DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pondělí 13. dubna 2020

Home » » Rozhovor - TRAUMA - Hudba je moje vášeň a životní styl.

Rozhovor - TRAUMA - Hudba je moje vášeň a životní styl.


Rozhovor s legendární death metalovou skupinou z Polska - TRAUMA.

Odpovídal Jarosław "Mister" Misterkiewicz, děkujeme!

Přeložila Duzl, děkujeme!

Otázky připravil Jakub Asphyx.

Recenze/review - TRAUMA - Ominous Black (2020):

Jaroslawe, pořád skládáš veškeré riffy a motivy skladeb sám? Mezi posledním albem a letošním uběhlo dlouhých sedm let. Proč to vlastně trvalo tak dlouho? Nepřicházela inspirace? Jakým způsobem vlastně tvoříš novou hudbu? Zapisuješ, nahráváš si třeba své nápady na mobilní telefon? Používáš moderní technologie? 

Na tvorbě pracuji sám, hlavně proto, že ostatní členové kapely žijí v jiném městě a je tedy obtížné se s nimi scházet často. Na tento způsob práce jsme si zvykli a v podstatě to funguje. Tvorba tohoto alba trvala dlouho, ale tentokrát jsme potřebovali čas, abychom to udělali dobře. Vždycky se starám o upřímné poselství a spontánní energii řízenou kreativní inspirací. Pokud to necítím, prostě dělám něco jiného, nechci to zničit nějakým zbytečným tlakem. Toto je vždy záruka té nejvyšší kvality TRAUMA, která generuje upřímné poselství. Pokud jde o nahrávání, pracuji s počítačem a nejnovějším softwarem. Nepoužívám telefon ani analogová nahrávací zařízení, ale pokud to je možné, snažím se pro domácí nahrávání používat nejnovější postupy. 


Minule jsme se spolu bavili také o tom, jak se pro nás změnil za poslední roky celý svět. Polsko i Česká republika vstoupily do Evropské unie, lidé nedají bez mobilu ani ránu, spousta jedinců žije víc na internetu, než v reálném světě. Můžu si poslechnout klidně kapelu z druhého konce planety a jinak o ní nemusím vědět vůbec nic. Má to spoustu výhod, ale také mi připadá, že jsme přehlceni informacemi. Jak tyhle věci ovlivnili tebe. A teď myslím osobně i jako muzikanta? 

Souhlasím s tím, že se situace našich zemí po vstupu do Evropské unie dramaticky změnila. Můžete v tom hledat chyby a stěžovat si, ale myslím, že to byl velmi dobrý krok a život v tomto evropském společenství je mnohem lepší než dříve. Máš pravdu, stále více a více žijeme ve virtuálním světě prostřednictvím chytrých telefonů, tabletů, počítačů a nelze to změnit. Má to dobré i špatné stránky. Pokrok však nelze zastavit a těmto změnám se nelze vyhnout. Svět se vyvíjí a být dnes „mimo síť“ je téměř nemožné. Musíte to přijmout. Jsme toho součástí. 


Mám kamaráda, se kterým jsme myslím, jedni z největších fanoušků TRAUMA v České republice. Oba si vždycky u piva postěžujeme, že u nás hrají stále stejné kapely pořád dokola, ale vás jsme ještě neviděli. Za pár let nám bude padesát a jezdit na koncerty je čím dál tím složitější. Nechystáte se na turné? Dovedl bych si představit, že se připojíte k nějaké další polské smečce a přijedete nás rozsekat! Já vím, je to o penězích, ale jak často a kde vlastně TRAUMA vystupuje? 

Je příjemné slyšet, že si nás tolik ceníte. Rádi bychom hráli v České republice a myslím, že k tomu dříve či později dojde. Možná na nějakém letním festivalu, kterých je ve vaší zemi spousta, nebo na koncertu, jednou k tomu dojde, protože je to prostě nevyhnutelné. Všichni stárneme, ale nenechme se tím znepokojovat, nezáleží na našem věku, ale na naší touze chodit na koncerty. Pokud něco děláte, prostě to dělejte a nestarejte se o svůj věk. Příští rok mi bude 50 a rád hraji v TRAUMA a hraji tam nepřetržitě už více než 30 let. Hrajeme hodně v naší domovské zemi. Plánujeme několik jarních a podzimních koncertů. Možná jich nebude zrovna moc, ale budeme hrát i mimo Polsko. 


Kdysi dávno se mi dostala do rukou kazeta „Comedy is Over“ a byla vlastně první deskou, u které jsem si TRAUMU objevil. Vydána byla v roce 1996, ale to už jste za sebou měli spoustu práce i hudby. A to jak pod jménem THANATOS, tak už pod TRAUMA. Vystupovali jste s mnoha slavnými kapelami, scéna tenkrát u vás neskutečně žila. Taky byl člověk mladší. Jak na ty časy vzpomínáš? Změnil bys nějaké rozhodnutí, které si tenkrát udělal? Myslím tím třeba ve směřování kapely apod.? Mě přišlo, že jste měli neskutečně našlápnuto, tenkrát myslím víc i než třeba BEHEMOTH, ale pak jsem o vás přestal slyšet. Respektive, nebyli jste všude vidět a slyšet jako někteří vaši kolegové. Nemrzí tě to třeba? 

