnout kořeny zla ze země i z nás.


Zvuk, obal i celková produkce je přesně na té úrovni, kdy si ještě zachovává svoji syrovost a opravdovost a zároveň splňuje i veškeré moderní požadavky. Jsou to sice devadesátá léta, ale zahraná způsobem, kdy máte pocit, jakoby vám zrovna někdo přitloukal dlaně na kříž. Možná lehká monotónnost, sem tam nevýrazné nápady, dělají z nahrávky album, které asi nebude zatím útočit na přední žebříčky smrtících hitparád, ale to mi nijak nebrání v tom, si desku užít. Jsem znovu lámaný v kole, natahován na skřipec a když celá tahle sranda skončí, tak si odpočívám zavěšen za háky. Krve by se ve mně už nedořezal, ale pořád mám pocit, že docházím jakési očisty. Osobně nemám rád, jako každý normální člověk, bolest, ale musím uznat, že ta, kterou mi způsobují HORRENDOUS REBIRTH mě svým způsobem dělá moc dobře. Příznivci východních náboženství by asi věděli, o čem píšu. Ostatní se budou muset smířit s mým názorem, že mě „Devouring Chaos“ kope jako splašený kůň. Ne vždy se mi sice trefí přímo na solar plexus, ale těch důrazných zásahů je hodně.


Máte rádi klasický americký death metal? Tak to by vám potom neměla uniknout nová deska italských HORRENDOUS REBIRTH. Ta je totiž napěchována pořádně ostrým a nekompromisním materiálem. Pánové jsou zručnými muzikanty, kteří nezapomínají i na temné melodie. CD je svým způsobem až magicky návykové. Velmi dobrý zvuk, zajímavé nápady a mocný vokalistův hlas dělají z novinky opravdu zajímavou záležitost. Pokud jste byli v devadesátých letech prokleti a máte rádi klasiky žánru, myslím, že si budete nahrávku užívat stejně jako já. Drtivé kytary, dunivé bicí, mocné riffy. V těchto momentech jsou Italové nejsilnější. Občas se sice vkrade lehký stereotyp, ale v celku se to ztratí. Užívám si tenhle pokrm ze zahnívajícího masa, je perfektně dochucený a ostrý, jako to nejlepší chilli. Stejně chladný a pálivý. HORRENDOUS REBIRTH vydali desku, u které budete mít pocit, že vás zrovna zaživa pohřbívají! Masakr! Excelentní temný death metal!

Asphyx says:

Do you like the classic American death metal? You should take a look at the new album of Italian HORRENDOUS REBIRTH. This album is full of very sharp and uncompromised material. These gentlemen are very good musicians who don´t forget to include dark melodies. The album is magically addictive in its own way. Very good sound, interesting ideas and powerful vocalist´s voice, these things make this new album very interesting. If you had been cursed in the 90th and you like classic bands of this genre, I think you will like this album as much as I do. Crushing guitars, booming riffs. These moments are the strongest for these Italian guys. From time to time you can hear a slight stereotype, however as a whole it is OK. I really enjoy this piece of food of putrefactive meat, it´s perfectly tasteful and sharp like the best chili you have ever had. Cold and hot at the same time. HORRENDOUS REBIRTH published an album which makes you feel like you are being buried alive! Massacre! Excellent dark death metal!


Seznam skladeb:

1. This New War 
2. Haunted 
3. They Devour 
4. Mechanical Evisceration 
5. Extinction 
6. Brainless 
7. Nailed

Čas: 29:11

Sestava/band:


Paolo Miles Spinella – basa
Graver – kytara
Raijin – zpěv
Paul Petta - bicí

http://www.rottenmusic.net/
Share this games :

TWITTER