DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

sobota 24. března 2018

Home » » Recenze/review - IN VAIN - Currents (2018)

Recenze/review - IN VAIN - Currents (2018)


IN VAIN - Currents
CD 2018, Indie Recordings



Určitě to znáte. Ten pocit, když vám začnou těžknout klouby, hlava se chce rozskočit na tisíc kousků a náladu máte pod psa. Svět je najednou v mlhavém oparu a máte problém ujít pár kroků. Neumím být nemocný, nemám rád, když nad sebou ztrácím nadvládu. Stejně tak mi nejsou po chuti kapely, které nechápu.

A to jsem se opravdu snažil. Dokonce jsem se k novince norských progresivců IN VAIN několikrát vracel. Album odložil a dával ho naschvál do hlavy v různých situacích a náladách. Mám rád kombinaci death metalu a blacku, ale nemusím rádoby přemýšlivé pasáže. Přišly mi tuctové, obyčejné, vysosané z IN MOURNING, OPETH, nověji pak z LEPROUS, BORKNAGAR, SOLEFAD, ACTURNUS, či IHSAHN. Zkrátka a dobře, přibylo až moc djentových prvků a atmosférického black metalu. Nezlobte se na mě, ale já se opravdu nudím. 



Většinou mi u kapel moc nevadí nepůvodnost, jsem toho názoru, že už zde stejně všechno bylo, ale u IN VAIN mám neodbytný pocit, že doslova kopírují. Jako bych přesně věděl, co přijde za další riff, který motiv bude následovat. Kapela možná mladší posluchače uhrane a budou se rozplývat nad její jinakostí a progresí, ale mě přijde většina nápadů tuctová a nezajímavá. Není mi příjemný ani zvuk, který zkrátka vůbec nebolí. Celkově pak považuji "Currents" za obyčejné, průměrné album. IN VAIN se zkrátka vydali slepou cestou. Mě  tyhle rádoby umělecké kapely poslední dobou iritují. Podobnou hudbu jsem kdysi slyšel jako dítě od velikánů sedmdesátých a osmdesátých let. Ale tak, všechno se vrací a mladí si musí také vše prožít. Budiž vám přáno. Omlouvám se, za mě opravdu ne. 



sumarizace:

IN VAIN nahráli desku pro mladé, temnoty chtivé posluchače. Deska je to pestrá, propracovaná, zvukově i produkčně velmi na výši. Kapela si najde zajisté spoustu nových fanoušků. Já mezi ně ale ještě patřit nebudu. Mě pořád přijde, že už jsem tohle všechno někde slyšel. Postrádám vlastní výraz, něco, co by tuhle smečku odlišilo od stovky dalších. Všude se asi dočtete samé chvalozpěvy, ale mě přijde novinka "Currents" šíleně nezáživná. Nějak moc nevím, co si s deskou počít, příliš mě ji nebaví poslouchat a na některé pasáže jsem doslova alergický. Ano, je zde určitá progrese a velmi dobré výkony muzikantů, ale to je asi tak všechno. Problém bude asi ve mně, protože mi přijde, že už jsem všechno tohle slyšel, jen trošku jinak zabalené. Progresivně temná nahrávka, která mě po delší době nudí a vyjde do ztracena!



Asphyx says:



The band IN VAIN recorded the new album for young and darkness more excited listeners. The album is colorful and it´s elaborate very well in case of sound and the production. The band will find a lot of new fans, however it´s not going to be me. I just feel that I´ve heard it somewhere already. I miss its own face or something what would differentiate this band from others. I think there would be a lot of positive reviews on this album, however I feel that this new album is nothing special and it´s dull for me. I really don´t know what to do with this album, I don´t enjoy listening to this and some passages are just impossible to listen for me. Yes there is some kind of a progress and the quality of music is good but that’s it. I´m the problem, probably because I feel that I´ve heard this before only in different cover. Progressively darkness record which really bore me.





Tracklist:
01. Seekers of the Truth
02. Soul Adventurer
03. Blood We Shed
04. En forgangen tid (Times of Yore Pt. II)
05. Origin
06. As the Black Horde Storms


band:
Johnar Håland - Guitars and bgv
Andreas Frigstad - Main vocals 
Sindre Nedland - Clean vocals, piano, organs and bgv
Kristian Wikstøl - Bass and Hardcore vocals
Kjetil Pedersen - Guitars

Share this games :

TWITTER