Je možné, že jsme udělali několik unáhlených rozhodnutí ohledně kapely, ale na druhou stranu jsme nikdy neměli žádnou zvláštní touhu po mediální pozornosti. TRAUMA vznikli především pro naši vlastní spokojenost a naplnění. Je pro mě důležité dělat hudbu upřímně a od srdce a být s ní stoprocentně spokojen. Opravdu nepotřebuji tolik potlesku, abych toho dosáhl. Snažíme se propagovat kapelu jak nejlépe umíme, ale dosažení komerčního úspěchu není a nikdy nebylo naší prioritou. 


Vím o vás, že chodíte normálně do zaměstnání, že vás hudba neživí. Člověk zestárne, má rodinu, práci, úplně jiné starosti, ale jak si na tom jako fanoušek? Sleduješ třeba nové kapely? Nebo se držíš jen osvědčených jmen? Jsou nějaké desky, které tě v posledních letech doopravdy rozsekaly? Snažím se polskou scénu hodně sledovat, mám k ní i historicky hodně blízko, ale určitě mi mohla nějaká novinka uniknout. Je u vás nějaká mladá smečka, která „jde nahoru“? 

Ano, máš pravdu, hudba mě neživí, není to moje profese, musím dělat jiné věci, abych zaplatil účty. Nikdo mi nikdy nesliboval, že to bude jednoduché, takže neočekávám snadný život. Hudba je moje vášeň a životní styl. Rád hraji a komponuji, ale také poslouchám různé hudební styly. Mám rád téměř všechny metalové žánry, ale oceňuji i jiné styly. Jako fanoušek samozřejmě sleduji, co se v současné době děje na hudební scéně a vážím si mladých kapel. Polská metalová hudební scéna je působivá, protože téměř v každém žánru máme opravdu hodné zástupců, které obdivují fanoušci z celého světa. Také poslouchám staré umělce. Mám rád všechno, co je prostě dobré a má uměleckou hodnotu. 


Máte jako kapela ještě nějaký cíl? Co já vím, tak v Polsku máte opravdu spoustu fanoušků, jak je tomu jinde? Kupují třeba v Německu nebo v USA hodně vaše nosiče? Máte sen o festivalu, na kterém byste si chtěli zahrát? Nebo nějakou kapelu, se kterou byste chtěli sdílet pódium? 

Po tolika letech to může znít divně, ale neexistují žádné konkrétní cíle související s kariérou naší kapely, jejím vývojem a finančními zisky, které by mohly skončit v naší kapse. Máme fanoušky nejen v naší zemi, ale také v Asii, západní Evropě a v obou Amerikách. Je to velmi příjemné a povzbudivé. Lidé z Austrálie, Singapuru, Íránu nás kontaktují a jsou to vždy skvělí lidé. Zůstáváme s některými z nich v kontaktu. Hráli jsme v naší historii s mnoha vynikajícími kapelami, hráli jsme také na velkých letních festivalech v různých zemích. Sním o tom zahrát si na několika českých festivalech jako je Brutal Assault, Obscene Extreme, Symbolic, slovenský Gothoom nebo Party Sun. Možná jednoho dne budeme. 


Rodiče mi vždycky vtloukali do hlavy, že se mám ptát zkušených, učit se od nich a tak se ptám - jak bys definoval death metal? Co pro tebe tahle temná, energická hudba znamená? Nemyslím teď techniku hraní, ale spíš filozofický rozměr. 

Možná je to správné, ale necítím se jako starý mudrc, který ví všechno a svět před ním nemá žádná tajemství. Death metal je pro mě můj oblíbený hudební žánr a jak pro hudebníka i obyčejného fanouška je to celý můj život, dobrodružství a odrazový můstek od každodenních problémů. Nerad filozofuji o jednoduchých a jasných věcech, proto ti musí moje odpověď stačit:)).

Projíždím si vaši diskografii a musím na závěr napsat, že opravdu připomíná rodinné album. Od srdce ti děkuji za rozhovor, pro mě, pro starého fanouška kapely, to hodně znamená. Pevně věřím, že vás ještě předtím, než odejdu do metalového důchodu, uvidím naživo. Přeji vám hodně úspěchů s novou deskou, spoustu vyprodaných koncertů i inspirace. Ať se vám daří i v osobních životech! Děkuji moc a jdu si znovu pustit „Ominous Black“! Vynikající album, díky i za něj!




------------------------------------------------------------------------------------------
sledujte nás na sociálních sítích - follow us on the social media: 

instagram: 

facebook: 

twitter:
Share this games :

TWITTER