DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

sobota 19. října 2019

Home » » Rozhovor - ENDSEEKER - Bez ohledu na to, kdo jsme a odkud pocházíme, všichni zemřeme a po smrti jsme všichni stejní.

Rozhovor - ENDSEEKER - Bez ohledu na to, kdo jsme a odkud pocházíme, všichni zemřeme a po smrti jsme všichni stejní.


Rozhovor s death metalovou skupinou z Německa - ENDSEEKER.

Odpovídali Lenny and Ben, děkujeme!

Přeložila Duzl, děkujeme!

Otázky připravil Jakub Asphyx.

Recenze/review - ENDSEEKER - The Harvest (2019):


Ave ENDSEEKER! Právě poslouchám vaše nové album „The Harvest“ a říkám si, že se opravdu povedlo. V čem vidíš posun oproti předchozím deskám? Jak jste chtěli, aby album znělo a jak jste s výsledkem spokojeni? 

Lenny: Jsem rád, že si užíváš poslech něčeho, co jsme vytvořili. Posun je v detailech. Skladby jsou trochu víc sofistikovanější, stejně jako texty a zpěv obecně. „Flesh Hammer Prophecy“ bylo naše první dlouhohrající album a my jsme zkoušeli, co jsme schopni vytvořit. Kytarový zvuk byl brutální a my si ho stále užíváme. Ale pro „The Harvest“ bylo naším cílem učinit brutální kytarový zvuk trochu transparentnějším. Také basy víc vynikají. Na našem novém albu můžeš slyšet mnoho detailů. Jak vidíš, jsme s „The Harvest“ velmi spokojeni. Nemohli jsme skladby a texty napsat lépe. Poslech alba nám přináší čistou radost! Je to přesně ten zvuk, jaký jsme chtěli. 


Historie kapely se datuje do roku 2014. Jak vůbec vznikl nápad, hrát death metal? Kdo byl vaším vzorem? Zavzpomínej pro nás prosím! Jaké to vlastně je, být v Německu death metalovou kapelou? 

Lenny: Jury chtěl založit švédskou death metalovou kapelu už mnoho let. Vždy byl (a stále je) old school death metalový maniak s vášní pro kapely jako ENTOMBED, DISMEMBER a GRAVE (abychom jich pár zmínili). Realizace jeho plánů trvala do roku 2014. Od roku 2015 je sestava kompletní a hrajeme živě. Zpočátku byl ENDSEEKER považován spíš za projekt, kdy jsme hráli pár koncertů pro zábavu s vizí možná jednou něco nahrát. Ale brzy jsme zjistili, že musíme (a chceme) investovat do kapely více času a vášně. Zábava samozřejmě přetrvává! V Německu máme hodně death metalových kapel. Řekl bych, že scéně se tady daří. Kvalita je také extrémně vysoká. Zejména v našem rodném Hamburku, kde můžeš jít každý víkend na nějaký death metalový koncert. Prostě perfektní! 

Jakým způsobem vznikal nový materiál pro „The Harvest“? Jak vlastně tvoří/skládají ENDSEEKER? 

Lenny: Většinu skladeb složil náš kytarista Jury. Zamkne se v podkroví s kytarou a počítačem a vrací se s novým materiálem a hrůznými vizemi. :) Posílá nám ukázky a my mu dáváme zpětnou vazbu. Po nazkoušení nových skladeb získáme pocit, zda jsou perfektní nebo jim něco chybí. Se zpěvem improvizuji a podle pocitu určím, co by se kam hodilo. Pak je na mě, abych se zamkl do podkroví a napsal texty v rámci noční směny. Nová skladba vznikne, jen když jsou s ní všichni v pohodě. Pro „The Harvest“ jsme s Benem napsali text k titulní skladbě. Byl to nový zážitek a pocity z toho byly velmi dobré. 


V death metalu se občas zapomíná na texty. O čem jsou texty na novém albu a kdo je jejich autorem? Snažíte se jimi něco sdělit, předat nějaké poselství? 

Lenny: Psaní textů je pro mě něco jako katarze. V tomto světě je tolik šílenství a my jsme zvyklí to považovat za normální. Inspiruji se novinami a podivným chováním v přirozeném prostředí. Mým cílem je psát texty, které dosud neexistují. Mohou být vnímány vtipně, mohou být vnímány vážně. Všechny mé texty mají různé úrovně, které lze rozpoznat. Naše texty vyprávějí příběhy a nesou poselství. Posluchač si ale může vytvořit svůj vlastní příběh kolem signálních slov, kterým může při poslechu porozumět. Totéž dělám já s texty jiných kapel. 

Novou desku zdobí parádní obal. Kdo je jeho autorem a jak jste motiv vybírali? 

Ben: Obal vytvořil jihokorejský umělec Albert Ché, který dělal i obal na na “Flesh Hammer Prophecy”. Svazek lebek symbolizuje jeden z mnoha významů za názvem „Harvest“ a zobrazuje tak dokonalou rovnost všech lidí po smrti a v rozkladu. Bez ohledu na to, kdo jsme a odkud pocházíme, všichni zemřeme a po smrti jsme všichni stejní. Je to v podstatě memento mori a zcela odráží atmosféru alba. 


Velký posun jste udělali s ENDSEEKER opět ve zvuku. Tohle je přesně sound, který mi vyhovuje. Průrazný, čitelný, dynamický a zároveň „neučesaný a špinavý“. V téhle podobě vám to hrozně sedne. Kde jste nahrávali a kdo je podepsán pod výsledným mixem apod.? 

