DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pátek 16. dubna 2021

Home » » KNIŽNÍ TIPY - V lese visí anděl - Samuel Bjørk (2015)

KNIŽNÍ TIPY - V lese visí anděl - Samuel Bjørk (2015)

V lese visí anděl - Samuel Bjørk
2015, Plus

Samuel Bjørk je původním povoláním dramatik, zpěvák a textař. Ve světě divadla je dávno slavným pojmem. Na jeho knihách je to znát. Četl jsem obě. Dnes zmiňovanou V lese visí anděl i Sovu, která je neméně dobrá. Smysl pro temnotu a chlad. Pro lidské slabosti, jistá dramatičnost, napětí. Tohle jen tak někdo neumí. Možná je to tím, že v Norsku je zima, že jsou tam noci dlouhé. Ale tohle všechno je z knihy cítit. Téma je i pro mě, jako otrlého čtenáře detektivek a thrillerů, dost ošklivé. Pokud jde o malé děti, znáte to, to musí pochopit každý rodič. Malé holčičky, které jsou nalezené pověšené v lesích, to je samo o sobě šílené. Jenže bohužel, lidská mysl bývá někdy hodně pokřivená. 

V lese visí anděl je velmi pečlivě vystavěným příběhem, doporučuji číst v kuse. Spousta odboček, mylných představ, gradace, různých cestiček, které nejsou správné. Pro někoho možná těžší kousek k pochopení, pro mě esence toho, co mám na knihách rád. Neskutečné napětí, pochmurná nálada, chlad, temnota. Vyšetřovatelé Munch i Mia, oba tradičně norsky rozervaní, jsou sympatičtí. Mám rád, když vyšetřují lidé i se slabostmi, ne stroje. Chodil jsem potom po lesích, kousek za domem a pokaždé se vyděsil, když zafoukal vítr. Pronásledovaly mě obrazy, které autor vytvořil spolu s mojí fantazii. Pro mě  důkaz, že obě knihy, které zatím od autora vyšly, jsou skvělé. Pokud máte rádi krimi ze severu, milujete k smrti tajemství a možná i doom metal, tak neváhejte ani chvilku. Silné příběhy!

--------------------------------------------------------------------------------------------
Holger Munch miluje vážnou hudbu, matematické hádanky a pokuřování cigaret. Kromě toho je policejní detektiv. Už se chystá do důchodu, v němž si tohle všechno užije, jenže Norskem právě otřásají podivné vraždy šestiletých holčiček, které někdo obléká do bílých šatiček a nechává v lese s cedulkou „Cestuju sama“ na krku. Munch se tak musí postavit do čela speciální jednotky a hlavně přesvědčit Miu Krügerovou, slavnou vyšetřovatelku, aby se vrátila do služby. Podaří se mu to? Dokáže Mia Měsíční paprsek, jak jí přezdívají norská média, vyřešit případ plný symbolů a slepých uliček? Vrah si s detektivy evidentně pohrává a celé Norsko se může jen strachovat, že se v lese objeví další malý anděl.


----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Share this games :

TWITTER