DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

středa 15. ledna 2020

Home » » Rozhovor - PROPHECY - Pokud hudbu necítíš, není to hudba.

Rozhovor - PROPHECY - Pokud hudbu necítíš, není to hudba.


Rozhovor s legendární death metalovou skupinou z USA - PROPHECY.

Odpovídal James Parks II, děkujeme!

Přeložila Duzl, děkujeme!

Otázky připravil Jakub Asphyx.

Recenze/review - PROPHECY - Foreseen Scriptures (2019):

Ave PROPHECY! Musím říct, že vaše nová deska „Foreseen Scriptures“ se mi opravdu zadřela pod kůži. Jezdím v létě na chalupu a připadal jsem si, jako bych se vrátil do dob svého mládí. Otočil jsem si reproduktory směrem ven a poslouchal ji pořád dokola. Sousedi měli fakt radost:)). Jak vnímáš album s odstupem ty a jak si s ním spokojen? Co ohlasy od fanoušků, kritiky a jak fungují skladby naživo? 

James: Nazdar Jakube! Děkujeme za tvou podporu, moc si toho vážíme! Máme pocit, že „Foreseen Scriptures“ je celkově naše nejlepší nahrávka a jsme velmi spokojeni s finální produkcí. Víme však, že to mohlo být o něco málo lepší...haha! Všechny ohlasy a recenze v médiích byly velmi dobré! Skladby fungují na živo skvěle!! Vnímáme sílu hudby a adrenalin, který nás žene vpřed s každým koncertem, takže je to opravdu úžasný pocit!! 


Novinku opravdu považuji za velmi povedené album. Poctivé a ryzí. Obsahuje vše potřebné, abych musel neustále přidávat volume a měl chuť pařit. Jakým způsobem deska vznikala? Jak probíhá u PROPHECY tvůrčí proces? A kde bereš pro svoji hudbu inspiraci? 

James: Podle nás, pokud hudbu „necítíš“, není to hudba. Takže když tvoříme kytarové riffy a beaty pro bicí, neustále se ptáme, jak to kdo cítí. Pokud to cítíme dobře, je to správně a pokud ne, je to špatně. Naše zkušebna je místo, kde se setkáváme a přinášíme své nápady a vznikají tam nové, takže kombinujeme stávající a nové a tím tvoříme nové kytarové riffy, beaty a zároveň vzniká struktura skladeb podle toho, jak to nejlíp cítíme! Každého z nás inspiruje něco jiného, což nás udržuje v chodu, jako jsou například situace každodenního života, a mnoho dalšího, proto se snažíme předávat pozitivní poselství v každé skladbě a to i vizuálně se vším, co k tomu patří! 

„Foreseen Scriptures“ má drsný brutální zvuk. Syrový a surový. Zároveň průrazný. Kde jste album nahrávali? A kdo je podepsán pod masteringem? Mně se hrozně líbí, že je zvuk organický, takový reálný, vyhnuli jste se „umělosti“ a „přeřvanosti“, jak to bohužel mají některé kapely dnes ve zvyku. 

James: Studiový inženýr je ten samý, jehož služeb mixu a masteringu jsme využili již na „Don't Fuckin 'Mess With Texas“ (2012 Prophecy Records). Jmenuje se Daniel Schmuck. Je to úžasný zvukař! Po celou dobu mixu a masteringu „Foreseen Scriptures“ jsme porovnávali kvalitu produkce s „D.F.M.W.T.“ a udělali jsme vše, co bylo v našich silách pro to, abychom dosáhli toho, že „Foreseen Scriptures“ zcela sfouknou nejen všechny předchozí nahrávky, ale rozhodně i „D.F.M.W.T.“! Daniel a my všichni jsme společně tvořili finální produkci a jsme s ní velmi spokojeni! Už jsem se zmínil, že máme pocit, že by to mohlo být o něco lepší, ale mám na mysli drobnosti, o kterých nikdo jiný než my neví. Haha! Ano, snažíme se, abychom byli co nejblíže k dokonalosti! 