Lenny: Děkuji moc! Velmi si toho vážíme. „The Harvest“ jsme nahráli v Chameleon Studiu s producentem Eikem Freesem, kde jsme také v roce 2017 nahráli „Flesh Hammer Prophecy“. Spolupráce je skvělá a vzájemně se velmi dobře známe. Eike ví, co chceme a ví, jak z nás dostat maximum. Skvělý kámoš! Postaral se o nahrání, mix i mastering. 

Myslím, že „The Harvest“ by nejvíc slušelo vydání na vinylu. Neuvažujete o tom? Jaký je vlastně tvůj vztah ke gramodeskám, k jejich zvuku? Jsi sběratelem? 

Ben: Nahrávka je vydána na vinylu, dokonce v několika barevných provedeních. Kromě černého vinylu jsou k dispozici další 4 barvy. Vinyl je mimořádně důležitý, zejména v death metalu, protože celá sláva uměleckého díla na obalu vynikne pouze tehdy, je-li vidět v této velikosti. Držíte v ruce pravé umělecké dílo a kapely dokáží do obalu vložit něco navíc. V našem vinylovém vydání najdete obal na plakátu velikosti A1. Já sám jsem sběratel vinylu a když poslouchám hudbu, je to obvykle z vinylu. Mám rád celý ten pocit kolem toho. 


Jak vnímáš současný metal? Máš nějaké oblíbené kapely? Já nevím jak ty, ale poslední dobou mi připadá, že každý hraje čím dál tím rychleji, šíleněji, nesrozumitelněji. Člověk si stoupne pod pódium, chvíli kývá hlavou, jací to jsou super muzikanti a pak si nic nepamatuje. Potom jde domů a radši si pustí staré dobré Sodom. 

Lenny: Tohle není jednoduchá otázka. Myslím, že záleží na tom, ve které metalové scéně se pohybuješ. Jistě, je tady extrémní death metalová scéna s ultra komplikovanými a obtížnými bicími, kytarami a vokály. Velmi urputně a dobře produkovaná. Být tvrdší, rychlejší a hlasitější může být pro někoho řešením. Podle mého názoru roste žánr atmosférického metalu. A to jak v black metalu, tak i death metalu. Když se zamyslíš nad BEHEMOTH, řekl bych, že nejextrémnější skladby jsou již napsány a soustředí se teď více na pomalejší skladby. Poslouchám hlavně kapely mého mládí. Po celou dobu zůstávají mými oblíbenci CANNIBAL CORPSE, KRISIUN, IMMOLATION. Ne ty švédské death metalové kapely, které bys možná očekával. Ale v posledních letech jsem objevil tento skvělý žánr. Také jsem vykopal novou kapelu jako jsou třeba LIK. 

Když si projíždím vaši tvorbu, ušli jste opravdu dlouhou cestu. Je hodně znát, že na sobě jako kapela pracujete. Jak často vlastně ENDSEEKER zkouší? Jste poctivou skupinou, která se pravidelně schází nebo jste spíš pankáči, kteří tomu nechávají volný průběh? 

Lenny: Zkoušíme jednou týdně a chatujeme 24/7. Diskutujeme o mnoha tématech a hovoříme o budoucích plánech. Obzvláště kvůli videonahrávkám (jako jsou linky, sledování stopy po stopě atd.) V posledních měsících jsme se scházeli velmi často. 


Death metal není zrovna styl, který by byl na výsluní zájmu fanoušků. O to víc záleží na podpoře. Ze starých časů mám zafixováno, že oblíbená skupina se podporuje koupí CD, trika, zajde se na koncert. Jenže doba se změnila. Světu vládne internet, stahování hudby. Jak vnímáte tyto změny vy, jako kapela? Museli jste nějak upravit své fungování? Co fanoušci, jsou také jiní? 

Lenny: Jasně, hudební svět se změnil. Vzhledem k tomu, že jsme aktivní od roku 2014, změny pro nás nebyly tak intenzivní. Prodej merche je a vždy byl náš nejdůležitější příjem. Máme fanoušky, kteří kupují CD a LP do jejich sbírek. Máme fanoušky, kteří streamují naši hudbu a kupují košile, mikiny, nášivky nebo tepláky. Výhodou je prodávat zboží prostřednictvím internetového obchodu, ale většinu věcí prodáváme na našich koncertech. Naše fungování? Jsme jen kluci, kteří rádi hrají hudbu a dobře se baví s fanoušky a pivem. Všechno navíc je opravdu jen dar. 

Blížíme se k závěru a tak bych zkusil jednu více filozofickou otázku. Jak byste definovali styl zvaný death metal? Čím pro vás tato hudba je a proč jste si vybrali právě tento styl? 

Lenny: Dám ti krátkou odpověď na tvou otázku: Death Metal = Svoboda. 


Sleduješ dění na scéně, objevuješ rád nová alba? Pokud ano, tak co za nahrávku tě zaujalo v poslední době? 

Lenny: Rád sleduji nové nahrávky. Undergroundová scéna je tak obrovská a stále můžeš objevit tolik skvělých kapel. Hodně jsem se těšil na poslech EP „Sthlm Death Metal“ od LIK. 

Co chystají ENDSEEKER v nejbližších měsících? 

Lenny: Momentálně bookujeme akce na rok 2020. Jsme připraveni rozdrtit nějaká pódia a ušní bubínky. V roce 2019 zbývá několik koncertů a koncem roku pojedeme německé turné s našimi přáteli z Milking the Goatmachine. To bude velká zábava! Také jsme započali tvůrčí proces nových skladeb pro další nahrávku. Ale prosím, buďte trpěliví! :-)


Recenze/review - ENDSEEKER - The Harvest (2019):




Minirecenze/minireview - ENDSEEKER - Corrosive Revelation (2015)
Share this games :

TWITTER