DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

úterý 24. března 2020

Home » » Rozhovor - RIPPED TO SHREDS - Páči sa mi rýchlosť a keď sú riffy brutálne, ale stále chytľavé.

Rozhovor - RIPPED TO SHREDS - Páči sa mi rýchlosť a keď sú riffy brutálne, ale stále chytľavé.



Rozhovor s death metalovou skupinou z USA - RIPPED TO SHREDS.

Odpovídal Andrew, děkujeme!
Přeložila Petra, děkujeme!

Otázky připravil Jakub Asphyx.

Ave RIPPED TO SHREDS! Ahoj Andrew, dneska jsem šel poprvé po víkendu zase ráno do práce a znáš to, necítil jsem se moc dobře. Ale narval jsem si pod tlakem do hlavy vaše album „亂 (Luan)“ a hned bylo lépe. Dodalo mi velkou energii, kterou jsem potřeboval. Jak vlastně deska vznikala? 

Asi od roku 2018 do polovice roku 2019 som sa venoval písaniu nových skladieb takmer non-stop. Chcel som prebádať nejaké nové veci, ktoré som na predchádzajúcej doske „Maizang“ neskúšal, ale stále zachovať skladby old school a možno o čosi menej čudné ako na EPku „Demon Scriptures“. Pri skladaní muziky na nový album boli pre mňa veľkou inšpiráciou kapely Intestine Baalism, Obliteration, a Funebrarum. Takže očakávajte veľa podivných melódií a veľa nízko položenej brutality. Mojou ideou bolo pôvodne prizvať na albumu 8 rôznych hosťujúcich gitaristov, ale môj kamoš a „spolupáchateľ“ Brandon (hráme spolu v kapelách Azath a Serpent Rider) mi to nakoniec vyhovoril. Takže som napokon všetko rozdelil medzi troch veľmi dôležitých hudobníkov – Takafumi (Gridlink), Phil Tougas (Chtheilist) a Damian (Horrendous). Našťastie každému z týchto pánov sa páčila myšlienka zahrať na albume nejaké sólo. Počas prípravy tohto albumu som žiaľ necvičil pravidelne na bicie, a preto som požiadal Justina z kapely Trenchrot, aby skladby nabúchal. Trenchrot sú jednoducho jedni z mojich favoritov čo sa týka death metalových kapiel za posledných 10 rokov, takže som sa naozaj tešil tejto spolupráci. Väčšinu bicích partov som napísal sám, ale Justin niektoré časti upravil a pridal im tak niečo zo seba. 


Právě poslouchám vaši novinku „亂 (Luan)“ a připadám si, jako bych byl zavřený v nějaké kobce spolu s GRAVE, DISMEMBER, ENTOMBED, BOLT THROWER, ENTRAILS, WOMBBATH. Deska má skvělý temný sound. Kde jste album nahrávali a jak jste s výsledkem spokojen? Mluvili jste nějak do výsledného zvuku? 

Vokály, gitaru a basu som nahrával v mojom domácom štúdiu. Rytmickú gitaru som nahral na mojej 7 strunovej Strandberg so snímačmi EMG 707x, cez TC Electronics Eyemaster do AxeFX2 so simuláciou Peavey 5150. Sóla boli nahraté buď na spomínanej gitare, alebo na Ibanez RG1527 ak som potreboval tremolo páku, do Axe so simuláciou Marshall SLP. Nie som si istý, čo použil Takafumi na jeho sólo, ale Damian nahral svoje sólo cez jeho Peavey 5150, a ja som reampol Philove sólo cez simuláciu Dr Z 38. Basa bola použitá Ibanez SR505, čistá cez DI mixnutá s Peavey 5150. Vokály som dal cez Shure SM7b. 

Justin nahral bicie u svojho kamoša Matta v štúdiu. Mali problém s búrkou, ktorá im zrušila elektrický prúd, takže namiesto dvoch nahrávacích dní mali iba jeden, ale zvládli to a odviedli fantastickú robotu. Na mix tohto albumu som mal k dispozícií Grega z Earhammeru lebo som chcel temnejší a agresívnejší zvuk v porovnaní s predchádzajúcim materiálom, mastering robil samozrejme Damian keďže má fantastické uši. Myslím, že všetko vyšlo celkom presne ako som očakával, lebo so mal kontrolu nad väčšinou nahrávacieho procesu a bol som v neustálom kontakte s Gregom a Damianom. Takže som veľmi spokojný s finálnym výsledkom. 