PROPHECY měli podle mě vždycky takové zvláštní obaly. Většinou se mi na první pohled vůbec nelíbily. Ale časem se dostaly do mého podvědomí a vždycky jsem byl spokojený. U novinky to mám hodně podobné. Kdo je autorem obalu a jakým způsobem vznikal? Slyšel autor vaši hudbu a nechal se jí inspirovat? 

James: Obaly byly v průběhu let samozřejmě podprahová poselství! Jsem rád, že se ti líbí! Obal „Foreseen Scriptures“ vytvořil Timon Kokott. Měl jsem nápad, měl jsem v hlavě koncept a oba jsme dospěli k tomuto výsledku! Všichni jsme s obalem od Timona moc spokojeni, stejně tak jako s bookletem, který pro nás Timon také navrhl!!! Je to úžasný umělec s nesmírně kreativní myslí!!! 

Je jasné, že u death metalu bývají často texty na druhé koleji. Jak vnímáš obsah textů ty a jakým způsobem vznikají u PROPHECY? O čem jsou na nové desce a čím byly ovlivněny? 

James: Texty píšu poté, co jsou skladby napsány a pojmenovány. To je pro mě výchozí bod. Mám představu o tom, o čem psát podle názvu, a protože skladby jsou již hudebně strukturovány, usnadňuje to psaní textů. Náš zpěvák Drew Duffy napsal texty k osmi skladbám na „Foreseen Scriptures“ a spojil moje nápady s jeho podle obsahu a příběhu, který skladby vypráví. Já jsem napsal "Eye Of The Pit" a spolupodílel se na "Our Domain". 


V roce 2014 jste vystoupili na festivalu Obscene Extreme u nás v České Republice. Vzpomeneš si ještě? Jak se vám u nás hrálo a jak jsi vnímal fanoušky? Co říkáš na české pivo? 

James: ANO!!! Milujeme O.E.F.!!! S Čurbym jsme se kdysi domluvili, že bychom si zahráli na O.E.F. v roce 2008, ale museli jsme toto turné z mnoha důvodů zrušit. Milujeme absolutně všechno, co se týká O.E.F. a České republiky!!! Nemůžeme se dočkat, až si tam zase zahrajeme!!! Hráli jsme tam v rámci turné „BLOOD BROTHERS IN EUROPE“ v roce 2014. Záznam z toho je na našem oficiálním kanálu PROPHECY na YouTube, spolu s dalšími 140 videi!!! www.youtube.com/JamesofPROPHECY 

V době, kdy jste začínali, tak se hodně poslouchal thrash, ale i black metal, punk. Které kapely na vás měly největší vliv? Je nějaký muzikant, který byl tvým vzorem a díky kterému si se dal na muziku? Já když někomu dnes řeknu, že jsem ve svých začátcích poslouchal hodně SAXON a mám je rád dodnes, tak mi to nikdo nevěří:)). 

James: Haha ... nikdo ti nevěří? To je šílené. Myslím, že je to tím, že SAXON nebyli tak velcí nebo o nich z těch „mladých“ nikdo nic nevěděl. Lol. Každopádně je to všechno relativní. Když jsem založil v roce 1991 PROPHECY, ovlivňovali mě pouze thrash/speed metaloví umělci. Důvod, proč jsem se chopil kytary je Randy Rhoads!! Inspiroval mě v tom, abych se naučil hrát na kytaru!! Hrál tak, že to vypadalo jednoduše a vždy to znělo úžasně!! V roce 1983 mi bylo 13 let a během toho léta jsem pracoval pro svého staršího bratra a švagrovou po dobu jednoho měsíce, abych vydělal dost peněz na to, abych si koupil svou první použitou, mizernou, bezejmennou, dvaceti pražcovou kytaru a zesilovač, popruh, struny a trsátka. Strávil jsem každý den po škole v mém pokoji trénováním ucha tím, že jsem se snažil hrát spolu s Boston (Boston), Motley Crue (Shout at the Devil), AC / DC (Back in Black) a mnoha dalšími. K Metallice (Ride the Lightning) mě přivedl kamarád ze střední Richard Schoonover a TO BYLO ONO!!! Stal jsem se jedním z největších fanoušků Metallicy všech dob!! Ha! A samozřejmě jsem musel přijít na to, jak hrát jejich skladby!!! Haha! Takže když jsem založil PROPHECY, byli jsme thrash / speed metalovou kapelou a byli jsme silně ovlivněni kapelami, jako je Metallica, Megadeth, Sepultura, Cacophony, Exodus, Testament, Slayer a mnoho dalšími!! Ale přímo k věci - Randy Rhoads to všechno začal, co se kytary týká!!! 


