DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

sobota 11. května 2019

Home » » Rozhovor - BLOODPHEMY - Death metal můžu poslouchat kdykoliv.

Rozhovor - BLOODPHEMY - Death metal můžu poslouchat kdykoliv.


Rozhovor s death metalovou skupinou z Holandska - BLOODPHEMY.

Odpovídali BLOODPHEMY.

Přeložila Duzl, děkujem!

Otázky připravil Jakub Asphyx.

Recenze/review - BLOODPHEMY - In Cold Blood (2019):
Recenze/review - BLOODPHEMY - In Cold Blood (2019)

Ave BLOODPHEMY! Právě poslouchám vaše nové album „In Cold Blood“ a říkám si, že se opravdu povedlo. V čem vidíš posun oproti předchozím deskám? Jak jste chtěli, aby album znělo a jak jste s výsledkem spokojeni? 

Ahoj Jakube, tentokrát jsme měli více času na to, abychom si vytvořili zvuk. Od restartu v roce 2015 jsme napsali a nahrávali EP “Blood Will Tell”, album “Bloodline” a nyní album “In Cold Blood”. Mezitím jsme pokračovali v živém hraní a opět jsme se stali stabilní kapelou. Udělali jsme několik předběžných nahrávek pro toto album a šli jsme tedy do studia dobře připraveni. Chtěli jsme, aby album bylo velmi hutné, ale s čistým zvukem a to ve studiu Soundlodge klaplo velmi dobře. Jo, s výsledkem jsme velmi spokojeni. 


Historie kapely se datuje až do roku 2000. Jak vůbec vznikl nápad, hrát death metal? Kdo byl vaším vzorem? Zavzpomínej pro nás prosím! Jaké to vlastně je, být v Holandsku death metalovou kapelou? Jestli se nepletu, tak jste mezi roky 2003 až 2015 přerušili svoji činnost, proč vlastně? 

Začalo to pro mě tehdy, když jsem poprvé slyšel IRON MAIDEN a BLACK SABBATH. Byla to temná hudba se spoustou energie. Byli jsme kouřící a chlastající mladíci posedlí metalem a hladoví po extrémnější hudbě a tak jsme objevili KREATOR, MESSIAH, NAPALM DEATH, POSSESSED, CARCASS atd. a mysleli jsme si, že to můžeme hrát taky. Tak jsme si koupili nějaké nástroje a založili kapelu. Mezitím v našem městě vzniklo více kapel, které hrály extrémní hudbu a tak se zrodila malá scéna. Brzy jsme si všimli, že v Holandsku bylo spousta metalových kapel a holandská scéna byla a je stále velmi zdravá. Skončil jsem s BLOODPHEMY, protože jsem byl příliš vytížený se svou hlavní kapelou PLEURISY. Oni pokračovali asi rok s Quintem Meerbeekem (nyní BODYFARM), ale po několika koncertech vytáhli kabel BLOODPHEMY ze zásuvky. 

Jakým způsobem vznikal nový materiál pro „In Cold Blood“? Jak vlastně tvoří/skládají BLOODPHEMY? 

Winfred (kytara) píše veškerý materiál. Posílá mi skladby a stopy, tak k nim můžu připisovat své bicí. Pak jdeme do zkušebny a doladíme skladby se zbytkem kapely a dokončíme basu a vokály. Vlastně je to docela snadné. 


V death metalu se občas zapomíná na texty. O čem jsou texty na novém albu a kdo je jejich autorem? Snažíte se jimi něco sdělit, předat nějaké poselství? 

Ne, v textech nejsou žádná hlubší poselství. O co se snažíme je vplížit se do mysli velmi pohnutých osob a popsat jejich činy. Oliver i já jsme psali pro “In Cold Blood”. Na našich předchozích nahrávkách psal texty náš bývalý basák Wicliff. 

Novou desku zdobí parádní obal. Kdo je jeho autorem a jak jste motiv vybírali? 

Autorem je umělec Bahrull Marta. Spolupracoval jsem s ním s předchozí kapelou KhaoZ, pro kterou nakreslil obaly ke dvěma albům. Wicliff zpočátku tvořil obaly pro alba “Blood Will Tell” a “Bloodline”, ale když opustil BLOODPHEMY, museli jsme najít někoho jiného. Okamžitě jsem si vzpomněl na Bahrulla. Našel jsem toto neuvěřitelně “cool” dílo a všichni jsme se shodli, že by to mělo být na obalu. Od začátku BLOODPHEMY jsme vždy pracovali s Wilco van Dijenem jako naším stálým fotografem a on pořídil úžasné fotografie, které jsme použili pro booklet. 


