DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pondělí 24. dubna 2017

Home » » Rozhovor - CUT UP - Naše texty jsou o smrti, krveprolití a různých způsobech utrpení.

Rozhovor - CUT UP - Naše texty jsou o smrti, krveprolití a různých způsobech utrpení.


Rozhovor s death metalovou skupinou CUT UP ze Švédska.

Odpovídal Tobias.

Přeložila Markéta, děkujeme!

Recenze/review - CUT UP - Wherever They May Rot (2017)

Ave CUT UP! Právě poslouchám vaši novinku „Wherever They May Rot“ a říkám si, že takhle nějak bude znít hudba, kterou budou hrát při konci světa. Myslím, že se vám povedl opravdu mistrovský kousek. Jaké jsou tvoje pocity z novinky? Máš už nějaké zpětné vazby od fanoušků? Hráli jste už nové skladby naživo? A jak fungují?

Děkujeme! S novým albem jsme moc spokojeni. Je to krok kupředu a rozhodně jsme zvýšili laťku a to ve všem – v písních, produkci, individuálních výkonech, ale také v umělecké stránce našeho obalu, apod. Zpětná vazba je naprosto skvělá a to jak od fanoušků, tak od médií. Hlavně tedy od fanoušků a to je pro nás nejdůležitější. Nové písně jsme zatím ještě naživo nehráli. První koncert hrajeme po vydání alba a to bude za pár týdnů, 29. dubna v Sundsvall ve Švédsku. Strašně se těšíme na to, až si nové písně zahrajeme naživo ve všech klubech a na festivalech!


Jak vlastně vznikají nové skladby pro CUT UP? Jste tradiční kapelou, která se zavře do zkušebny a tam skládá nebo využíváte v dnešní době tolik oblíbený internet a posíláte si nápady emailem?

Běžně se scházíme a hrajeme ve zkušebně. Ale když píšeme nové songy tak je neskládáme tak, že něco zkusíme dohromady. Naopak, každý píše sám za sebe, nahraje si doma demo a pak pošle kapele už hotovou píseň a kapela to následně ohodnotí a dá zpětnou vazbu. Takhle nám to funguje a vyhovuje. Poté teprve píseň společně vyzkoušíme ve zkušebně, a pokud cítíme, že písni ještě něco chybí, nebo je potřeba něco změnit, tak na tom pracujeme společně. Nakonec, když je hudba hotová tak napíšeme (tedy především Erik napíše) text.


Kapelu CUT UP jste založili v roce 2014, jako pohrobka VOMITORY. Jak jste se vlastně dali dohromady?

Když se rozpadli VOMITORY, já a Erik jsme chtěli pokračovat v hraní. Věděli jsme, co přesně chceme a tak jsem se zeptal Anderse a Andrease aby se k nám připojili. V dubnu 2014 tak vznikli CUT UP.

První co mě při prvním poslechu letošního alb napadlo, tak je lehký rozdíl ve zvuku oproti předešlé desce. Novinka je víc „chladnější“, propracovanější. Změnil se nějak postup nahrávání? Pod novinkou je podepsán Dan Swano. Mluvil vám hodně do výsledného zvuku?

Nahrávání proběhlo vlastně skoro stejně jako při prvním albu. Nebyly tam žádné marginální změny. Ale za zvuk alba je zodpovědný Dan Swano, který album mixoval. Udělal pro nás úžasnou práci. Produkce se k novým písním neskutečně hodí. Náš debut „Forensic Nightmares“ byl trochu víc analogový, co se týče zvuku, ale „Wherever They May Rot“ má ostřejší, „studenější“(jak jsi to nazval) a agresivnější zvuk.

Samostatnou kapitolou jsou u CUT UP texty. O čem pojednávají na novém albu a kde jsi pro ně bral inspiraci? Na „Wherever They May Rot“ perfektně sedí k muzice. Co bylo dřív, muzika nebo texty?

V CUT UP nejdříve píšeme hudbu. Naše texty jsou o smrti, krveprolití a různých způsobech utrpení. Erik je hlavním textařem CUT UP a občas mu pomáhá Andreas a Anders. Inspiraci pro muziku hledáme u jiných death metalových kapel, filmech, knihách a v naší pochybné fantazii. Erikovy texty jsou většinou nereálné. Je to prostě výplod jeho zvrácené mysli. Andreasovi texty, jak sám říká, vycházejí z toho, co se děje v reálném světě. O tom, co viděl ve zprávách nebo co sám zažil, ale dává do toho nějaké své extrémy.


Skvělý je i obal „Wherever They May Rot“. Je pod ním opět podepsán Lukasz Jaszak. Proč vás oslovila právě jeho práce? Vybírali jste z již vytvořených prací nebo vám byl namalován obal přímo pro vás? Slyšel autor třeba pro inspiraci dopředu vaše album? Letos se mu cover opravdu povedl, což se o minulé desce (s prominutím) říct nedalo. Ten se mi nelíbil.

Práce s Lukaszem je skvělá a je to nepochybně umělec, který má úžasný cit pro morbiditu a to je přesně to, co je důležité pro dobrý obal death metalového alba. Obal pro „Wherever They May Rot“ byl vytvořen přímo pro nás, na základě našich požadavků a dávali jsme i nějaké drobné instrukce. Pak k tomu přidal nějaké svoje nápady a přišel za námi s naprosto zabijáckým obalem. Myslím, že jsme mu i posílali text k prvnímu songu, aby alespoň zhruba věděl, o čem hrajeme. Nic z hudby ale neslyšel.

