DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

neděle 29. dubna 2018

Home » » Report, photos, video - BLAZE BAYLEY, LUKE APPLETON, DEMASHED - Šeříkovka, Plzeň - 28. 4. 2018

Report, photos, video - BLAZE BAYLEY, LUKE APPLETON, DEMASHED - Šeříkovka, Plzeň - 28. 4. 2018


VIDEOS - omluvte sníženou kvalitu zvuku/ sorry for worse sound

Mám hlavu jako střep. Tisíc malinkatých hrotů mě píchá v mozku, nohy jsou těžké jako bych na nich měl olověné boty. V puse polepšovna. A do obličeje mi svítí slunce. To hnusný ošklivý světlo. Už nikdy nebudu pít. Chvilku mi trvá, než mi všechno dojde. Aha, manželka měla včera narozeniny. Vlastně, má je dneska, ale protože jdu na koncert, tak jsem slavili už v pátek. Popíjení pivka a vína se změnilo v bohapustou chlastačku. Pamatuji si, že když šly děti spát, tak jsi otevřela nějakou laskominu. Nojo, irská whiskey, támhle stojí lahev. Proč mi dochází všechno tak pomalu. A proč už stojíš v kuchyni a celým bytem to tak krásně voní? 


Asi jsem se musel opít, protože celý týden byl v práci trudomyslný. Dělám v open space a v pátek odpoledne už mě vyloženě třeštila hlava. Ze všech těch přechytralých keců, z neustálýho nadávání na manželky, na fotbal, na šukání. Ještě, že jsme včera spolu hezky restartovali. Dnes se chystám číst, probrat s puberťákama trošku život (pokud to tedy půjde) a možná by bodla nějaká příjemná procházka lesem. Jen tak, na pohodu. 

I stalo se vše, co jsem chtěl. Skvělý oběd a odpolední rozšafná žena (děti venku), také kniha, rozečtená a pohlcující. Tohle všechno mi navodilo skvělou náladu. A to mě ještě čekala večerní rozplavba a potom koncert BLAZE BAYLEYHO. Kdybyste jenom věděli, jak jsem se těšil. Naposledy jsem ho viděl bez dvou dní před rokem a nabil mě takovým množstvím energie a hudebních zážitků, že jsem několik týdnů doslova zářil. To dnes umí málo kapel. Bylo na čase obléknout stylově nové tričku Saxon k poslednímu albu a vydat se do šumu.





S Gorem máme sraz v hospodě U Králů a tak mě vcucne tramvaj a kousek musím pěšky. Jsem odpočatý, spokojený a už se doslova tetelím v představě, že zase jednou pokecám o muzice s někým rozumným, že se zasmějeme, protože oba jsme metal a máme na tu naši hudbu podobný názor. Nejsme ortodoxní vyznavači jakéhokoliv směru. Spíše si vybíráme, někdy společně souhlasně kýváme hlavami, občas se rozcházíme v názorech, ale je to na šílenou pohodu. Je to tak, pro mě jsou naše rozplavby povznášející, možná byste nám je mohli i záviděli. K tomu samozřejmě pivo, aby se líp povídalo. Dostaneme se do nálady, spokojení jako partička Hobitů v Kraji. Uteče to jako voda a už jdeme do Šeříkovky.





Ta je dnes rozdělena na dva koncerty. BLAZE ve velkém sále a nějaké místní big beaty v malém. Mám to tady moc rád, v klubu je čisto, příjemně, s milými lidmi za výčepem i u vchodu. Jakoby v sobotu všechno krásně zapadlo do pozitivní nálady. Musíme si dát další pivo a pozdravit se i s ostatními. Děkuji vám přátelé, moc rád jsem vás všechny viděl. Doslova se prokecám k první kapele.  

Jsou jimi plzenští metal coreoví DEMASHED. Stylově mě zcela nepříslušející kapela. Kluci hrají samozřejmě docela dobře, předloží nám všechno hezky po lopatě, ale se mnou to nic nedělá. Vcelku dobrá práce, ale nic pro moji maličkost.