„亂 (Luan)“ má temný obal. Kdo je pod ním podepsán? Jeho práce se mi líbí, Jak jste vůbec nápad na obal vybírali a co má znázorňovat? 

Autorom obalu je Guang Yang, maliar z Číny. Skladba „Opening Salvo“ z novej dosky pojednáva o bitke na moste Lugou, ktorá sa považuje za začiatok Druhej Čínsko-Japonskej vojny a svojím rozsahom bola aj jednou z hlavných príčin vzniku druhej svetovej vojny. Myslel som, že práve táto bitka by mohla byť dobrým dramatickým vyobrazením vhodným na obal albumu. Guanovi som dal veľmi hrubé inštrukcie. Povedal som mu, že chcem zobrazenie tejto bitky na moste Lugou, požiadal som ho dať do popredia celej scenérie ikonických kamenných levov a poslednou úlohou bolo vniesť nejako dramatický kontrast v osvetlení. 


Kdo je autorem textů a o čem pojednávají? Kde pro témata berete inspiraci? 

Všetky texty som napísal ja. Nemám príliš silné základy v čínskej histórii, ale chcel som o čosi viac preskúmať svoje dedičstvo, keďže som sa narodil a vyrastal ako Američan v Amerike, a všetky hodiny dejepisu, ktoré boli súčasťou povinných školských osnov zahŕňali z 90% históriu Ameriky a Západného sveta. Takže som chcel prebádať niektoré bežné témy vyskytujúce sa v death metale, ale cez objektív taiwanského Američana. Niektoré konkrétne témy, ktorými sa na novom albume zaoberám zahŕňajú napríklad Boxerské povstanie (Čína medzi rokmi 1899-1901), obchod s drogami KMT v Barme a romány wuxie ako napríklad „Usmievajúci sa, hrdý pútnik“. 

Hrajete muziku starou jako samotný death metal. Jak vlastně vnímáte nové směry ve smrtícím kovu. Jeho míchání s death core, případně technický death metal? Máš vůbec nějaké oblíbené kapely v „moderním metalu“? 

Nesledujem príliš „mainstreamové“ kapely, ktoré sú vo vydavateľstvách ako Nuclear Blast alebo Metal Blade, takže neviem, aké sú súčasné trendy. Ale v undergrounde naozaj nevidím trend technických alebo progresívnych kapiel ... existuje tu niekoľko podivnejších kapiel ako Unaussprachlichen Kulten alebo Suffering Hour, ktoré začínajú získavať popularitu, ale myslím si, že technické kapely buď stále zostávajú v škatuľke brutal DM alebo patria k mainstreamu. V prípade moderného metalu ... to je v súčasnosti ťažké povedať, záleží na tom, ako definujete „moderný metal“. Možno ako príklad uvediem Power Trip, ktorí sú pre mňa „mainstreamovou“ skupinou. 


Jak jsou na tom RIPPED TO SHREDS s koncerty? Hrajete hodně? Jezdíte turné nebo si vybíráte jen větší festivaly? A co turné po Evropě, neláká vás? 

Len pred pár týždňami sme odohrali koncerty v Oaklande a Los Angels. Plánovali sme pokračovať aj do Portlandu/Seattlu v ďalších mesiacoch, ale začala táto situácia s vírusom COVID19, takže... Dúfame, že termíny festivalov a termíny nášho plánovaného turné v Ázii v novembri nebudú zrušené, ale uvidíme ako sa situácia vyvinie dalej. Rád by som samozrejme navštívil aj Európu, ale potrebovali by sme obstojné pozvanie z nejakého festivalu, aby sa to oplatilo hlavne po finančnej stránke. Nemám ten luxus vyberať si iba tie väčšie festivaly, keď nemám zatiaľ žiadne konkrétne pozvanie! haha 

V současné době si většina lidí nová alba stahuje z internetu a používá jen jeho digitální podobu. Jak vidíš tuhle problematiku ty? Zajímal by mě tvůj pohled jako muzikanta. 

