DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pátek 19. ledna 2018

Home » » Rozhovor - PURTENANCE - Zůstaňte vždy opravdoví a brutální!

Rozhovor - PURTENANCE - Zůstaňte vždy opravdoví a brutální!


Rozhovor s death metalovou skupinou z Finska - PURTENANCE.

Za PURTENANCE odpovídal Ville K.

Přeložila Duzl, děkujeme!


Ave PURTENANCE! V létě jste totálně rozsekali fanoušky na festivalu Obscene Extreme u nás v Čechách. Nemohl jsem se sice bohužel zúčastnit, ale kamarádi vyprávěli, že jste byli vynikající. Jak jste si vystoupení a celý festival užili? Jak se vám líbilo v České republice?

Díky za komplimenty! Obscene Extreme a Českou Republiku jsme si moc užili. Všechno bylo skvělé, hudba, všichni, se kterými jsme se setkali, jídlo a zejména atmosféra! Byl to určitě jeden z nejlepších vrcholů naší kariéry a je to něco, na co si vzpomeneme až budeme staří a šediví.


Nedávno jste vydali dosud čerstvou novinku „Paradox of Existence“. Jsem z ní doslova nadšen. Jaké na ní máte ohlasy, jak ji vnímají fanoušci a co hudební kritici? Jen si říkám, proč jen čtyři skladby? Čekal jsem dlouhohrající album.

Když jsme odstoupili od Xtreem Music (naše nahrávací společnost), rozhodli jsme se, že první věc, kterou bychom vydali by bylo EP. Byl to dobrý způsob, jak představit veřejnosti naše nové členy a náš progres (pokud to tak můžete nazvat). Zdá se, že fanouškům i kritikům se to líbí. Jsme šťastní za výsledek a proto se nemůžeme dočkat, až dokončíme nový materiálu pro další nahrávku!

Jakým způsobem u PURTENANCE vnikají nové skladby? Jak probíhá samotný proces tvorby nového materiálu? Kdo je autorem hudby?

Obvykle někdo přinese na zkoušky riffy, nebo dokonce celou skladbu a my je upravíme, aby nám to znělo. Juha je hlavní skladatel, ale teď, když se k nám připojil Simo, ten taky napsal některé skladby. Napsal polovinu skladeb alba "Paradox of Existence" a dodá ještě více na další nahrávku. Napsat celou skladbu zabere více či méně času, ale netlačíme na to vytvořit nový materiál, necháváme tomu volný průběh a měníme hrubé návrhy skladeb tak, aby nám zněly a my z toho měli pocit, který hledáme.


Kdo je autorem obalu k albu „Paradox of Existence“ a co je jeho významem? Osobně mi cover přijde spíš „black metalový“, než pro death metalovou desku.

Umělcem, který stojí za obalem “Paradox of Existence” není nikdo jiný než legendární Chris Moyen. Od roku 1992 dělá všechny naše obaly a pokud jde o nás, bude v tom pokračovat. Neptáme se ho kde vzal inspiraci a co tím chtěl říct, má volné ruce udělat cokoliv, co si myslí, že by se hodilo. Obvykle od nás dostane název a podle toho se řídí. Je pravda, že obal se může zdát vhodnější pro black metalové album, ale udělal jich opravdu hodně, takže ho to může ovlivnit tímto směrem. Osobně je pro nás nejnovější obal jednoduchý, přesto vícevrstvý a doufejme, že bude inspirovat fanoušky k jejich vlastnímu výkladu.


Kdo je autorem textů k albu „Paradox of Existence“ a o čem pojednávají? Kde pro témata berete inspiraci?

Simo napsal polovinu textů EP a Ville K napsal zbytek. Toto je poprvé od roku 2011, kdy někdo jiný, než Ville K napsal texty pro PURTENANCE a Ville K si myslí, že to vůbec není špatná věc. Věci se musí vyvíjet a měnit, je to konstanta našeho vesmíru. Pro Ville K bylo trochu těžší zpívat text, který mu někdo dal, ale současně to bylo také velmi osvěžující. Práce s různým druhem pohledu na věci může nebo nemusí mít pozitivní vliv pro splnění úkolu, například jiný styl "rytmování" slov do hudby je zajímavá věc, kterou je třeba vyzkoušet. Co se týká témat textů, stačí se rozhlédnout kolem nás, na celém světě se toho děje tolik, že texty se v podstatě píší na papír samy. Jenom do nich samozřejmě přidáme metaforu. Chceme nechat posluchače, aby si texty interpretovali sami.


Právě poslouchám vaši novinku „Paradox of Existence“ a připadám si, jako bych byl zavřený v nějaké kobce spolu s ABHORRENCE, BOLT THROWER, BLASHPHERIAN, IMMOLATION, INCANTATION. Deska má skvělý temný a surový sound. Kde jste album nahrávali a jak jste s výsledkem spokojen? Mluvili jste nějak do výsledného zvuku?

Tak jo, znova ti moc děkuji. Nahrávali a míchali jsme ve zkušebně. Pouze mastering byl proveden někým jiným (Jaakko Viitalahde z Virtalahde Mastering). Nemohli jsme být šťastnější z výsledku. Ve skutečnosti jsme si všechno nahrávali sami od té doby, co jsme se probudili ze spánku v roce 2011. Pokaždé, když uděláme novou nahrávku (nebo EP), snažíme se překonat to poslední a tentokrát si myslíme, že jsme udělali velký skok vpřed a máme v plánu s tím pokračovati v budoucnu.

Myslím, že „Paradox of Existence“ by nejvíc slušelo vydání na vinylu. Neuvažujete o tom? Jaký je vlastně tvůj vztah ke gramodeskám, k jejich zvuku? Jsi sběratelem?

