DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pátek 9. listopadu 2018

Home » » Rozhovor - LIFELESS - Jméno Lifeless bylo zvoleno kvůli jeho jednoduchosti a vztahu k (fyzické) smrti.

Rozhovor - LIFELESS - Jméno Lifeless bylo zvoleno kvůli jeho jednoduchosti a vztahu k (fyzické) smrti.


Rozhovor s německou death metalovou kapelou LIFELESS.

Odpovídal Marc Niederhagemann.

Přeložila a otázky připravila Duzl, děkujeme!


Nazdar Marcu! 

Asi tě potěší, že poslední dva týdny okupuje můj gramofon jen vaše poslední deska s názvem „The Occult Mastery“ (2017) a to od doby, kdy jsem vás viděla živě v Hamburku. Musím říct, že vaše vystoupení mě totálně smetlo, skvělý zvuk, skvělá atmosféra, neskutečná energie…za mě naprostá spokojenost, jak se hrálo vám? 

To rád slyším. I pro nás to bylo hodně divoké. Hrát v Hamburku je vždy skvělé. Hráli jsme v clubu Bambi Galore už potřetí a pokaždé to byla úžasná zkušenost. Fanoušci a pořadatelé tam naprosto vládnou! 


LIFELESS vznikli v Dortmundu v roce 2006, stojí za vznikem kapely nějaký zajímavý příběh? Proč jste se rozhodli hrát old school death metal z devadesátek? Název kapely „LIFELESS“ se prolíná všemi metalovými žánry od thrashových, doomových, blackových až po punkové kapely, ale jaký význam má pro tebe osobně slovo „Lifeless“ ve spojení s death metalem? 

Hrál jsem v různých neznámých undergroundových kapelách od roku 1995 do roku 2001, ale z osobních důvodů jsem přestal být aktivním muzikantem asi na čtyři roky, než jsem na konci roku 2004 znovu objevil vášeň pro hru na kytaru a tvorbu skladeb, a proto jsem se rozhodl založit old school death metalovou kapelu v duchu mých idolů z 90. let. Kapely jako Entombed, Dismember, Unleashed, Grave atd. Mluvil jsem s Andym - původním kytaristou, kterého mezitím vystřídal Jan – se kterým jsem hrál v kapele předtím. Měl zájem, a tak jsme se opět spojili, abychom napsali nové skladby a věci se dali do pohybu. Ale trvalo to skoro dva roky, než jsme vytvořili opravdovou kapelu. Když se k nám Daniel (dr.) v roce 2006 připojil, Lifeless začali fungovat. 

Jméno "LIFELESS" bylo zvoleno kvůli jeho jednoduchosti a vztahu k (fyzické) smrti. Stejně tak to kdysi měly kapely jako Entombed, Grave, Death atd. 



Ve vaší diskografii je možné najít celkem pět věcí, tři dlouhohrající desky a dvě splitka. Můžeš zpetně porovnat vývoj kapely od první k poslední desce? Je nějaký další směr, kam by jste se chtěli ubírat? 

Na začátku to všechno bylo „DIY“. Všechno jsme dělali sami - nahrávání, mixování, mastering apod. To se změnilo na druhém albu, když jsme začali spolupracovat s Martinem v jeho studiu (Anubis-Klangwerkstatt). Hudebně jsme se rozvíjeli zcela přirozeně. Hrajeme pouze tradiční death metal bez příliš úzkých limitů. Jsme zaměřeni na celou scénu z roku 1990 a ne jen na specifický styl, jako například stockholmský zvuk. Tím pádem využíváme všech vlivů z devadesátých let od Stockholmu až po Götheborg, přes americký nebo britský death metal. Také švédský death/black styl kapel jako například Dissection. Zvukově se trochu změníme na další album, protože v současné době už je příliš mnoho kapel, které používají pedál Boss HM2. Ale v každém případě zůstaneme oldschool, haha ... 


Pokud se budeme bavit o vašem posledním albu „The Occult Mastery“ prozraď mi, kdo je autorem hudby, kdo je textař, máte rozdělené role nebo všichni děláte všechno? 

Přestože skládám většinu riffů a píši všechny texty, tak všichni členové jsou zapojeni do tvůrčího procesu. Všechny volné nápady zpracováváme v naší zkušebně jako kapela. "Progenies of a cursed seed" a "Throes of dawn“ napsal Jan. 

Kolik času jste strávili ve studiu? Bylo nahrávání v něčem odlišné oproti nahrávání předchozích počinů? Šli jste do studia kompletně připravení nebo jste dokončovali vše za pochodu? 

