DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

středa 6. března 2019

Home » » Rozhovor - ETERITUS - Zabijácký old school death metal z Polska!

Rozhovor - ETERITUS - Zabijácký old school death metal z Polska!


Rozhovor s death metalovou skupinou ETERITUS z Polska.

Odpovídali ETERITUS.

Přeložila Petra, děkujeme!

Otázky připravil Jakub Asphyx.

Recenze/review - ETERITUS - Order of Death (2018):


Ave ETERITUS! Nikde jsem s vámi nenašel žádný rozhovor v češtině. Poprosím tě tedy nejdřív, abys čtenářům, kteří vás ještě neznají, představil kapelu. Můžeš klidně začít úplně od začátku a provést nás celou historií ETERITUS. 

ETERITUS bol založený vo februári roku 2013 v poľskom meste Torun, keď sa stretli Zimny (gitara) s Nitrom (bicie) a prvé skúšky prebehli veľmi skoro po založení kapely. V marci toho istého roka sa k nám pripojil aj vokalista Liam Tailor a začali sme tvoriť svoje vlastné veci. Už koncom roka, v decembri 2013 sme nahrali a zmixovali štvorskladbové MCD s názvom „Tales of Death“, ktoré bolo vydané vo februári nasledujúceho roka prostredníctvom W.M. Psycho. Medzitým už rady kapely doplnil aj basák Greg a ETERITUS sa stala plne funkčnou kapelou. Následne nám vyšiel debutový album „Following the Ancient Path“ na konci júna 2016 u vydavateľstva Gods ov War Productions. No a v súčasnosti máme vonku ešte stále čerstvú novinku „Order of Death“, ktorá vyšla 16.novembra 2018 u Deformeathing Productions. 


Loni v lednu jste vydali svoje v pořadí teprve druhé dlouhohrající album „Order of Death“. Jaké jsou na něj ohlasy od fanoušků? Co kritika a jak fungují skladby při živých vystoupeních? 

Dostávame vynikajúce odozvy na novú dosku, vždy sme mali obrovskú podporu u našich fanúšikov a oficiálne recenzie sú skrátka úžasné, 8 bodov z 10 dostávame takmer nonstop. Je to naozaj fantastický pocit. Na živo hrávame väčšinu našich nových skladieb, ale snažíme sa našim fanúšikom vždy pripraviť aj nejaké prekvapenie. 

První, co mě doslova uhodilo do očí, je skvělý obal od Marcina Studzinskiho. Moc toho o něm nejde na internetu dohledat. Představ nám ho prosím. Jak jste se vůbec dali dohromady, proč vás oslovila právě jeho práce? Vybírali jste z jeho již vytvořených prací nebo vám namaloval Marcin obal přímo pro vás? Slyšel třeba pro inspiraci dopředu vaše album? 

S Marcinom Studzinskim sme sa zoznámili vďaka nášmu labelu. Marcin je veľmi talentovaný grafický dizajnér, navrhol už niekoľko veľmi vydarených a zaujímavých obalov. Obal nášho albumu „Order of Death“ bol vytvorené na základe našich konkrétnych požiadaviek. Spoločne ako kapela sme prišli s danou myšlienkou, ale bol to on, kto našu ideu tak bezchybne zhmotnil. Navyše, počul predtým aj celý náš materiál, čo v ňom zrejme tiež nejako zarezonovalo. 


Skvělý je zvuk celé nahrávky. Je temný, studený a ostrý zároveň. V jakém studiu jste album nahrávali? Mluvili jste jako kapela do výsledného zvuku, masteringu? 

Ďakujeme pekne, zvuk je naozaj úžasný, top death metalový zásek. Ale čo je asi najdôležitejšie, vôbec sme nenapodobnili zvuk, ktorý môžete počuť na našej prvej dlhohrajúcej doske. V skutočnosti sme si celý album nahrávali sami, pomohol nám iba jeden kamoš, ktorý vlastní priestor, kde sa nachádza aj naša skúšobňa. Samozrejme, povinností týkajúce sa mixu sa ujal profesionálny zvukový technik, producent, ktorý nahráva metalové albumy na dennej báze. Všetko bolo urobené spôsobom, akým sme chceli postupovať a samotný výsledok je podľa mňa veľmi dobrý. 

Kdo je autorem textů a o čem pojednávají? Kde pro témata berete inspiraci? 

Texty má na starosti vokalista Liam (s malou pomocou odo mňa). Vo všeobecnosti píšeme o živote a smrti, hoci máme aj niekoľko skladieb, ktoré ponímajú o veľmi zaujímavých témach. Napríklad skladba „Phlogiston“ je o teórií spaľovania rozvinutej v 17.storočí, ktorá bola založená na alchymistickom koncepte. Predpokladala, že všetky horľavé objekty pozostávajú zo substancie nazývanej phlogiston. Neskoršia experimentálna práca, medzi inými vedená aj Lomonosovom a Lavoisierom dokázala, že tieto dohady sú absolútne nesprávne. Na druhej strane skladba „When On High“ hovorí o pôvode starovekého Babylonu a refrén je spievaný originálne v starom jazyku tohto starovekého mesta. 


