DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

čtvrtek 27. dubna 2023

Home » » Rozhovor - VOMITHEIST - Zničující death metal, který rozdrtí všechny vaše kosti v těle!

Rozhovor - VOMITHEIST - Zničující death metal, který rozdrtí všechny vaše kosti v těle!


Rozhovor s death metalovou skupinou ze Švýcarska - VOMITHEIST.

Odpovídal Yannick Wöhrle (bicí), děkujeme!

Přeložila Duzl, děkujeme!

Otázky připravil Jakub Asphyx.

Ave VOMITHEIST! Zdravím do undergroundu. Doufám, že je u vás vše v pořádku. Mělo by, máte na kontě letos první dlouhohrající skvělé album své kariéry. Musím se přiznat, že mě doslova přikovalo na zeď. Je temné, energické, řeže ostrou hranou nože. Je hodně slyšet, že jste odvedli skvělou práci a taky velká porce talentu. Jak vnímáš novou desku v souvislosti s vaší předchozí tvorbou? Kam jak jste se chtěli posunout a v čem jsou podle tebe nahrávky odlišné?

Nové skladby jsou v každém případě o jeden nebo dva kroky napřed. Skladby jsou lepší a rozmanitější. Po všech těch letech se lépe známe a tvorba je plynulejší. Abych byl upřímný, neexistoval žádný konkrétní plán, jak by album mělo znít. Nakonec jsme se prostě snažili napsat death metalové skladby, které se nám líbí.

„NekroFvneral“ v sobě obsahuje všechny atributy dobrého death metalu. Pro mě osobně se jedná o desku, ke které se hrozně rád vracím. Jakým způsobem vznikala? Jak skládají nový materiál VOMITHEIST?

Skladby píšeme víceméně dvěma způsoby. Většinou jeden z nás přijde s nápadem na riff, nebo nápadem jak skladbu vystavět. Potom na tom nápadu začneme pracovat, dokud nevznikne něco, co nás rozdrtí, nebo si musíme přiznat, že je to totální blbost a roztrháme to na kusy. Někdy se to taky stane spíš náhodou při jamování a najednou se objeví část, která se nám opravdu líbí, pak začneme pracovat podle ní. Naším vlastním "testem kvality" při zkoušení jsou grimasy v našich tvářích, které se objeví, když se nový nápad podaří! Pokud se tak nestane, pravděpodobně není dost dobrý.


Kdo je podepsán pod mixem a masteringem? Musím potvrdit, že zvuk doslova zabíjí. Pořád mě to nutí na hi-fi věži přidávat volume. Zvuk je opravdu krutý, surový a zároveň temný a živočišný. V jakém studiu jste nahrávali a jak vše probíhalo?

Album nahrál a smíchal Yvo Petrzilek ve švýcarském studiu Verwaltzen Productions. Jak můžete slyšet, odvedl opravdu dobrou práci. Alespoň si to myslíme. Snažili jsme se všechno nahrát naživo a pak jsme jenom udělali druhý náběr pro kytaru a basu s tím, že by to mělo znít tak, jak to zažijete na některém z našich koncertů. Po dokončení mixu jsme soubory poslali do Trakworx Studia, kde proběhl mastering. Celkově jsme s výsledkem opravdu spokojeni.

Nedílnou součástí a jakýmsi bonusem navíc je pro fanoušky dnes LP. Vy jej vydáte u Transcendig Obscurity Records a je opatřeno mrtvolným obalem. Kdo je jeho autorem? Jak jste motiv vybírali a jak souvisí s hudbou na novince?

Autorem obalu je Aesthetisk Art. Ten, kdo za ním stojí, je náš kamarád a na začátku jsme ani nevěděli, že je to tak talentovaný umělec. Jednoho dne nám nabídl, že pro nás navrhne obal, tak jsme ho nechali, aby vytvořil, co ho napadne a výsledek byl naprosto úžasný! Ale nedodal jenom grafiku. Vytvořil také tracklist, který ladí s obalem a navrch přidal naprosto úžasný design trička. Samotný obal nemá k hudbě žádný zvláštní vztah. Je to jen dobrý death metalový obraz, který se perfektně hodí ke zvuku, který jsme vytvořili.


Toulám se podsvětím již přes třicet let a do Švýcarska si chodím pro muziku vlastně na jistotu (CORONER, HELLHAMMER, CELTIC FROST, MESSIAH, CREMATION, REQUIEM). Myslím, že máme podobnou náturu i vkus, co se týká metalu. Mám vaše kapely hodně rád a pečlivě sleduji vaši scénu. Možná vám i trošku závidím, my máme u nás jen pár death metalových smeček, které stojí za to. Čím si to vysvětluješ, že zrovna u vás se death metalu tolik daří? Jak vnímáš vaši scénu, fanoušky, labely?

Death metal byl vždy (až na výjimky) undergroudovým fenoménem. To je pravděpodobně důvod, proč ve Švýcarsku tak dobře funguje, protože naše scéna je poměrně malá a nemá žádnou publicitu nebo dokonce podporu z vládních fondů. Musíme si udržet naši scénu při životě sami. Téměř každý, koho známe z naší scény, hraje v kapele, pořádá koncerty nebo dokonce provozuje malý label. To všechno dělá naši scénu velmi živou a vidět, čeho dosahují ostatní kapely, které známe, je pro nás velkou motivací k tomu, abychom dál pracovali na svých vlastních hudebních počinech.

