DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

středa 14. března 2018

Home » » Rozhovor - BETON - Osobné postoje ľudí, ktorí kapelu zakladali, sa do dnešnej doby nijak radikálne nezmenili.

Rozhovor - BETON - Osobné postoje ľudí, ktorí kapelu zakladali, sa do dnešnej doby nijak radikálne nezmenili.



Rozhovor s metalcrust punkovou skupinou ze Slovenska - BETON.

Odpovídal Tomáš Lichtle a Adam.

Otázky připravila a rozhovor přeložila Petra, děkujeme!

Čau Tomáš! Nazdar BETON! Začal sa ďalší skurvený rok a od vašich začiatkov ubehlo už takmer 15 rokov. Ako to vidíte, čo všetko sa zmenilo za ten čas v rámci kapely, scény? Zmenila sa aj nejaká “filozofia” kapely (ak nejaká bola)? Mali ste pri zakladaní BETONu iné postoje a ciele v porovaní so súčasnosťou? 

Ahoj Peťa! V prvom rade dík za rozhovor a záujem o túto primitívnosť. Za tých cca 14 rokov od začiatku BETONu sa zmenilo veľmi veľa. Predstav si rok 2004. Už ani nepamätáš, čo? 

Zostava je skoro úplne iná. Hudobne sme sa z nudného crustu (v našom podaní) vyvíjali cez disbeat, ktorý sme mixovali s metalovými prvkami, až sme sa dnes dostali k viac menej death metalu s punkovými vplyvmi.

Paradoxne, filozofia kapely ostala veľmi podobná, ak nie rovnaká. Vždy nám šlo hlavne o príjemne strávené vlahé večery v kruhu blízkych = robenie si srandy z hocčoho/hockoho (nezabúdajúc na seba samých) a hocikedy, búranie nudných stereotypov, trendov a stupídnych dogiem. Osobné postoje ľudí, ktorí kapelu zakladali, sa do dnešnej doby nijak radikálne nezmenili. 


Vaša diskografia obsahuje väčšinou splitká a prvý dlhohrajúci album ste nahrali až po desiatych rokoch od začiatku fungovania kapely. Súvisí to s tým, že v rámci tejto crusto/punko/d-beatovej scény je obvyklejšie vydávanie splitiek, EP-čok a samozrejme zväčša všetko na vinyloch, takže ste to proste neriešili? Vy sami ako fanúšikovia muziky zbierate tiež skôr vinyly? 

Áno, trocha to spolu súvisí. Skutočne podzemná d.i.y. punk/metal scéna nie je zrovna zlatá baňa. Keď sa chce kapela pretŕčať na svetle sveta s vlastnou tvorbou, je vždy lepšie, ak sa dajú náklady na vydanie nosiča rozdeliť na viac dielov. Asi aj preto sa vydávanie split platní spopularizovalo. Takisto ide o príjemný spôsob ako spromovať nie moc známu kapelu v inej krajine (napr. Beton v Brazílií). Dôležitý faktor vzniku splitov je však istá príbuznosť, možno až kamarátstvo medzi kapelami a to je asi práve náš prípad. 

S ČADom sme sa poznali ešte z dôb našich predošlých kapiel, keď sme boli spolu na turné, príp. si organizovali koncerty. S BESTHOVEN z Brazílie a SKELETON z Kanady sme boli v dlhoročnom kontakte, robili s nimi rozhovory do našich zinov atď.

Dosky zbieram od nejakých 16 rokov a ešte má to neprestalo baviť. Najväčší king v kapele je v tejto disciplíne basák Feši a viem, že pred nejakým časom sa do zápolenia pridal aj bubeník Adam. 

Adam: Vinyly zbieram vyše 10 rokov, sústredím sa ale iba na veci, ktoré sú pre mňa niečím výnimočné a viem, že si ich pustím aj za 10 rokov. Teraz je to cca 400 vinylov, čo je iba zlomok zbierky Fešiho a Tomáša. Zo zbierky by som ale nepredal momentálne takmer nič.



