DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

neděle 10. července 2016

Home » » Recenze/review - VIRTUAL VOID - Rest In Piss (2016)

Recenze/review - VIRTUAL VOID - Rest In Piss (2016)


VIRTUAL VOID - Rest In Piss
CD 2016, Pařát Magazine

Rezavá plechovka, zaprášená, s těžko čitelnými nápisy. Leží tu v přítmí červotoči prolezlých trámů už mnoho let. Mám k ní zvláštní vztah. Patří sem, je součástí mých vzpomínek, mám ji zafixovanou v hlavě a pokaždé, když vylezu nahoru na půdu, přesvědčím se, zda zde pořád leží. Představuji si, co v ní asi je? Staré fotografie? Nějaký cizokrajný čaj? Letos v létě jsem se konečně odhodlal. Potřeboval jsem se ukrýt před sluncem, dal si pár dobrých piv a začala na mě lézt nostalgie. Beru do ruky nůž po dědovi, chvíli páčím plechovým víkem a pak s tím pokladem usedám na zaprášenou bednu. Nalézám nové CD "Rest In Piss" black thrashovým maniaků VIRTUAL VOID. Album má tradiční, prasečí obal a tváří se, jakoby sem, mezi staré krámy patřilo odnepaměti. Otáčím jej v rukou, jako nějaký artefakt, slézám dolů po žebříku a vkládám do snad stoletého přehrávače Sony. Je čas na to, vrátit se do hudební historie. 



Taky vám přijde dnešní doba neskutečně uřvaná, "přeinformovaná", přechytralá, umělá? Nezoufejte, jsou zde ještě VIRTUAL VOID, poslové ze starých black thrashových časů. Hrají hudbu, podobnou té, kterou kdysi tvořili třeba VENOM, CELTIC FROST, HELLHAMMER, DARKTHRONE, USURPER (v jedné skladbě slyším ale i odkazy třeba na TRIPTYKON) a spousta dalších, plesnivě znějících kapel. Novinka "Rest in Piss" je pro mě tak takovým zastavením, uvědoměním si vlastních hudebních základů. Pánové nehrají nic nového, ani převratného, ale obdivuhodné je odhodlání a nasazení, s jakým nám předkládají svoji poctivou porci zahnívajících melodií. Je to podobné, jako když si místo do supermarketu, kde prodávají jen samé náhražky, dojdete k řezníkovi, který dělá svoje řemeslo ještě s láskou. 


CD se tak stává záležitostí pro všechny pamětníky, pro posluchače, kteří ještě nezapomněli, jak má znít pravý, poctivý a reálný metal. Zajímavé je, že jsem sahal pro "Rest in Piss" stále častěji, nemohl se doslova nabažit toho zvuku, těch "zastaralých" nápadů. Získal jsem si k ní stejný vztah, jako k té staré, rezavé plechovce. Budu se pokaždé hrozně rád vracet. Kope to pěkně, to vám tedy povím! Některé songy jsou možná trošku rozvláčné, ale celková (až temná) atmosféra celé nahrávky vám zcela vynahradí drobné nesrovnalosti (jako třeba ne úplně "dokonalou" angličtinu). Mám rád zarputilé skupiny, jdoucí si za svým. VIRTUAL VOID jsou jedněmi z nich. Pevně doufám, že si tohle album najde cestu i ven za naše hranice, protože i tam by si zasloužili ochutnat, jak u nás umíme pořádně nakopnout vrtuli.

sumarizace:

VIRTUAL VOID nám na své novince jasně dokazují, že jsou mistry ve svém oboru. Jejich album "Rest in Piss" v sobě obsahuje pořádnou porci starých a prašivých melodií, které jsou zahrány s obrovským citem pro věc a zkušenostmi. Pánové jsou jako poslové ze starých dob, kteří nám přišli zvěstovat, že pravý nefalšovaný black/thrash metal ještě nezemřel. Krásně plesnivý zvuk, černá energie a tuna ostrých nápadů. To jsou VIRTUAL VOID. Jestli chcete ochutnat rezavou realitu 80 a 90 let, neváhejte! "Rest in Piss" je jako dávná usazenina, vzpomínka, probuzená znovu k životu. Máte rádi black thrash metal v jeho tradiční podobě? Potom vám nesmí novinka chybět ve vaší sbírce. Nápady jsou zde ohlodány až na kost a riffy se zařezávají hluboko do mozku. Black thrashová záležitost pro staré gurmány! Skvěle!

Asphyx says:

VIRTUAL VOID show us clearly that they are masters in their field on their new album. Their album “Rest in Piss” has a decent portion of old and ashy melodies which are played with such emotions and experiences. These guys are like messengers from the old days who come to proclaim that the true black/thrash metal haven´t died yet. Beautifully mouldy sound, black energy and a ton of sharp ideas. These are VIRTUAL VOID. If you want to taste rusty reality of the 80ths and 90ths, do not hesitate! “Rest in Piss” is like an ancient sediment, memory awakened to life again. Do you like black thrash metal in its traditional form? Then this new album should not be missed in your collection. The ideas are gnawed to the bone and riffs cut deep into the brain. Black thrash matter for old gourmets! Great!


Tracklist:
01. Iron Citadel
02. Hidden Rulers
03. Dying Beast
04. Rest In Piss
05. I'll Send You To Hell
06. Return Of The Winter
07. Satan's Knife
08. Misanthropist's Lullaby
09. Immortal Shadows
10. Funeral March Of The Broken Ones



Band:
Petr "chemosh" Matušek - Vokill Jiří "george" Hrabec - Guitar Petr "sekersson" Švrček - Bass Milan "moloch" Marek - Drums

Share this games :

TWITTER