Hrajete death metal ovlivněný starou školou. Dnes se vlastně kapela nemůže vyhnout srovnání, mě by ale zajímalo, jak vlastně vznikl nápad založit VOMITHEIST, kdo byl a je vaším vzorem a kam vaši kapelu chcete posunout? Lákají vás třeba velké zahraniční festivaly, jste ochotni vyrazit na turné s nějakou slavnější smečkou?

Je jasné, že máme rádi staré švédské kapely jako Entombed a Dismember. Konkrétní nápad udělat stokholmský zvuk vznikl na koncertě Grave a byl také silně ovlivněn Bloodbath. Ale samozřejmě jsou tu i další silné vlivy jako Autopsy, Obituary, Discharge, Morgoth, Nirvana 2002 a další. Nemáme konkrétní představy o tom, kam naši kapelu posunout, prostě jdeme krok za krokem a uvidíme, co přinese čas. Jak říká Cowboy-Dude ve filmu Big Lebowski: "Někdy sežereš medvěda a někdy, no, medvěd sežere tebe", takže to bereme tak, jak to přijde. A samozřejmě by bylo skvělé hrát na větších festivalech a jezdit na turné se slavnějšími kapelami, komu by se to nelíbilo?!


Když jsem před šesti lety zakládal svoje stránky, měl jsem vizi, že se budu snažit podporovat kapely, které podle mě nejsou tolik na očích. Dát o nich vědět světu. Myslím, že se mi to celkem daří, alespoň podle ohlasů. Jak přistupujete k propagaci vy? Necháváte to na labelu nebo sami posíláte CD různě na recenze? Já si třeba alba, která mě opravdu baví, kupuji. Jak jste na tom vy? Jste také fanoušci, co rádi a často podporují své kolegy? Chodíte na koncerty? Paříte?

Při nahrávání "NekroFvneral" se spoléháme především na Transcending Obscurity Records. U starších desek jsme někdy spolupracovali s malými promotérskými agenturami, využívali jsme kontaktů, které máme na místní scéně, nebo jsme prostě využili možností internetu, abychom získali větší pozornost pro naše desky. A samozřejmě podporujeme naše přátele, kdykoli je to možné. Kupujeme jejich desky, chodíme na jejich koncerty a navštěvujeme co nejvíc dalších koncertů, i když nám věc zvaná... práce... brání trávit na scéně mnohem víc času.

Na jednou stranu má dnes začínající kapela spoustu možností, jak o sobě dát vědět, ale zase na druhou stranu, skupin je obrovské množství a fanoušci se v nich ztrácejí. Hodně lidí jen stahuje mp3 z internetu a místo koncertu raději plive jedovaté sliny na facebooku. Jak vás, jako VOMITHEIST ovlivňují moderní technologie? Co si myslíš o stahování muziky, google metalistech, streamování muziky apod.?

Tento trend má svá pro a proti. Internet dává menším kapelám možnost šířit svou hudbu po celém světě. Nevýhodou je to, co jsi zmínil - přehršel kapel, ve kterých se fanoušek může snadno ztratit. My samozřejmě využíváme k šíření naší hudby novější platformy jako bandcamp a spotify, ale jako metaloví fanoušci máme hodně rádi vinyly. Každý z nás vlastní gramofon a rád si kupuje vinyly, místo aby poslouchal náhodné playlisty na spotify. Posloucháním playlistů si zkracuješ obzor, jak se dostat do kontaktu s novou hudbou a novými umělci. Jsme také velmi netalentovaní, co se týče tvorby desek. Nahráli jsme NekroFvneral – demo kazetu (jmenuje se "Sinister Leader Of The Vomit Cult") naživo pomocí magnetofonu jednoduše proto, že nikdo z nás neví, jak se ovládá moderní nahrávací program na počítači. To samozřejmě dodalo demu vlastní old schoolovou atmosféru, která je mimochodem hodně cool.


S oblibou se ptám muzikantů na to, co pro ně znamená death metal. Jak by jej definovali, jestli je pro ně spíše filozofií a životním stylem nebo „jen“ relaxem. Co znamená pro tebe? Jak jej vnímáš a prožíváš?

Death metal je nedílnou součástí života každého z nás. To ovšem neznamená, že chodíme a zabíjíme lidi jen proto, že to máme napsané v textech. Jen tu hudbu prožíváme velmi intenzivně. I po deseti letech existence VOMITHEIST stále milujeme to, co děláme. Ve světě, který chce, aby ses pořád choval jako správný "dospělák", nám to pomáhá zachovat si v sobě toho „dětského idiota“, který chce jen pít pivo a poslouchat Cannibal Corpse.

Na závěr klasická, ale důležitá otázka. Co chystají VOMITHEIST v nejbližších měsících? Kde vás můžeme vidět na koncertě?

Nejbližší koncert, na kterém nás můžete vidět naživo, bude Transcending Obscurity Fest v Praze 5. května a o pár týdnů později nás čeká malý koncert k vydání alba v našem rodném městě. Do té doby budeme pracovat na nových skladbách, které by se měly někdy v budoucnu objevit na našem druhém řadovém albu.

Děkuji moc za rozhovor. Přeji nejen nové desce spoustu úspěchů a ať se co nejvíc rozšíří řady vašich fanoušků. Budu se těšit někde naživo a ať se vám daří jak po hudební stránce, tak i v osobní rovině. Jdu si „NekroFvneral“ zase narvat do hlavy!

Děkujeme za rozhovor a podporu, je to naprosto úžasné. Zdravím všechny fanoušky death metalu. Mějte se!

Share this games :

TWITTER