Do rúk sa mi dostalo aktuálna kompilačka obsahujúce celú vašu diskografiu. Na obale je nejaká mayská pyramída. Aký bol vlastne dôvod vydania tohto nosiča? Bolo to čisto vydanie pre podporu mexického turné? Alebo vás atakovali nejakí fanúšikovia, ktorí zbierajú skôr CD ako vinyly, že aj oni chcú mať doma vaše staré nahrávky? Jak to je? 

V dnešnej internetovej dobe mi zmysel vydávania CD uniká ešte viac než povedzme pred 10 – 15 – 20 rokmi. Všetko sa dá stiahnuť a ak niekomu chýba 10 centimetrový búklet, ktorý si v rovnakom rozlíšení prezrieš na kompe, nie je nič ľahšie, než si ho proste vytlačiť. Preto zbieram/vydávame platne. Tam to neodrbeš.

V prípade diskografie, ktorá by na jednom nosiči mala kompilovať viacero počinov kapely, je ale CD celkom vhodný formát. Jeho vydanie navrhol Kano, prevádzkovateľ Mexického vydavateľstva Mundo en Kaos records. Ponuku sme samozrejme neodmietli, keďže po pár rokoch sú už niektoré platne vypredané a nezohnateľné a turné v Mexiku bolo následne logickým vyústením. 

A ako sa vydarilo turné po Mexiku? Ako to vlastne funguje, rozhodnete sa ísť hrať do Mexika, skontaktujete sa s niekým odtiaľ a turné Vám zorganizuje celé on, alebo všetky veci riešite práve naopak sami? 

Turné dopadlo veľmi fajn. Bol som rád, že sme mali opäť možnosť spoznať iný kraj a iný mrav, blúzniť z iných dôvodov, precestovať množstvo kilometrov, spať na iných všivavých podlahách, vidieť množstvo veľmi zaujímavých miest a ľudí. “Knowledge without mileage means bullshit”(H. Rollins)

Funguje to tak, ako si to zariadiš. Sú kapely, ktoré si sami dokážu booknuť priamo celé turné. Nám však viac vyhovovala verzia, kde sa o organizáciu zájazdu postaral práve vydavateľ (s pomocou miestnych). 



Máte za sebou už turné v Brazílii, teraz Mexiko a keď sa tam nad tým zamyslím mnoho crustových, či grindových kapiel si pre turné mimo Európu vyberá práve tieto destinácie - strednú a južnú Ameriku. Ale naopak nejaké brutal death metalové kapely sa tam až tak nehrnú. Je v týchto končinách úrodná pôda práve pre kapely s crust/grind/punk/d-beat zázemím? 

Istotne tu pre kapely daného zamerania úrodná pôda je. Nie je to však iba o tom. V Mexiku sa darí aj rôznym gore grindom a v Brazílii zasa oldschool death/thrash metalu.

Veľmi silná Brazílska metal/punk scéna so svojou históriou začínajúcou v ranných 80tych rokoch je ale samozrejme o niečo ďalej ako tá Mexická. 

Ako všetci dokážete skĺbiť BETON a ostatné kapely, v ktorých hráte. Ako je to vlastne s prioritami? Je niektorá z kapiel na prvom mieste a ostatné sú len ako ďalšie projekty a na akom mieste je pre vás BETON? 

Pre mňa je BETON, v porovnaní s ostatnými kapelami, kde hrám (DISPOSE a ešte ďalší projekt s Palom zo Suppresser a Holubom z Fyasco), jednoznačne prioritou. Ako to majú zariadené ostatní, netuším. 

Adam: Beton pre mňa kedysi bol sekundárnou kapelou, teraz je určite prioritou. Je to predsa len asi jediná „normálne“ fungujúca kapela, v ktorej hrám. Ostatné projekty robím našťastie s podobne vyťaženými ľudmi, takže ide o sezónne nahrávanie a koncertovanie. 


Death metal švédskeho strihu s HM2 hnilým špinavým zvukom učaroval v posledných rokoch mnohým mladým kapelám ako BLACK BREATH, GRAVEBOMB, GATECREEPER, atď . Ako ste k nemu prišli vy? Kedy ste sa rozhodli, že chcete znieť práve takto? 

K HM-2 nás dostal niekedy v rokoch 2007-2008 náš vtedajší spevák Čárli. On bol niečo ako encyklopédia tvrdej Švédskej scény a keďže, sme tým našli spojovník medzi našimi najobľúbenejšími predstaviteľmi deathmetalu a crustu/disbeatu, nebolo cesty späť.