Často slýchávám na koncertech v Čechách, jak lidé nechodí, jaká je malá návštěvnost. Zajímalo by mě, jakou máte vy zkušenost z Polska? Pro nás jste velká země se spoustou kapel, promotérů. Jezdí k vám často skupiny, které naší malou zemi na turné vynechají. Chodí se u vás na death metalové koncerty? Máte raději kluby nebo větší festivaly? 

Death metal je v Poľsku veľmi populárnym žánrom, aj keď pokiaľ by sme hovorili o koncertoch, nemusí sa to javiť až tak jednoznačne. Koná sa tu niekoľko veľkých koncertných akcií, ako napríklad Metalmania, ktorá hostí jedny z najlepších metalových kapiel z celého sveta a potom tu sú malé klubové akcie. Z nich sú niektoré menšie koncerty naozaj veľmi kvalitné, ale sú tu aj také, pokiaľ teda hovoríme o kvalite organizácie a zvuku, že zanechávajú horší dojem. Ale aj tak, poľský fanúšikovia milujú metal a vždy s nimi môžeme rátať. 


Jak jsou na tom vlastně ETERITUS a koncerty? Co jsem koukal na internetu, tak jich zrovna moc nemáte. Vím, že je to všechno hlavně o financích, ale nelákala by vás nějaká třeba evropská šňůra? Klidně bych si vás dovedl představit jako předkapelu kupříkladu VADER na nějakém menším turné. 

Doposiaľ sme ešte neodohrali veľa živých koncertov, za čo môže mnoho rôznych faktorov, nie vždy ide o otázku peňazí. Ale aj tak, zahrali sme si po boku takých kapiel ako DEAD CONGREGATION, DEAD INFECTION alebo ARMAGEDON. Ak by nám niekto ponúkol otvárať koncert kapely VADER, určite by sme takúto ponuku s radosťou prijali. 


U nás vnímáme Polsko jako silně katolickou zemi. Je tomu tak doopravdy? Dělá třeba církev problémy, když se pořádají koncerty? Ovlivňuje křesťanství nějak výuku ve školách, případně život všeobecně? Nedovedu si to nějak představit, v Čechách je nás většina ateisty. 

To ste teda ale šťastlivci... u nás to vyzerá asi tak, že Cirkev chce mať kontrolu nad všetkých, našimi dušami, mysľami a samozrejme peňaženkami a to sa týka každej žijúcej bytosti u nás, nezáleží na tom, či o to stojíš alebo nie... A áno, ovplyvňuje, niekedy sa dokonca snaží zabrániť organizátorom, aby pripravili metalový koncert. Ale o tom by sa dalo veľa rozprávať... 

Myslím, že „Order of Death“ by nejvíc slušelo vydání na vinylu. Neuvažujete o tom? Jaký je vlastně tvůj vztah ke gramodeskám, k jejich zvuku? Jsi sběratelem? 

Úprimne povedané, vôbec sme nad vynilom nerozmýšľali. Ale nikdy nevieš, čo ti prinesie budúcnosť. My osobne nie sme nejakí nadšení zberatelia – ale už sa nám pritrafilo nejaké LPčko, ale je ich naozaj len zopár a nadobudli sme ich skôr náhodou. 


V poslední době začíná spousta mladých kapel znovu hrát „old school death metal“. Většině to moc nejde, ale pár nových, slušných kapel, které pochopily, o čem to je, se najde. Máš nějakou oblíbenou, u které si myslíš, že má na to, „oživit staré časy“? 

Čo sa týka tohto, najzaujímavejšími kapelami sú podľa mňa DESERTED FEAR, GRAVEYARD a SKELETAL REMAINS. A nesmiem zabudnúť na LIK, oni sú naozaj pravou old school death metalovou kapelou. 

Jsou nějaké desky, které tě v poslední době oslovily? 

Jednoznačne albumy kapiel LIK, CHAPEL OF DISEASE, OBLITERATION, CORPSESSED, EMBRIONAL a ETERNAL ROT – títo chlapci skutočne stoja za to. 

Znáš, posloucháš nějaké kapely z České republiky? 

Master’s Hammer a Tortharry. 

Děkuji za rozhovor a přeji spoustu prodaných nosičů, stovky šílených fanoušků a tuny dobrých nápadů. 

Cheers!



Recenze/review - ETERITUS - Order of Death (2018):
http://deadly-storm.blogspot.com/2018/12/recenzereview-eteritus-order-of-death.html

Recenze/review - ETERITUS - Following the Ancient Path (2016):

-----------------------------------------------------------------
sledujte nás na sociálních sítích - follow us on the social media:

Instagram

Google+

facebook:

twitter:
Share this games :

TWITTER