DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pátek 18. května 2018

Home » » Recenze/review - HNISAVÝ PROCES - Zahnivanie spoločnosti (2017)

Recenze/review - HNISAVÝ PROCES - Zahnivanie spoločnosti (2017)


HNISAVÝ PROCES - Zahnivanie spoločnosti
CD 2017, Slovak Metal Army

for english please scroll down

Když jsem se kdysi dávno, v časech svého mládí setkal s prvními nahrávkami NAPALM DEATH, CARCASS a TERRORRIZER, říkal jsem si, že něco takového asi nikdy v životě nebudu poslouchat. Odkojen thrashem mi všechny grindová alba přišla moc chaotická, neučesaná, hlučná. Připomínala mi lavinu z kamení, kostí a krve. Bez nějaké vyšší přidané hodnoty.

Jenže čas šel dál a já začínal všemu tomu chaosu přicházet na chuť. V roce 1992 jsem o kapele HNISAVÝ PROCES neměl žádné tušení. To až po letech kamarád, který rád a často trápil své uši grindem a death metalem, přinesl jednou neskutečně ohmatanou kazetu. Z jedné strany nahrané "Scum" od NAPALM DEATH  a z strany do toho mlátili maniaci HNISAVÝ PROCES. Album nebylo nahráno celé, část chyběla a jeho holka mu ji přehrála TUBLATANKOU. Vidím to před sebou jako by to bylo dnes.



Ještě, že existují labely jako SLOVAK METAL ARMY, který se zhostil nelehkého úkolu - vydat znovu "Zahnivanie spoločnosti". V dnešní době už zní samozřejmě CD v některých momentech lehce úsměvně, zvuk je upravený, ale atmosféra (spojenou se vzpomínkami) na mě jednoduše funguje. Dnešní mladý posluchač bude asi trošku zaskočený a mnoho skladeb mu nebude po chuti, ale nutno si uvědomit, že v dobách, kdy se tento styl rodil a vytvářel, se zkrátka takto hrálo. Samozřejmě, jedná se spíš o sběratelský kousek, ale i tak bych vám nahrávku doporučil. Má v sobě totiž svědectví, neurvalost, špínu, krev a zvratky. Pokud tedy máte chuť na pravý nefalšovaný a neurvalý grind střihnutý pradávným death metalem, tak rozhodně neváhejte. Koneckonců, společnost pořád zahnívá, nemám pravdu?


Asphyx says:

When I first encountered the first recordings of NAPALM DEATH, CARCASS and TERRORRIZER I thought myself that I will never listen to anything else. I was born with thrash in my head and all grind albums seemed too chaotic, uncarved and noisy. It seemed like an avalanche of stones, bones and blood. Without any added value. 

But the time went on and I started to like all the chaos. In 1992 I had no idea that there was a band called HNISAVÝ PROCES. Only after years my friend, who liked to hurt his ears with grind and death metal, brought me an unbelievably dirty cassette. On one side there was a sign “Scum” by NAPALM DEATH and the other side of the cassette was hit by maniacs HNISAVÝ PROCES. The album was not fully recorded, some parts were missing and his girlfriend recorded TUBLATANKA over it. I can see it right in front of me just as if it were yesterday. 

Thank God that there are labels like SLOVAK METAL ARMY which takes care of a difficult task – republishing “Zahnivanie spoločnosti”. Nowadays, the CD sounds slightly funny at some moments, the sound is adjusted but the atmosphere (connected with memories) just works on me. Today´s young listener might be slightly shocked and he or she does not have to like many songs. However, at some point in the past when the style was becoming famous this music was a hit. Of course, it is more like a collectors’ piece but I would still recommend this album. It has witnesses, dullness, dirt, blood and vomit. So if you want to listen to the real and genuine grind with ancient death metal, then do not hesitate. After all, the company is still decaying, right?

tracklist:
1. Intro Harmony Corruption 01:35
2. Prehnite Vylucky 02:13
3. Chylus 00:10
4. Patolog 01:28
5. Skap Part.I 02:24
6. Ritny Otvor 00:38
7. Hnisavy Proces 03:04
8. Chorobna Nakaza 01:56
9. Zatuchle Vypary 00:40
10. Skap Part.II 00:12
11. Intro Zahnivanie Spolocnosti 00:32
12. Ustup Nikam 02:07
13. Instinct Of Survival – Napalm Death cover 02:12
14. ? 00:06
15. Ludsky Upadok 01:44
16. Zabaleny V Hovne 01:03
17. Psychopat 01:09
18. Kalna Existencia 02:07
19. Odpad 01:52
20. Outro Harmony Corruption 02:16

band:
Jozef Cyprian Bass
Majo Agafon Drums, Vocals
Jozef Kyta Guitars, Vocals

Share this games :

TWITTER