DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

sobota 28. července 2018

Home » » Recenze/review - IMMORTAL - Northern Chaos Gods (2018)

Recenze/review - IMMORTAL - Northern Chaos Gods (2018)


IMMORTAL - Northern Chaos Gods
CD 2018, Nuclear Blast

Přiznám se, že jsem moc návratu IMMORTAL nevěřil. Bez Abbatha a ještě po devíti letech? Pořád s pandami na obličeji? A s kvalitním norským black metalem? Nenechte se vysmát, říkával jsem svým kamarádům. Jenže když se mi dostalo do ruky nové album "Northern Chaos Gods" musel jsem se kapele v skrytu duše omluvit. Na téhle smečce se mi vždycky líbily neotřelé melodie, nálada jejich desek a schopnost přitáhnout k černému kovu i fanoušky (třeba mě) kteří se o něj jinak nijak zvlášť nezajímali.

Nutno rovnou napsat, že novinka se povedla. Neřadím ji sice k nejlepším od IMMORTAL, ale v diskografii se rozhodně neztratí. Nalezneme na ní totiž vše, co máme u těchto Norů rádi. Skřehot, úderné riffy, ale i melodie, které nezapřou typický Demonazův rukopis. Ty zasněžené pláně, hořící kostely a party výrostků potulujících se opuštěným městem skupina zkrátka nezapře. Je to jen a jen dobře. Neočekávám stylové kolotoče a když black metal, tak samozřejmě od IMMORTAL.



Abychom ale také vznesli nějakou tu kritiku. Některé skladby se mi až příliš slévají dohromady a v promo materiálech tolik zmiňovaný návrat ke kořenům také zase tolik neslyším. Možná, nebýt to IMMORTAL, tak si desky nikdo ani nevšimne. Jenže, je zde pořád to známé JENŽE. Oni to pánové pořád umí. Zaujmout, lehce "šokovat", předvést pořádnou show. Co na tom, že občas deska ztrácí sílu a některé pasáže by zasloužili zkrátit? Nevím sice, zda když před sebou uvidím hromadu CD této smečky, jestli sáhnu po novince nejčastěji, ale už dnes vím, že se poslouchá velmi (možná až moc) dobře. Jedná se zkrátka o solidní materiál, který neurazí. Sáhněme si ale do svědomí, chtěl někdo něco jiného? Klasický black metal made in IMMORTAL, se vším, co k tomu patří. A mimochodem, pandy jsou stejně chráněné. Takže je vše v nejlepším pořádku. 



sumarizace:

Pokud se vám líbí kombinace black metalu, tmy, chladu, špíny a odhodlání zničit onen svět, tak rozhodně neváhejte. Tahle smečka má v sobě pořád obrovskou sílu. Songy obsahují až magickou, velmi přitažlivou atmosféru. Člověk si připadá, že stojí někde na vrcholu skály, rozhodnutý, že každou chvíli skočí dolů. Pod námi je jen tma, záhrobí a smrt. Slyším zde také absolutní odhodlání a patrné stopy zimomřivého šílenství. Black metal v podání těchto Norů je chladný, zákeřný, zlý ze své podstaty, ale také přemýšlivý, nutkající, neklidný a ošklivý. Připadám si jako oběšenec, houpající se v ledovém větru. Black metal, který ochladí vaše duše! Velmi dobře!


Asphyx says:

If you like the combination of black metal, darkness, coldness, dirt and the determination to destroy the world beyond, then do not hesitate. This band has an enormous power in them. Songs has magical and very attractive atmosphere. You will feel like standing somewhere on the top of a mountain, determined to jump down. Below us is darkness, death and the beyond world. I can also hear the absolute determination and obvious traces of cold-headed madness. Black metal played by those Norwegians is cold, insidious, and evil by its nature and it is also thoughtful, compulsive, restless and ugly. I feel like a hangman swinging in the icy wid. Black metal which will cool your souls! Very good!


Tracklist:
01. Northern Chaos Gods
02. Into Battle Ride
03. Gates to Blashyrkh
04. Grim and Dark
05. Called to Ice
06. Where Mountains Rise
07. Blacker of Worlds
08. Mighty Ravendark

band:
Demonaz
Horgh
Apollyon

Share this games :

TWITTER