LUKE APPLETON je baskytarista ICED EARTH a taky neskutečný maniak. Určitě znáte ten pocit, když slyšíte nějakou hudbu poprvé v životě. Chvilku postojíte, srkáte pivo a pak buď jdete pryč nebo zůstanete. Já zůstal s pusou otevřenou dokořán. Tento kytarista skupiny ABSOLVA totiž začal hrát (akusticky) a doslova mě uhranul. Rychlý prstoklad, zároveň spousta melodií, nálad, muzika klidná i tepající. Opentlená různými náladami a pro mě úžasný zážitek. Čekal bych pod pódiem víc plzeňských muzikantů (ano, zde se toho dalo opravdu spousta naučit), jak hltají spolu se mnou, ale ti asi chodí na jinou hudbu. LUKE byl pro mě vynikající. Klobouk dolů. Great performance, awesome experience!








Když jsem slyšel poslední album BLAZE BAYLEYHO, nejvýraznější stopa, která ve mě zůstala, tak byl asi pocit naděje a radosti. Dalo by se napsat, že živé vystoupení ve mě vše ještě zvýraznilo. Možná jsem působil jako takový ten člověk, kterého potkáváte každý den ráno v tramvaji a připadá vám vždy tak trošku mimo, ale já se jednoduše musel usmívat. Tolik pozitivní atmosféry jsem již dlouho neslyšel. Heavy metal v jeho tradiční poloze, neopakovatelný rock´n´rollový feeling. Věci, na které spousta dnešních hudebníků dávno rezignovala. BLAZE je ale zaplať všichni svatí i nesvatí stará škola. Přednášel nám z dávných britských kovových učebnic (se skvělými parťáky za zády). Byl jsem v jiné dimenzi, ano, opět tulákem po hvězdách, spolu s kosmonautem Williamem Blackem. Vlastně ještě jinak. Já se vznášel, opravdu jsem létal sálem a zobal Blazemu všechno z ruky. Nechtěl jsem, aby to skončilo. Všechno bylo tak opravdové, ryzí, zahrané od srdce. Upřímně. Lidsky. Skvěle. 



BLAZE told us his stories, was believable, his own, in some moments a rock earthy, sometimes a lofty and flaming one. Of course, still with a voice that resembles a well-grown bourboun. Maybe that's why I was worshiping the concert of BLAZE BAYLEY to the ground, Because it´s all about music for me. The power of melodies, perfect ideas, a very capable band behind your back and especially a voice, all this maked the gig literally a great heavy metal orgy. nothing needs to be added. Excellent metal experience!






















Nevím jak to máte vy, ale já když ve mě doznívá hudba, tak jsem v takovém zvláštním stavu, možná dokonce transu. Chvilku chodím klubem, nevnímám názory kamarádů, kteří mi ihned sdělují, jak se jim všechno líbilo. Dám si pivo stranou a všechno si v sobě ještě chvilku hýčkám, nechci aby to skončilo. A pořád se usmívám. 

Blaze není jen skvělý zpěvák a show man, ale taky člověk. Víte, ono když jej jdete pozdravit (a samozřejmě podpořit koupí CD) a on vám podá ruku, usměje se, poděkuje, že jste přišli, prohodí pár slov, pochválí triko Saxon (a pamatuje si moji osobu z loňska!), tak si vás získá na svoji stranu, i kdybyste nechtěli. Pro mě, pro starýho psa, jsou to věci, které posouvají výsledný zážitek do úplně jiné dimenze. Dostanu totiž navíc spoustu lidských bonusů, kvůli kterým jezdím na koncerty. Jako bych nasál energii do celého těla. Zažít během jednoho dne tolik pozitivních vjemů je v současné době skoro zázrak. Viděl a slyšel jsem toho na koncertech již mnoho, ale na tenhle večer jen tak nezapomenu. 


Návštěvnost odhadnout moc nedokážu, ale velký sál Šeříkovky byl slušně zaplněn. Zvuk na velmi dobré úrovni a organizace v absolutním pořádku. Z mého pohledu by to takhle nějak mělo vypadat. Jako bonus čisté záchody a velmi milé holky za výčepem.

Představte si 120 kilogramové vysmáté zvířátko. Se šedivějící hlavou. S unaveným tělem i očima, ale nadšené, rozložené hudbou na prvočástice. Ano, to jsem byl já. Nemohl jsem ještě dlouho spát. Pořád jsem si přehrával všechno znovu a znovu dokola. Jsem hrozně moc rád, že jsem měl možnost Blazeho zase po roce vidět. Byl vynikající, stejně jako kamarádi, klub. Všechno mi v sobotu sedlo krásně do sebe. A víte co je nejlepší? Pořád se usmívám! Ať vás provází síla, přátelé! Děkuji za pozornost.

VIDEOS - omluvte sníženou kvalitu zvuku/ sorry for worse sound
Share this games :

TWITTER