V tej dobe som vedel iba o Rotten Sound, ktorí HMko používali. Dnes je to už docela (opäť) trend, čo je aj pekné aj škaredé. Netrápim sa tým však. 

Ako si spomínaš ty na svoje začiatky, keď si sa rozhodol, že chceš hrať na gitary. Ktorá obľúbená kapela album ťa k tomu doviedli? Čo bolo a v súčasnosti je najväčšou inšpiráciou pre BETON? 

Heh, tak to si veru spomínam iba matne. Bolo to asi niekedy v roku 1996, keď som počul prvé nahrávky s tvrdšou hudbou ako Nirvana, Sex Pistols, Zóna A a pod. Skutočné hranie v kapele na gitare prišlo až v roku 2001 v kapele BOZOKA.

V prípade, že sa svojou druhou otázkou pýtaš na hudobné vplyvy pôsobiace na tvorbu BETONu, tak presnú odpoveď žiaľ neponúknem. Voľakedy sme si s riadnou dávkou nadsádzky hovorili, že našu tvorbu ovplyvňujú Moment Maniacs, Nihilist, Wolfpack, Bolthrower, Valvontakomissio a i. Či to ale skutočne odzrkadľovalo realitu, nedokážem úprimne zodpovedať. 



S akými kapelami ste za svoju existenciu hrali, čo si tak najviac vážite a s kým by ste si ešte chceli zahrať? Čo sa týka koncertovania všeobecne, dá sa vypichnúť nejaký klub/koncert, na ktorý nezabudnete, či už v pozitívnom alebo negatívnom slova zmysle? Pre mňa bol nezabudnuteľný Váš koncert s Asphyx v Randali, za vokalistu zaskakoval Erik (vtedy Sperm of Mankind), účasť bola síce nízka, ale ja som si to užila až tak, že som do rána stratila peňaženku a mobil. 

Hrali sme so skutočne širokým spektrom kapiel. Počínajúc 2 člennou punk úderkou s tínedžersko/detskými súrodencami, ktorí svoje hudobné nástroje videli asi iba prvých pár hodín/minút, až po death metalových veteránov. Vždy si rád zahrám s kapelami kamošov, s kerými je sranda. Inač mi je to celkom fuk. Určite nezabudnem na koncert v Belo Horizonte a v San Carlos. To bol riadny nátrus. 

Adam: Tie nezabudnuteľné koncerty v pozitívnom zmysle slova boli určite niektoré koncerty v Brazílií a Mexiku kvôli totálne fanatickému publiku. Tie v negatívnom zmysle kade tade, vynára sa mi akurát nekonečne dlho hrajúca maďarská krocan punk kapela s asi 10-mi prídavkami. Aj to sú ale stále vskutku úsmevné príhody a spomienky. 

Čo hovoríš na návrat tlačených zinov. Ja osobne si nepamätám žiaden zine, aktívne som hudbu začala riešiť dosť neskoro a vtedy som odoberala akurát tak Pařát. Teraz tu máme Cremation zine, Immortal Souls, Earsturbation, o ktorých viem. Má to podľa teba v dobe internetu zmysel, vydávať tlačené ziny? 

Samozrejme som tomu veľmi rad. Vždy som bol fanúšik fyzických zinov. Vyrastal som so zinmi v ruke a v danej dobe mi to aj veľmi pomohlo. Sám som jeden pár rokov robil a prispieval do ďalších, takže to, čo hovoríš má fakt veľmi teší. Je skvelé, že sa metalová scéna vracia k printu a škoda, že niečo podobné neprebieha v tej punkovej(teda minimálne, čo sa Slovenska týka). Či to má nejaký širší význam, je ťažké povedať. Internet sa stal tak bežnou súčasťou našich životov, že si každý bežný Oto-midl-klas vie vygúgliť presne to, čo potrebuje. Na nejakej individuálnej úrovni je zmysel podľa mňa jasný, keďže to viac približuje hodnotu tvorby vydavateľa. 