Je super, že „Wherever They May Rot“ vychází i na vinylu. Jak vnímáš tento nosič ty? Sbíráš gramodesky?

Vyrostl jsem při poslouchání vinylů, takže pro mě je přirozené si myslet, že se naše alba vydávají i na vinylu! Jsme taky nadšený, že se vinyl zase vrací a že si lidé mohou koupit alba na CD i vinylu. V pubertě jsem sbíral vinylu, ale už ne. Pořád mám ale něco ze své sbírky. Alba a 7´, kterých jsem se nikdy nedokázal vzdát, jako je Iron Maiden a Motörhead.


Nebudeme si nic nalhávat, ale death metal je, byl a bude mít jen malé procento posluchačů. Na spoustu lidí je to už příliš extrémní hudba. U nás v České republice tak člověk potkává na koncertech stále stejné tváře. Někdy jsou akce skoro rodinnou záležitostí. Jsme malá země, s omezeným potenciálem fanoušků a tak by mě zajímalo, jak je tomu u vás? Ve Švédsku to bude asi lepší, vzhledem k vaší death metalové historii.

Buďme upřímní – death metal by měl být extrémní a nikdy by se z toho neměl stát mainstream. Nikdy by se to nemělo líbit všem. Ve Švédsku je tenhle styl asi silnější než v Čechách. Možná proto, že máme bohatší death metalovou historii, ale také proto, že i teď je scéna dost vitální.

Jak jsou na tom vlastně CUT UP a koncerty? Co jsem koukal na internetu, tak jich zrovna moc nemáte. Vím, že je to všechno hlavně o financích, ale nelákala by vás nějaká třeba evropská šňůra?

Máme v plánu několik koncertů a další ještě přibudou. Je jich sice málo, ale na všechny se moc těšíme a jistě víme, že se naši fanoušci na všechny koncerty také těší. Můj názor je ten, že v dnešní době je silná konkurence a člověk se musí prát o místo na festivalu, atd. A taky fakt, že CUT UP je nová kapela s novým jménem, je dalším faktorem, že to není úplně jednoduché – a nezáleží na tom, v jakých kapelách jsme hráli před CUT UP. Ale my jsme si toho vědomi a o budoucnost se nebojíme. CUT UP je solidní živá kapela a lidé se to dozví hned, jak nás zažijí naživo. Bylo tam i několik překážek ohledně bookování agentů a zástupců, atd. Bohužel je na světě spousta „kecalů“ a nikdo toho ve finále moc nedělá. Zatím jsme bohužel potkali pouze ty „kecaly“ a tak se teď staráme o zamlouvání koncertů sami. Zatím žádnou evropskou šňůru vymyšlenou nemáme, bohužel, ale rozhodně se o to budeme snažit. Některé naše osobní záležitosti nám to trošku kazí a nemůžeme dělat žádné delší šnůry. To je ale pouze dočasné. Rozhodně nějaká šňůra v budoucnu bude, pokud to bude finančně možné.


V současné době si většina lidí nová alba stahuje z internetu a používá jen jeho digitální podobu. Jak vidíš tuhle problematiku ty? Zajímal by mě tvůj pohled jako muzikanta.

Co se týče prodeje alb, tak by bylo skvělé, kdyby byla situace stejná, jako v 80. letech, v době před internetem. V té době byla hudba exklusivnější a to v mnoha úhlech pohledu a lidé si více cenili alb, víc než dnes. Pořád mě baví vlastnit fyzické kopie alb, ta možnost užít si i obal alba tak, jak to kapela žádá. Ale protože jsem sám uživatel, tak vím, že je velice výhodné používat digitální formu hudbu. Fyzické kopie určitě nakupuji méně. Člověk jednoduše zleniví, když platí jednou měsíčně za služby jako je Spotify, kde má prakticky veškerou hudbu světa jako na dlani. Rozhodně jsem proti všem formám ilegálního stahování. Pokud si stahují lidí hudbu – nebo filmy, cokoli – ilegálně bez placení, jsou to pouze zloději a zrádci.

Jsou nějaké desky, které tě v poslední době oslovily?

Ano, nové album od LOCK UP „Demonization“, MASTODON „Emperor of Sand“ a MORDBRAND „Wilt“.


Znáš, posloucháš nějaké kapely z České republiky?

Zdá se, že tady vždycky bylo hodně českých kapel, ale teď mě napadá jen pár z nich. TORTHARRY, ROOT, MASTER´S HAMMER. A JIG-AI jsou skvělí!

Co chystají CUT UP v nejbližších měsících?

Budeme hrát naživo v Belgii, Finsku, Německu a Slovensku. Momentálně pracujeme na víc projektech, takže doufám, že je brzy oznámíme. Budeme také vydávat druhé video z našeho nového alba, to bude během několika týdnů. Tak se těšte!

Děkuji za rozhovor a přeji spoustu prodaných nosičů, stovky šílených fanoušků a tuny dobrých nápadů.


Děkujeme za rozhovor a za podporu CUT UP! Ahoj!


Share this games :

TWITTER