DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pondělí 4. dubna 2016

Home » » Recenze/review - FUNERAL WHORE – Phantasm (2016)

Recenze/review - FUNERAL WHORE – Phantasm (2016)


FUNERAL WHORE – Phantasm
CD 2016, F.D.A. Rekotz

Sedím na mramorové desce a hladím prsty dlouholeté rýhy času. Hřbitovní rozjímání, setkání s dušemi dávno zemřelých, procházky po zetlených zbytcích loňského listí. Náhrobky, nahnuté tíhou svědomí nečistých. Hoďte kamenem, kdo jste bez viny. Hřbitovy mi, stejně jako dobrý old school death metal, dodávají pocit, že věčnost existuje. Do krve se pomalu, jako noční zloděj, vkrádá chlad. Život, stejně jako hudba, zdá se chodí ve spirálách. Kdysi, v devadesátých letech hraný smrtící kov, třeba takovými smečkami, jako jsou ASPHYX, GRAVE, AUTOPSY, DISMEMBER, ENTOMBED, NIRVANA 2002 a spoustou dalších špinavců, opět ožívá. Je spousta skupin, které se snaží s různým výsledkem oživit ducha starých časů. Někteří v sobě mají určitou patinu, kus něčeho shnilého. FUNERAL WHORE patří mezi vyvolené, mezi ty, kteří pochopili temnotu. Novinka by se sice dala odbýt několika slovy o retru, ale to bych to nebyl já, starý prašivý vlk, abych tak neučinil.

Holandská death metalová četa povstala z popela nedávno znovu vypáleného podsvětí, aby nám předala poselství o zlu, špíně, ošklivosti a nicotě. Mnozí z vás možná ještě bojují s pocitem vlastní nesmrtelnosti, ale je nutné si uvědomit, že jsme jen zrnky prachu ve vesmíru. Mnohdy hrdí na svoji jedinečnost působíme v nekonečnosti až nepatřičně. FUNERAL WHORE nás sundají z oblak, ukamenují nás pestrou paletou plesnivých riffů, dokážou nám, že jsme jen kostmi, obalenými několika kily masa. Otevřete dveře do nejbližší kostnice, vytrhněte ze zdi nejbližší lebku a nakopněte ji plnou silou. Nepřemýšlejte, kdo byl kdysi jejím majitelem. Není to důležité, stejně jako u hudby je nejkrásnější právě to, jak na vás působí. Emoce jsou zde mokvající, plné bažinatých motivů, zastřené pavučinou starých časů. Nizozemci zůstali věrni dávným postupům, opatřili je novějším zvukem a povrchovou vrstvou z krve, hnisu a krutosti. Stejně jako život sám.



„Phantasm“ je albem, které mi sedlo beze zbytku. Obsahuje v sobě všechny potřebné ingredience, které u dobrých desek vyžaduji. Pořád je to underground, ale nápady jsou jasně čitelné, možná chvílemi předvídatelné, ale po můj tradiční obřad k uvítání temnoty, nadmíru dostačují. Je velmi příjemné, zase se přehrabovat v ohmataných death metalových spisech, znovu nechat protékat mezi prsty drť toho nejlepšího, co bylo v devadesátých letech složeno. Někdo mi nedávno říkal, že pořád píšu, že „je to muzika pro starý“. Ano, je to pravda a ani dnes neučiním výjimku. Nutno si uvědomit, že mladé posluchače podobná plesnivina asi těžko osloví. Možná pár věrných, sem tam zajásá možná nějaký ten hudební archeolog, ale jinak zůstanou FUNERAL WHORE navěky v undergroundu. Je to tak dobře, protože se mi tak lépe hltá tma plnými doušky. Usedněte na mramorovou desku hrobu, zavzpomínejte na zemřelé kamarády a alespoň si představujte, jaké by to bylo krásné, znovu s nimi zapařit na pořádný death metal.



Letošní novinka holandských FUNERAL WHORE v sobě obsahuje všechno potřebné pro to, aby byly otevřeny dveře do podsvětí. Skvělé plesnivé riffy, morbidní vokál a atmosféra plná tmy, dělají z tohoto alba povinnost pro všechny fanoušky reálného pravého death metalu. Devadesátá léta minulého století opět ožívají plnou silou. Svět je při poslechu temný, studený a zlý. Vítejte na old schoolovém večírku. Podávat se budou dávné postupy, hnis a prašivina. Album se povedlo. Má v sobě určitou jiskru, která jej odlišuje od stovky podobných. Jsme prach a v prach se proměníme! Pokud máte chuť na pořádnou porci prašiviny, „Phantasm“ je pro vás více než vhodným albem. Death metalová nahrávka, která otevírá víka od starých rakví! Skvělá hrobnická práce!

Asphyx says:

This year's news of Dutch FUNERAL WHORE contains everything necessary for opening the door to the underworld. Moldy great riffs, morbid vocals and the atmosphere full of darkness make from this album some duty for all fans of real true death metal. The nineties of the last century come alive with full power once again. When I'm listening the world is dark, cold and evil. Welcome to the old school party. It will be served ancient procedures, pus and scab. The album has done well. It has a certain spark that makes it different from the hundreds similar. We are dust and to dust we will transform! If you fancy a big amount of scabies, "Phantasm" is for you more than a good album. Death metal record, which opens the lids of the old coffins! Great gravedigger job!


Seznam skladeb:

01. Phantasm
02. Evil Manifestation
03. Reanimated
04. The Tall Man
05. Population None
06. The Graveyard Silence
07. When Life Turns to Ashes
08. Down the Abyss
09. Morningside Cemetery
10. Only the Coffins Remains
11. The Mortuary at Night

Čas: 41:12

 

Sestava/band:


Kellie – katara
Roy – kytara, zpěv
Nick – bicí
Van Dune - basa

http://www.fda-rekotz.com/
Share this games :

TWITTER