DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

úterý 16. srpna 2016

Home » » Recenze/review - DÉCEMBE NOIR - Forsaken Earth (2016)

Recenze/review - DÉCEMBE NOIR - Forsaken Earth (2016)


DÉCEMBE NOIR - Forsaken Earth
CD 2016, F.D.A. Rekotz

"V ten čas sněhů a ledu, dlouhých soumraků a nocí vládla Mořena, až bůh slunce počal déle, vlídněji a tepleji hleděti na tvář země. I rozbíhala se vodou ledová pouta; veselili se po všech dědinách, po všem plemeni. Za zpěvu brali se k vodám, k volným teď potokům, řekám, házeli do nich obraz zimy a smrti a radostným hlaholem vítali Vesnu, líbeznou bohyni jara." Alois Jirásek, Staré pověsti české – O Čechovi

Němečtí doom metalisté DÉCEMBE NOIR jsou na své novince "Forsaken Earth" jedněmi z těch, kteří dokážou pomocí své hudby zastavit příchod jara. Muzika v jejich podání je jako lehké pápěří posledních zmrazků, třpytících se do ještě stále slabého slunce. Cítíte ten lezo - mráz, vnikající až někam k morku kostí? Zastavíte se, vzhlédnete k nebi a dojde vám, že konec je tak blízko. V téhle podobě je doom metal mým osobním prožitkem, okamžikem mezi bděním a snem. Probuzením do sychravého rána. Dobrá deska se pozná podle toho, zda vám oblouzní všechny smysly, přesune vás do temně smyslných zákoutí opuštěné katedrály. Slyšíte, jak staré babičky šeptají modlitbu? Zdi jsou studené, lavice dřevěně tvrdé, s otisky tisíců hříchů na sedadlech. Sem patří hudba DÉCEMBE NOIR. A pak ještě na samotu do lesa, k rozjímání, ke zklidnění, ke smrti.





DÉCEMBE NOIR se plouží ve stylu OPETH, OCTOBER TIDE, MY DYING BRIDE, PARADISE LOST, RAPTURE, AMORPHIS, NAILED TO OBSCURITY. Samozřejmě s přihlédnutím k vlastnímu provedení, nápadům a smutné atmosféry. Říkají, že doom metal není jen tak pro někoho. Není. Podobné nahrávky ocení pravděpodobně jen úzká skupina posluchačů, kterým vlastně má slova netřeba. Stačí jim držet album v ruce, pouštět si ho stále dokola v šerém pokoji a objímat sebe sama v právě začínajícím dešti. Znalí zkrátka už ví a ostatním to bude stejně jedno. Vězte ale, že pokud dáte novince "Forsaken Earth" čas, budete odměněni krásně smutným doom metalovým zážitkem. Vždyť se koukněte před sebe. Vidíte, jak zase vynášejí Moranu? Cítíte ten neklid, zimu a věčnost? Potom je tato nahrávka určena právě vám. Úžasná deska.


sumarizace:

V doom metalu je hrozně důležitý způsob, jakým kapela navodí pocit smutku. DÉCEMBE NOIR jsou mistry ve svém oboru. Jejich nová deska je neskutečně nakažlivá, plíživá a plná kousků ledu. Osvědčené a tradiční postupy jsou doplněny o mocně znějící hlas a svět jakoby při poslechu celý zčernal. Tohle je přesně ten druh nahrávky, kterou musíte milovat. Beru si ji na své výlety po lesních pěšinách. Propojuje se na ní svět lidí a stínů. Nutí mě k přemýšlení, zastavení a zklidnění mé duše. Příběhy, které DÉCEMBE NOIR vyprávějí, jsou plné tmy, smutku a soužení. Mlha se válí všude kolem, vítr vám čechrá tváře a ve vzduchu se vznáší těžký pach samoty. Nejsem v doom metalu častým hostem, ale za sebe mohu říct jediné. Tahle deska je vynikající, svým způsobem šíleně nakažlivá a zároveň uklidňující jako náruč vlastní matky. Smutný, vznešený doom metal, který pálí jako ten nejsilnější mráz!

Asphyx says:

The feeling of gloom is very important in doom metal and it´s important how the band managed to make this mood happen. DÉCEMBE NOIR are the best in this field. Their new album is unbelievably contagious, sneaking and full of pieces of ice. The well-proven and traditional methods are complemented with powerful voice and suddenly the world is black. This record is something you need to love. I like to take this record with me when I travel and walk around the forest. On this record the world of people and the world of shadows are connected. It makes me think, makes me stop and relax my soul. The stories which the DÉCEMBE NOIR tell are full of darkness, sadness and consonancy. Fog is all aourd and wind is brushing your cheeks and in wind is a heavy smell of loneliness. I don´t really enjoy the doom metal, however I have to say one thig: This album is amazing and it is in some way incredibly catchy and relaxing like a hug from your mum. Sad, royal doom metal which burns like the strongest cold. 

Tracklist:
1. In This Greenhouse Of Loneliness And Clouds
2. Small.Town.Depression
3. Ghost Dirge
4. The Vast Darkness
5. Waves Of Insomnia
6. Distant And Unreachable

Band:
Sebastian - Guitar # Martin - Guitar # Kevin - Drums # Lars - Vocals # Mike - Bass

Share this games :

TWITTER