Myslím, že je to v poriadku. Časy sa zmenili, vyrastal som v dobe, že všetka moja hudba bola získaná pirátsky. V súčasnej dobe internetu je nemožné oponovať „správe digitálnych práv“, ktorá zastrešuje šírenie digitálnej muziky. Kapely musia urobiť skvelý merch, ktorý ľudia chcú kúpiť, či už ide o to reprezentovať kapelu alebo len o vec nostalgie. Či si želám, aby samotná hudba bola viac cenená? Myslím, že áno, ale v podstate si pamätám iba svet, v ktorom je hudba zadarmo, ani si neviem predstaviť, aký to bol život kedysi v 70. a 80. rokoch. 


V poslední době začíná spousta mladých kapel znovu hrát „old school death/doom/black metal“. Většině to moc nejde, ale pár nových, slušných kapel, které pochopily, o čem to je, se najde. Máš nějakou oblíbenou, u které si myslíš, že má na to, „oživit staré časy“? 

Samozrejme, niektoré fakt „old school“ kapely, ktoré ma napadli ako prvé sú Bastard Priest alebo Torture Rack. Mnoho kapiel v undergrounde je nazývaných „old school death metalovými“, ale niekedy mám pocit, že sa tak označujú už všetky death metalové spolky, ktoré sa len proste nesnažia byť technické alebo brutálne. Tie dve kapely, ktoré som spomenul, podľa mňa oprávnene znejú old school bez toho, aby len slepo klonovali nahrávky z 80. rokov. 

Jsou nějaké desky, které tě v poslední době oslovily? 

Je toho príliš veľa, z čoho by som mohol vyberať... Budem sa teda držať výberu desiatich dosiek: 

Horrendous - Ecdysis 

Trenchrot - Necronomic Warfare 

Vastum - Hole Below 

Contaminated - Final Man 

Reptilian - Perennial Void Traverse 

Cerebral Rot - An Odious Descent into Decay 

Siege Column - Inferno Deathpassion 

Dead Congregation - Promulgation of the Fall 

Ripper - Experiment of Existence 

Ritual Necromancy - Disinterred Horror 


Znáš, posloucháš nějaké kapely z České republiky? 

Počul som o Lykathea Aflame a !TOOH!, ale to nie je práve môj štýl. Páči sa mi aj napríklad CONTRASTIC a GRIDE, ale to nie sú death metalové kapely. 

Blížíme se k závěru a tak bych zkusil jednu více filozofickou otázku. Jak byste definovali styl zvaný death metal? Čím pro vás tato hudba je a proč jste si vybrali právě tento styl? 

Myslím, že je ťažké presne opísať hudobný žáner bez porovnania s inými kapelami. Ja mám napríklad veľmi rád death metalové kapely, ktoré znejú podobne ako AUTOPSY, ENTOMBED, REPULSION alebo BOLT THROWER. Páči sa mi rýchlosť a keď sú riffy brutálne, ale stále chytľavé. Moja posadnutosť blastbeatmi pochádza skôr z grindcore ako z death metalu; spomeniem skupiny ako Insect Warfare, PLF, Sulphuric Cautery, Archagathus, Assuck, atď ... 


Co chystají RIPPED TO SHREDS v nejbližších měsících? 

Nový album „Luan“ nám vychádza v apríli prostredníctvom vydavateľstva Pulverized Records a dúfame, že táto situácia okolo vírus sa v najbližších mesiacoch ukľudní, aby sme si mohli zahrať aj zopár koncertov !! Plánujeme viac koncertov na západnom pobreží, turné v Juhovýchodnej Ázií ako som spomínal, to až koncom roka a možno ešte jedno dlhšie turné v Číne, avšak až niekedy v roku 2021... všetko závisí od toho, ako sa vyvinie situácia s COVID, potom sa ukáže. Zostaňte v bezpečí a počúvajte dobrú muziku! 

Děkuji za rozhovor a přeji spoustu prodaných nosičů, stovky šílených fanoušků a tuny dobrých nápadů.

Share this games :

TWITTER