Jestli se nepletu, tak PROPHECY datují svůj vznik do roku 1991. Jak tu dobu vnímáš ty? Stáli jste spolu s ostatními kapelami u zrodu něčeho nového, co zde ještě nebylo. Vaše historie je plná změn a zajímavých alb, které patří právem do zlaté sbírky každého fanouška. Jen si říkám, proč těch nahrávek není víc? Pět dlouhohrajících desek za 28 let není zrovna moc. Čím si to vysvětluješ a co je toho příčinou? 

James: Ano, 1991 jsem založil PROPHECY a také vymyslel název. Existuje mnoho důvodů, proč máme od roku 1991 pouze 5 alb, ale hlavním důvodem jsou personální změny v kapele. Od roku 1991 bylo v PROPHECY oficiálně téměř padesát muzikantů. Navíc jsem ve svých dvaceti letech byl nejspíš trochu kretén ... myslel jsem si, že všechno musí být tak, jak jsem si myslel, že by mělo být a nedovolil jsem ostatním členům se na ničem podílet. Až v roce 2003, když mi bylo 33 let jsem si vytáhl hlavu z prdele. Lol!! Ale lépe později než nikdy!! Haha!! Jsem hrdý na to, že dnes mohu nazývat členy PROPHECY, mými kapelními bratry!! Allen Culmo (Basa), Trevor Scott (Bicí), Charlie Porter (Kytara), Drew Duffy (Vokál)!!! Jsme tým!!! KONEČNĚ!!! Už jsme napsali 2 nové skladby a začali jsme s třetí pro naše další album!!! 


Kamarád mi tady našeptává, abych se zeptal na nějaké veselé příběhy z historie PROPHECY. Měl bys pro nás nějaké? Co třeba první undergroundové koncerty? 

James: Haha ... za posledních téměř 30 let existuje spousta vtipných historek!! Jsem rád, že mám většinu naší historie na videu, protože neexistuje způsob, jak bych si to jinak všechno pamatoval!! LOL!! Tady je jedna historka z doby, kdy jsme hráli na našem Evropském turné „REBORN THROUGH DEATH“ v roce 2015 ve Švýcarsku v rámci festivalu „Rock The Hell Fest“ a tohle video je na našem YouTube kanále... lol!! Hráli jsme až druhý večer, takže první noc jsme si užívali a samozřejmě jsme chlastali ... lol!! Náš bratr a zpěvák Phil Holland se tak opil, že usnul na jednom ze stolů ve stanu, a Allen Culmo, náš bratr a basák vzal Phila zpátky domů ke kamarádovi promotéra, kde jsme spali. Video, které Al nahrál pomocí svého telefonu ukazuje Phila, jak říká: „Člověče, já nevím, kdo jsi, ale jsi kurva dobrej!“ Ha ha ha!! Al a Phil se znají více než 20 let!! Ha ha ha!! Koukni se na náš oficiální kanál YouTube PROPHECY a vyhledej si video s názvem „5-23-15 Phil Forgot Al"!! Hahaha! Náš bratr Phil byl našrot ... hahaha!! 

Death metal není zrovna styl, který by byl na výsluní zájmu fanoušků. O to víc záleží na podpoře. Ze starých časů mám zafixováno, že oblíbená skupina se podporuje koupí CD, trika, zajde se na koncert. Jenže doba se změnila. Světu vládne internet, stahování hudby. Jak vnímáte tyto změny vy, jako kapela? Museli jste nějak upravit své fungování? Co fanoušci, jsou také jiní? 

