DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

středa 17. října 2018

Home » » Rozhovor - BAEST - Zažíváme skvělé časy, všechno je nové a vzrušující.

Rozhovor - BAEST - Zažíváme skvělé časy, všechno je nové a vzrušující.


Rozhovor s death metalovou skupinou BAEST z Dánska.

Odpovídali BAEST.

Otázky připravil - Jakub Asphyx.

Přeložila Duzl, děkujeme!


Ave BAEST! Zdravím do Dánska. Jak se daří? Co vás sleduji na sociálních sítích, tak mi připadá, že zažíváte skvělé období. Zakotvili jste u Century Media Records, hrajete na festivalech. Máte skvělé nové album. Vaše práce a odhodlanost nese své ovoce. Jak se jako kapela právě cítíte? 

OI! Zažíváme skvělé časy, všechno je nové a vzrušující. Jako celek se cítíme skvěle a jsme připraveni začít psát druhé album a opět spojit naše tvůrčí vazby mezi sebou. Cítíme se skvěle i na cestách, se všemi, kteří makají a hrají tvrdě, víc než jsme si mysleli, že je vůbec možné. 


Pojďme na novou desku „Danse Macabre“, ta asi zajímá naše čtenáře nejvíce. Jak vznikala? Jak dlouho jste ji nahrávali? A jak vlastně BAEST tvoří nový materiál? 

„Danse Macabre“ pochází ze začátku BAEST. Začali jsme psát počátkem roku 2017 a do studia jsme šli později tentýž rok. Nahrávali jsme několik týdnů a album jsme dokončili - to bylo, když jsme začali hledat vydavatelství. BAEST dali dohromady veškerý materiál ve zkušebně, každý píše a diskutuje. Všichni máme potřebu cítit podíl na skladbě předtím, než se to stane opravdová skladba BEAST. 


K albu máte několik opravdu pěkných klipů. Kdo je režíroval? Jaká je to zkušenost, stát najednou před kamerou? 

Videa režírujeme společně s naším manažerem Jensem Karlssonem a našim kamarádem Sorenem Kahrem (muž za kamerou). Vždycky je zajímavé natáčet video, ale Soren a Jens jsou skvělí, umí nás vést správným směrem a povzbuzují nás. Myslím, že to nikdy nebude příjemné! 

Novou desku zdobí parádní obal. Kdo je jeho autorem a jak jste motiv vybírali? 

"Danse Macabre" je koncepční album a my jsme chtěli obal, který tento koncept znázorňuje. Umělec Sebastian Graneberg je také našim starým přítelem, takže to usnadnilo vysvětlení našich představ a on to pochopil velmi rychle. Motiv byl vybrán všemi v kapele a Graneberg dokonale interpretoval naše představy. 


"Danse Macabre" má velmi dobrou produkci i zvuk. Kde jste nahrávali a kdo stál za masteringem a produkcí?

Nahrávali jsme album v Output studiu, kde produkuje a mixuje Andreas Lindemann. Album "zmastroval" Lawrence Mackrory. 

Nedílnou součástí vaší novinky jsou i texty. Ty vaše jsou o apokalypse, smrti, náboženství. Kdo je jejich autorem a jak vznikaly? Docela by mě zajímalo, jak je na tom Dánsko, co se týká církve? Opravdu lidem tolik vymývá mozky? 

Náš zpěvák Simon je hlavní textař, ale s přispěním a podílem ostatních členů. Texty se točí okolo konceptu inspirovaného jistým stylem kostelní malby obrazu z pozdního středověku v 15. století nazvaném "Danse Macabre", "Totentanz" nebo "The dance of death". Příběh sleduje lidstvo, které vede život jako ovce, v hříchu, zvrácenostech a morální korupci, až po jeho smrt, kde se setkává s osudem a konečným soudem. Dánská církev je poměrně umírněná protestantská a texty nejsou nasměrovány jako kritika vůči církvi nebo náboženství obecně. Náboženský aspekt v textech je jen skvělý způsob, jak vytvořit atmosféru a nálady. Je typické, že death metal má jako hlavní téma satanismus a kritiku náboženství, ale v tomto případě je to spíše estetický způsob, jak se pokusit popsat lidstvo, jejich způsob života a společnosti, která je ovlivňuje. 


Když mě letos v lednu pozval kamarád na koncert u nás v Plzni, vůbec jsem nevěděl, na jakou kapelu jdu. Všechno se odehrávalo v hrozným pajzlu, který si říká Pekelná brána. Trošku jsem se styděl, že vás pozvali do takovýho šílenýho klubu. Byl to koncert v obývacím pokoji. Přesto jste odvedli skvělou práci. Odcházel jsem do zasněženého města doslova nadšený, objevil jsem si pro sebe BAEST. Jak jste vnímali celé turné po České republice vy? Co jsem koukal, tak to byl totální underground. 

Turné v Čechách byl opravdu underground a výborný zážitek, ale je to pro nás zkušenost, odehrát show i přesto, že je to prostor stísněného obýváku .... Underground je v pohodě, ale je těžké zde uspět, což to dělá zábavnější a náročnější. Česká republika je šílená země! 


Vypadá to, že koncertujete hodně a rádi. Osobně si myslím, že takto se dostane vaše muzika k fanouškům nejlépe. Jaké je to s death metalem v Dánsku? Stejně jako Česká republika jste malá země a kupříkladu u nás lidé poslouchají většinou úplně něco jiného. Death metal je totální underground. Jak je tomu u vás? 

Metalová scéna v Dánsku je také undergroundová, ale s hodně velkou podporou místních klubů, zinů a lokálních promotérů. Jako BAEST se snažíme prolomit tento underground a nabídnout death metal veřejnosti – a jde to podle plánu! 


Vrtá mi hlavou jedna věc. Na Metal encyclopedii máte fotku, kde stojíte někde na statku a máte u sebe ovci. Kdybyste hráli satanistický black metal, tak bych to chápal, ale k death metalu mi nějak nesedne. Kamarád se mě pořád dokola ptá, proč ta ovce?:)) 

To je koza! Kozy jsou metal. Zeptej se třeba Bathory. 

Co chystají BAEST v nejbližších měsících? Uvidíme vás zase v Čechách? Doufám tedy, že v nějakém lepším klubu. 

V následujících měsících pořádáme turné po Dánsku a připravujeme turné na rok 2019. Očekáváme, že dorazíme i do Čech! 

Děkuji moc za rozhovor, přeji vám co nejvíce prodaných nosičů, spoustu oddaných fanoušků a ať se vám daří i v osobním životě. 

Cheers!

Share this games :

TWITTER