Velký posun jste udělali s BLOODPHEMY opět ve zvuku. Tohle je přesně sound, který mi vyhovuje. Průrazný, čitelný, dynamický a zároveň „neučesaný a špinavý“. V téhle podobě vám to hrozně sedne. Kde jste nahrávali a kdo je podepsán pod výsledným mixem apod.? 

Díky chlape! Pro EP jsme hledali dobré studio, abychom získali zvuk, který jsme měli v hlavě. Nejprve jsme nahráli “Blood For Me” a požádali Harrisa Johnse, aby udělal mix a mastering. To dopadlo v pohodě, ale byla to pro nás trochu až moc stará škola. Pak jsme našli Jörga Ukena a ten se postaral o EP “Blood Will Tell”. Pro “Bloodline” jsme tam opět nahráli bicí a zvuk byl mnohem lepší. Pro “In Cold Blood” jsme tam nahráli bicí a vzali si s sebou vlastní vybavení. Poučili jsme se z dřívějších nahrávek a to je trochu důvod, proč zníme mnohem lépe. 


Myslím, že „In Cold Blood“ by nejvíc slušelo vydání na vinylu. Neuvažujete o tom? Jaký je vlastně tvůj vztah ke gramodeskám, k jejich zvuku? Jsi sběratelem? 

S tímto uměleckým dílem to musí vyjít na vinylu! Stále si občas vinyl koupím, ale už ne tak často. Samozřejmě, že zvuk je mnohem lepší a obaly vypadají lépe. Když poslouchám vinyly, jsou to převážně Led Zeppelin, Black Sabbath a Jimi Hendrix 

Jak vnímáš současný metal? Máš nějaké oblíbené kapely? Já nevím jak ty, ale poslední dobou mi připadá, že každý hraje čím dál tím rychleji, šíleněji, nesrozumitelněji. Člověk si stoupne pod pódium, chvíli kývá hlavou, jací to jsou super muzikanti a pak si nic nepamatuje. Potom jde domů a radši si pustí staré dobré Saxon. 

Poslouchám například kapely jako Origin, Beyond Creation, Necrophagist. Úžasná muzika! Poslouchám všechny druhy death metalu. Odrovnalo mě poslední album Monstrosity, ale koupil jsem si album Vltimas a člověče, to je sakra vražedná nahrávka! Koukni na to. 

V Čechách jste už hráli – v roce 2017 na METALGATE CZECH DEATHFESTU. Vzpomeneš si ještě na to, jak se vám koncert líbil? Nechystáte k novému albu turné? A pokud ano, navštívíte i naší zemi? 

To byla skvělá akce! V roce 2016 jsme také hráli na Aggressive Music festu a letos budeme hrát na Březová Metalfestu. Zatím nemáme naplánované turné, ačkoliv jsme tím zaneprázdněni. Letos v létě zahrajeme na několika dalších festivalech jako Fuck the Commerce (Německo), Goat Hell Metalfest (Chorvatsko), Gothoom Metalfest (Slovensko) a Březová Metalfest (Česká republika). Rádi hrajeme v Čechách, takže pokud máte kdokoliv zájem, kontaktujte mě. 


Blížíme se k závěru a tak bych zkusil jednu více filozofickou otázku. Jak byste definovali styl zvaný death metal? Čím pro vás tato hudba je a proč jste si vybrali právě tento styl? 

Nevím, jak vlastně definovat death metal. Je to prostě jen hudební styl, který mám nejradši. Můžu poslouchat death metal kdykoliv a stále hledám nové kapely. Nevybral jsem si ho pro tento styl hudby, ale když jsem slyšel kapely jako Possessed, Infernal Majesty, Morbid Angel atd. stal jsem se závislým po zbytek svého života 

Sleduješ dění na scéně, objevuješ rád nová alba? Pokud ano, tak co za nahrávku tě zaujalo v poslední době? 

Jak už jsem zmínil předtím, stále si kupuji a poslouchám death metal. Podívej se na album od Vltimas! 

Co chystají BLOODPHEMY v nejbližších měsících? 

Před třemi týdny jsme natáčeli materiál pro několik videoklipů, na kterých tvrdě pracujeme. Připravujeme se také na nadcházející festivaly a mezitím pracujeme na novém materiálu pro naše další album. 

Děkuji za rozhovor a přeji spoustu prodaných nosičů, stovky šílených fanoušků a tuny dobrých nápadů. 

Díky za podporu chlape a ať se daří s Deadly Storm!

o BLOODPHEMY na DEADLY STORM ZINE:

-------------------------------------------------------------------------------
sledujte nás na sociálních sítích - follow us on the social media:

Instagram

facebook:

twitter:
Share this games :

TWITTER