Vzhledem k tomu, že náš producent Martin je blízkým přítelem kapely, udělali jsme tu chybu, že jsme zbytečně celý nahrávací proces protahovali. Začali jsme nahrávat poměrně brzo. Mnoho věcí však nebylo skutečně dokončeno, takže to nakonec byl velmi pomalý proces. S dalším albem to bude všechno lépe naplánované a více disciplinované. Teda doufám, haha ... 


Určitě jako každá kapela máte snahu přinášet v hudbě něco nového, co nového dle tvého názoru přináší vaše album „The Occult Mystery“ ? 

Nic! Prostě hrajeme tradiční death metal. V naší hudbě není nic nového a všechno, co děláme, už bylo dáno předtím. Takhle jednoduše! Prostě jen skládáme a vedeme to vlastní cestou, aniž bychom přímo kopírovali jinou kapelu nebo styl nebo se snažili naplnit očekávání ostatních. Na prvním místě to musí těšit nás. Ale máme to štěstí, že náš způsob psaní skladeb zdá se těší také i mnoho dalších lidí! 



Můžeš nás provést konceptem tohoto alba a pro ty co nečetli vaše texty je trochu přiblížit?

Je to o velkém klamu, ve kterém všichni žijeme. Klam, který nás rozděluje na všechny možné úrovně lidské existence, aby nás duchovně zotročili v materiálním Matrixu třetí dimenze, stručně řečeno ... 



Řekneš mi něco o nahrávací smlouvě s F.D.A. Records? 

Je to spíše taková volná dohoda mezi přáteli než skutečná nahrávací smlouva, haha. 

Album má skvělý švédský zvuk, spoustu nápadů, které člověka ihned strhnou, old schoolové riffy, melodie, skvělé intro… a hlavně taky úžasný obal! Vsadím se, že váš merch se skvěle prodává, protože i já jsem skoupila všechno, co jste v distru tehdy měli...! Ty sám jsi jeho autorem, takže mi pověz, jak vznikl tenhle nápad, co tě inspirovalo a jak dlouho jsi na tom pracoval? 

Zabralo to poměrně dost času, protože jsem tvořil paralelně s procesem hudební tvorby. Takže to vznikalo společně se skladbami a vizuálně to vyjadřuje lyrický koncept, který mluví za vše. 



Máš za sebou práci na obalech pro kapely jako jsou Asphyx, Entrails, Just Before Dawn, Master, Wolfshead a mnoho dalších… Je nějaký rozdíl v tom tvořit ilustraci na cover alba pro klienta, nebo pro vlastní kapelu? Pamatuješ si ještě co byl první obal, který si vytvořil a pro koho? 

Hlavní a nejtěžší rozdíl spočívá v tom, že se musíš zaobírat myšlenkami a očekáváním zákazníka. Doslova člověk musí zviditelnit něco, co je v hlavě někoho jiného. To může být někdy opravdu náročné, haha. Ale většinou jsou tyto myšlenky poměrně volné a člověk má dostatek umělecké svobody, aby přišel s něčím, co by vyhovovalo oběma stranám. 


Nelze si nevšimnout tvého tetování, zajímalo by mě, zda to jsou tvé vlastní návrhy, nebo si nechal tvořit někoho jiného? 

Byly navrženy v úzké spolupráci s tatérem. Sám jsem je nekreslil. Ale přemýšlím o tom, že jednoho dne si navrhnu a nakreslím tetování zcela sám. 

Ve vaší tvorbě je hodně slyšet vliv kapel Entombed či Dismember, jak vnímáš důležitost těchto kapel v rámci vývoje death metalu? Máš blízko k švédské oldschoolové scéně, co se ti na ní líbí? 

Podle mého názoru byli Entombed nejdůležitější kapelou v Evropě, aby se tu daly věci do pohybu. Pro mě osobně v té době měli hlavní vliv Entombed, Dismember a Unleashed. Společně s americkými kapelami jako třeba Death a Obituary. To, co já osobně miluju na švédské scéně z oněch raných let, je skutečnost, že to byl doslova jen gang dětí, kteří se snažili být extrémnější než všichni ostatní tím, že dělali věci po svém. Vždycky mi připadali mnohem špinavější a autentičtější, než technicky orientované a lépe nahrané americké kapely. 



Jak vidíš budoucnost pro LIFELESS? Pracujete již na novém materiálu? Bude příchod nového alba proložen opět nějakým splitkem? Nějaké tour či koncerty v blízké či vzdálené budoucnosti? 

Pracujeme na novém materiálu a máme novou bookingovou agenturu (Black Serpent Promotion), takže uvidíme, co přijde... 

Díky Marcu za tvůj čas a odpovědi! Vážím si toho a přeji hodně úspěchu na metalové scéně doma i za hranicemi a doufám, že vás opět uvidím někde na stagi. Poslední slova jsou tvoje... 

Díky za podporu a ať se ti daří!



Share this games :

TWITTER