DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pátek 15. ledna 2016

Home » » Recenze/review - UNDER THE CHURCH – Rabid Armageddon (2015)

Recenze/review - UNDER THE CHURCH – Rabid Armageddon (2015)


UNDER THE CHURCH – Rabid Armageddon
CD 2015, Pulverised Records

Sedím před kostelem a kroutím nevěřícně hlavou. Jak se to vůbec mohlo stát? Byl jsem vykázán, že prý mám nevhodné tričko. Přitom jsem se chtěl jenom kouknout, cože to je tolik staletí na tom černoprdelnickém chrámu tak přitažlivé. Teď mi nezbývá nic jiného, než jít jiným vchodem. Našel jsem boční dveře, opletené břečťanem. Brána zavrzala, opadaly ze zdí pavučiny a já se náhle ocitl v místech, o kterých církev před svými ovečkami raději nemluví. Všechno to dobro, boží láska a odpuštění, má tady v podzemí svoji druhou tvář. Ošklivou, zlou, zákeřnou. Chodbami zní žalující hudba švédských UNDER THE CHURCH. Přesně vystihuje tu tíživou atmosféru veškerých odvrácených činů, kterými jsou dnes pánové v kutnách proslulí. Na povrch vždy vyplave jen pár případů, několik záležitostí, které jsou následně odsouzeny a uklizeny. Většina ale, doutná pod povrchem, ututlána za milými tvářemi plnými odpuštění.

UNDER THE CHURCH ctí death metal ze své země. Jsou špinaví, neučesaní, mají studený zvuk a zhlédli se v DISMEMBER, GRAVE, ENTRAILS, NIHILIST, ENTOMBED. Stali se dalšími v řadě, kdo kombinují klidné, ledové pasáže s výpalky a duněním. Občasné crustové výjezdy, vokál s hodně dlouhým chorobopisem a nevázanost, kterou by jim mohla závidět kdejaká punková kapela. Baví mě to moc, přiznávám, i když to není nic překvapivého a ani vlastně „zajímavého“. Švédy lze považovat jen za další undergroundovou kapelu v řadě, mlátící to v rytmu devadesátých let. Osobně na tom nevidím nic špatného. Album leze dobře do hlavy, je zároveň lehce bolestivé a zapamatovatelné. Občas bych možná ocenil větší tlak, případně nějaké to překvapení, ale to jsou jen drobnosti zmlsaného muže. Celkově této muzice pořád fandím a užívám si ji. Proč také ne? Vždyť je mi dobrým průvodcem, obzvláště zde, pod tímto prokletým kostelem. Fascinuje mě to nadšení, rukodělná zručnost. Dobré řemeslo, říkám si, ale zároveň vím, že s takovým přístupem to bude mít kapela poměrně těžké.


Poslouchám CD pořád dokola a říkám si, že pro někoho bude asi poměrně monotónní. Jiný se zase nebude chtít ke švédskému zvuku a přístupu už nikdy vracet. Každý máme jiné chutě a já „Rabid Armageddon“ nejraději používám ve chvílích, kdy si chci odpočinout. Někdy mi padá hlava únavou, spal bych i ve stoje. Pak přijdu domů, oklepu ze sebe starosti všedního dne a zmáčknu tlačítko play. Je mi najednou krásně mrazivě a mám pocit, že mi ty podzemní procházky dělají hrozně dobře. Odreaguji se, vypustím páru a ještě se setkám se starými známými. Nikdo z nás pořádně neví, co jednou přijde, až to tady na tom světě zabalíme. Proto je nutné se do toho pořádně opřít a užívat si, jak to jenom jde. UNDER THE CHURCH jsou pro mě přesně tou smečkou, která mě umí strhnout. Když nad tím tak přemýšlím, často si říkám, že vlastně ani nevím proč. To je právě na muzice to krásné, stačí si sednout, poslouchat a potom to buď přijde a nebo ne. Tentokrát je ta přitažlivost až hmatatelná. I přesto, že samozřejmě vím, že o první ligu se ještě nejedná. Pánové jsou ale na dobré cestě.



Švédský death metalový underground se zdá být nevyčerpatelný. UNDER THE CHURCH jsou další kapelou v řadě, mlátící do toho v rytmu devadesátých let. Vzory jsou více než patrné, ale musím ocenit přístup a nasazení kapely. Jejich novinka je opravdu chutným pokrmem, plným červů, plesnivých pavučin a otevřených hrobů. Připomíná mi výlet pod starodávným kostelem. Cesta je dlážděná utrpením a pravým nefalšovaným death metalem. Pánové nejsou sice příliš originální, ale hrají poctivě a svoje řemeslo ovládají velmi dobře. Pro to, aby byli začleněni do síně slávy, ještě kousek špíny chybí, ale myslím, že peklo je otevřeno. Skladby hezky odsýpají, mají spád, energii, sílu a povedlo se jim mě strhnout. Tohle je album pro všechny dříve narozené, pro maniaky, co chodí spát do rakví. Švédský old school death metal, u kterého praskají staré kosti! Záhrobí opět promluvilo.

Asphyx says:

The Swedish death metal underground is seems to be exhaustless. UNDER THE CHURCH is the next band in line which beats in the rhythm of 90th. The idols are more than obvious, however I have to appreciate the attitude and the appointment of this band. Their new album is a tasteful meal full of worms and moldy spider webs and open graves. It reminds a journey below an old church. The path is paved with misery and the real death metal. These gentlemen are not original but they play honestly and they do their job good. They lack a little bit of dirt to be in the hall of fame, however I think that the Hell is open. The songs plays smoothly, they have a fall, energy, power and they catch me. This is an album for everyone who was born earlier, for maniacs who go to sleep in a coffin. Swedish old school death metal which makes old bones to crack. The world from the beyond talks again.


Seznam skladeb:

1. Sodomy And Blasphemy
2. Rabid Armageddon
3. Triad Ov The Inquisitors
4. Magus
5. Suspended In Gore
6. Walpurgis Night
7. Mangled To A Bloody Mess
8. Penance
9. The Trail Of Chthulu


Čas: 37:08

Sestava/band:


Erik Qvick - drums/guitars Lars Henriksson - bass MiK Annetts - vocals Erik Wallin - guitars (live) Marcus Klack - guitars (live)


http://www.pulverised.net/
Share this games :

TWITTER