Ako berieš metalovú scénu na Slovensku? Samozrejme, ľudia počúvajú rôzne žánre a potom sa komunity ešte delia na menšie skupinky, atď. Ale zdá sa mi to až moc roztrieštené. Niekomu vadí Rudi Rus tak si povie, že nikdy nepôjde do jeho vysielania, niekto nemá rád Doomasa, tak je zásadne proti vystúpenie na Gothoome. Pre niektorých ortodoxných UG fans už ani Obscene Extreme nie je dosť UG. Máte aj vy nejaké zásady, kde by ste nikdy nevystúpili alebo podobne? Podľa mňa by mala scéna držať pokope, ale u nás to tak vôbec nefunguje. 

Sám sa nepovažujem za súčast metalovej, punkovej ani nijakej inej scény (aj keď moje aktivity hovoria možno o opaku). Je to príliš limitujúce. Tým pádom má priveľmi netrápia diskusie na podobné témy a snažím sa nestrácať nimi čas. Skutočne sú to tak 1st world problems témy, že už lak na nechtoch je hádam dôležitejší, keďže jeho zloženie ovplyvní x násobne viac, než to či Pankáč Jožo nechce na OEF a metalista Juro zas na Gothoom. Možno budím dojem drsniackeho nihilistu, ktorému je všetko jedno, no nie je tomu tak. Jednoznačne mám(e) zásady, ktoré definujú, kde hrať chceme a nechceme, ale tak nejak si vravíme, že je to naša vec. Stáť na jednom pódiu s kapelami, ktoré sa prikláňajú k totalitným ideám (nacizmus, fašizmus, stalinizmus ich krypto/neo verzie a pod) je pre nás nemysliteľné a nerealizovateľné.

Čomu sa docela teším je trend, ktorý sledujem v Bratislave posledných pár rokov a stojí trocha v opozícii k poslednej časti tvojej poslednej vety. Punkeri už nemajú problém (morálny alebo nevím jaký) navštevovať metalové koncerty a naopak. Myslím, že to nie je až tak bežná vec inde na SK/CZ, kde sú scény viac uzavreté a vydiferencované voči okoliu a tým ma vzájomné ovplyvňovanie sa teší ešte viac. 

Minulý rok bol na mnohých weboch označený ako „rok death metalu“, vyšlo naozaj veľa kvalitných death metalových nahrávok. Robíš si koncom roka aj ty nejakú albumovú bilanciu? Čo ťa minulý rok najviac oslovilo, prekvapilo? 

Heh. Zhodou okolností ma požiadal Turčo, bubeník z famóznej SK metal/crust kapely ROXOR o 2017 top list do jeho nového zinu, Bitch. Nie je to až tak metalový zoznam, keďže ma oslovujú hlavne nahrávky, ktoré vybočujú zo zaužívaných konceptov a prinášajú nové, netradičné a neokukané možnosti v hudbe. Čiže:

Cultes des Ghoules "Coven" 3LP (ktorý je z 2016, ale dostal sa ku mne až o pol roka neskôr) 
Goli Deca "Mania" LP 
Transhunter s / t LP 
Gatecreeper "Sonoran Depravation" LP 
Sevdaliza "ISON" 
Powertrip “Nightmare Logic” LP 
Necrot "Blood Offerings" LP 
Barbar / Leaders of the fuckin assholes split 7 "ep
Fyasco "Kurva, to je tlak" digital ep

Čo chystá BETON v najbližšej dobe? Šikol by sa už aj nejaký koncert doma, nevidela som Vás naživo ani nepamätám. Čo máte naplánované na rok 2018? 

V najbližšsej dobe mienime pracovať na nových skladbách a hrať nejaké koncerty. Klasika. Okrem toho nás čaká (aspoň dúfame, heh) vydanie split LP s ROXOR, celosvetové turné, neaké žúry a kvantá následnej depresie.

V Bratislave máme na rok 2018 naplánované nadpomery zhruba 2 koncerty – s Wiegedood a jeden nepotvrdený. 

Dik za rozhovor! Nech sa vám jak kapele darí, nech koncerty frčia a fanúšikovia nech pribúdajú. 

Díky Peťa za záujem o kapelu! Veľmi si to ceníme. Takisto veľa úspechov so zinom. 

V prípade záujmu nás nájdete v Stupavare, na fb alebo na bandcampe. Konský kokot s vami! 

Share this games :

TWITTER