Chtěli bychom, aby byl EP bylo vydáno také na vinylu, ale to je něco, o čem rozhoduje naše nahrávací společnost. Zdá se, že jejich politika je jen taková, že nevydají EP na vinylu, jen dlouhohrající desky. Někteří z nás v kapele (tři z pěti) sbíráme vinyly. Je na nich něco zvláštního. Obal má více prostoru, zvuk má v sobě něco surového a nemotorného a vinyl potřebuje k poslechu víc pozornosti. Prostě to není taková věc, kterou si pustíš a zapomeneš, musíš tomu věnovat čas a soustředit se na poslech. Žádná streamingová služba nebo dokonce CD ti tohle neumožní.


Jsi už pamětník, který toho zažil jako muzikant spoustu. Svět a hudební průmysl nevyjímaje, se za tu dobu hodně změnil. Nastoupil internet a stahování hudby, CD se prodávají čím dál tím méně, generace fanoušků zestárla a má dnes už úplně jiné starosti než muziku. Death metal také není už dávno „moderní“. Jaký měly všechny tyto změny vliv na fungování PURTENANCE?

Z našeho pohledu a z důvodů, proč to děláme, jsme ve skutečnosti netrpěli takovými změnami. Naopak, možná jsme získali výhodu z nárůstu internetu. Stále více lidí je schopno nalézt naši hudbu a poslouchat ji. Před 25 lety bylo mnohem těžší najít hudbu od malé kapely jako jsme my. Děláme to pro zábavu a ne pro zisk, snažíme se o to, aby nás to nic nestálo a stejně tak zisk je nula a většinou jsme toho úspěšně dosáhli. Nesledujeme trendy, děláme to, co dělat chceme a pokud se to líbí ještě někomu jinému, je to skvělé. Pokud se někomu nelíbí to, co děláme nebo to co hrajeme, je to jeho problém, ne náš.


Pamatuješ si na dobu, kdy jste vydali „Member of Immortal Damnation“ z roku 1992? Tohle album se stalo „posvátné“ pro vaše fanoušky a kritiky. Je to stále nejopěvovanější album z vaší diskografie. Co je důvodem podle tvého názoru? Myslíš, že je to dáno dobou, kdy album vyšlo nebo jen protože prostě bylo první?

Je to dáno dobou a tím, že to byla první naše dlouhohrající deska. Tehdy jsme vůbec netušili, jakého statusu se albu dostane, ale také jsme se o to ani nestarali. Přesto, že tohle album je odraz všeho co uděláme, tak kvůli tomu nechceme být pod tlakem.

Připomeň nám, co vedlo k rozpadu PURTENANCE na začátku devadesátých let? Jak těžké pak bylo dát kapelu zase dohromady po víc než desetiletí?

Do hibernace nás přivedly běžné věci - vojenská služba (to je povinnost ve Finsku pro muže), práce, rodiny,… v podstatě nás zasáhla dospělost. Když nastal správný čas, nebylo to tak těžké. Harri a Juha založili Purtenance koncem osmdesátých let a když spolu hráli znova v roce 2011 po více než patnácti letech, bylo to stejné jako jízda na kole. To, co jste se jednou naučili, nemůžete tak snadno zapomenout. Samozřejmě, vliv a posun vpřed na to měl fakt, že nám Dave Rotten nabídl nahrávací smlouvu, pokud Purtenance znovu oživíme.


Jak je na tom finská death metalová scéna s „mladou krví“? Je tam spousta kapel ovlivněna a oddána stylu starých devadesátech jako například CORPSESSED, MAVETH, MORDID VOMIT, SHRAPNEL STORM, LANTERN, DESOLATE SHRINE atd…doporučil bys nám nějakou další kapelu, která tě v poslední době zaujala?

Jen jedna, každý by ji měl slyšet a bát se – GALVANIZER! Včera zveřejnili svou první skladbu z jejich nadcházejícího alba a to zabíjí! Poslechněte si to, nebudete zklamáni.

Jak je na tom vlastně finská death metalová scéna v současnosti? Chodí lidé na koncerty? Kupují CD? Podporují kapely? Jaká je kupříkladu návštěvnost, když uspořádáte akci v klubu?

No to záleží. Některé večery mohou být stovky fanoušků a někdy jich může být jen pět. Hrajeme už 4 roky po celém Finsku a vidíme pořád ty stejné tváře znova a znova v různých městech a místech. Na scéně se se pohybuje jen velmi málo lidí, ale jsou ji velmi oddáni.

Jsou nějaké desky, které tě v poslední době oslovily?

Co se týče muziky, každý máme jiný hudební vkus. Ano, je to hlavně extrémní hudba, co posloucháme, ale má tolik různých forem. Nikdo z nás nemůže vybrat album, kterému by věnoval zvláštní pozornost, protože je tu mnoho nově vydané hudby a spousta skvělých nahrávek, které musí být teprve objeveny.


Znáš, posloucháš nějaké kapely z České republiky?

Simo má hodně rád Master's Hammer a byl šťastný, že je konečně poprvé viděl hrát živě ve Finsku. A Gutalax zchladí naši páteř pokaždé, když je slyšíme!

Co chystají PURTENANCE v nejbližších měsících?

Nyní se soustředíme na psaní materiálu pro naše další album. Zatím není dohodnuto datum vydání a tak budeme mít čas na to, abychom to udělali jak nejlépe můžeme. Nehrajeme žádné koncerty až do 1. a 2. června. Pak budeme hrát s Convulse a Lubricant v Helsinkách a Tampere. To je to, co nás teď čeká!

Děkuji za rozhovor a přeji spoustu prodaných nosičů, stovky šílených fanoušků a tuny dobrých nápadů.

Díky! “ Always stay true, and always stay brutal! “

Share this games :

TWITTER