James: Souhlasím s tebou!! Způsob, jak skutečně podpořit kapelu, je jít na jejich koncert, zaplatit si vstupné a koupit si jejich CD a merch!! Přizpůsobili jsme se „digitálnímu světu“. Jsme digitálně distribuováni na VŠECH SVĚTOVÝCH PLATFORMÁCH!! Hledej podle názvu alba, nikoli názvu kapely!! 1. It Shall Come To Pass. 2. Foretold...Foreseen. 3. Our Domain. 4. Don't Fuckin Mess With Texas. 5. N.R.W. 6. THE BEGINNING. 7. Eye Of The Pit. 8. Foreseen Scriptures. Naštěstí existují fanoušci, kteří stále chtějí fyzické CD, protože je faktem, že veškerá hudba, která je nahrána pro streamování nebo stahování, není v tak dobrém formátu jako jsou soubory wav. na skutečném CD!! Abyste to mohli nahrát, musíte snížit přenosovou rychlost a kbps (kilobajty za sekundu), což výrazně snižuje nízkou frekvenci, jako je například „808“. Takže to nemůžete procítit!! A kurva, já chci pocítit sílu hudby v plné míře!!! 

Z mého pohledu, od nás z Evropy, je texaská scéna velký pojem. Když si projedu nejen vaši historii, velké množství koncertů, festivalů a vlastně celou scénu, tak nezbývá než závidět. Jak je tomu ale dnes? Pořád scéna funguje? Znáš to, lidé zestárli, mladí už raději sedí na mobilech a počítačích doma. Žije texaská metalová scéna? 

James: Hahaha ... máš absolutní pravdu v tom, že mladí lidé raději sedí doma se svými telefony a u počítačů. V dnešní době tedy hlavně s telefony. Haha! Naše texaská death metalová scéna je velmi aktivní, prosperující a roste!! Jsme velmi rádi, že tuto scénu v Texasu máme!!! Začal jsem TXDM FEST v roce 2010, abych poukázal na začínající kapely, stejně tak jako na ty old-schoolové!! A termín TXDM FESTu pro rok 2020 je již vytesán do kamene!! 11.července 2020 v Tomcats West a Rail Club LIVE zde ve Fort Worth, v TEXASU!!! Tento rok bude prvním ročníkem, kdy budeme ve dvou klubech!!! DFW, Austin, Lubbock, San Antonio, El Paso, Houston, Amarillo ... všichni mají své vlastní „scény“, ale všechny nás spojuje METAL!!! 


Od založení PROPHECY uběhlo 28 let. Jste pojem na scéně, máte věrné fanoušky, vystupujete na koncertech. Je ještě něco, čeho chcete jako kapela dosáhnout? Jaké máte cíle do budoucna? 

James: Jsme neuskutečně vděční všem, kteří podporují PROPHECY. Je toho mnohem víc, čeho lze dosáhnout!!! Aby byli PROPHECY naší JEDINOU prací, aby nás to uživilo!! 

Na sociálních sítích jsem zachytil informaci, že chystáte na rok 2020 turné. Nebude v něm chybět i Evropa? Jaké mají vlastně PROPHECY plány v nebližších měsících a na co se můžeme těšit? 

James: Ano!! Náš manažer Paul McGuire nyní bookuje naše první (USA) tour pro rok 2020! Mělo by začít koncem července!! Evropské turné máme naplánováno na prosinec!! Nemůžu zatím prozradit s kým!! Náš další koncert zatím nebyl ohlášen, ale můžu to říct tady ... haha! 13. února 2020 / Rail Club LIVE ve Fort Worth, v TEXASU!!! Sledujte PROPHECY na našich oficiálních stránkách!!

Děkuji moc za rozhovor. Přeji vám jen samé vyprodané koncerty, spoustu nadšených fans. Ať se vám daří dobře i v osobním životě a budu se těšit brzy někde pod pódiem. PROPHECY NAVŽDY! 

James: Díky za mnohaletou oddanou podporu, Jakube!!!!!!! A samozřejmě za to, že jsi nás požádal o tento rozhovor! Bez lidí, jako jste vy, by každá skupina byla pořád ještě ve zkušebně!!! Děkujeme, že chodíte na koncerty a kupujete merch a za všechno, co děláte, brácho!!! A dokud tady budu já, budou tady i PROPHECY!!!!!!! A až tu nebudu, myslím, že to převezme můj syn!!! Hahaha!!!

Recenze/review - PROPHECY - Foreseen Scriptures (2019):

prophecysdomain@hotmail.com
------------------------------------------------------------------------------------------

Share this games :

TWITTER