DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

středa 9. května 2018

Home » » Report, photos, video - HYPNOS, FLESHLESS - club Divadlo pod Lampou, Plzeň - 8. 5. 2018

Report, photos, video - HYPNOS, FLESHLESS - club Divadlo pod Lampou, Plzeň - 8. 5. 2018


VIDEOS - omluvte sníženou kvalitu zvuku/ sorry for worse sound

club: Divadlo pod Lampou - http://www.podlampou.cz/

Epidemie moru se nikdy nevyhýbala ani Plzni. Již ve 14 století ji zasáhla poprvé. Dočetl jsem se, že hned po Žatci. Navštěvovala naše město v pravidelných intervalech. Až do osmnáctého století, kdy byla "nahrazena" TBC a cholerou. Letos je to jiné, černá smrt se znovu objevila. Tentokrát se jí v přeneseném slova smyslu říká death metal. Ten náš, český, opravdový. HYPNOS a FLESHLESS. Dvě legendy, které poslouchám půlku svého života. Na téhle akci jsem jednoduše nemohl chybět. Stejně jako mí kamarádi.


My, kteří jsme se dostali ke smrtícímu kovu jako mladí, k němu máme trošku jiný vztah, než ostatní. Mohl bych napsat spoustu slov o srdci, o společných zážitcích, nechat oživnout historii, mohl bych mluvit o tom, že doba je dávno jiná. My ale zase jdeme hlavně, protože chceme, protože nás obě kapely baví a protože jednoduše METAL! Plzeň slaví konec války a městem se potulují party v amerických uniformách. Historie se má ctít, ale já to tak úplně neprožívám, pocházím z oblasti, kterou osvobodili Rusové. S tím už nic nenadělám a ani nechci. Jsem na to také hrdý. 

Náladu mám skvělou, jeden den volna navíc vždycky bodne. Dneska jsem si řekl, že všechno udělám, jako za starých časů. Tak jsem si vytahal všechna CD obou kapel, pořádně je prohnal v přehrávači a k večeru se rozloučil. Rodina má na tvářích chápavý výraz. Táta jde na metal, s tím nic nenaděláme. Budiž mu přáno. Cestou vyřídím pár emailů (metal nikdy nespí) a už sedím v hospodě U Ševců. Máme tady s kamarádama rozplavby. Srkáme pivo, smějeme se a "jsme nejchytřejší a nejkrásnější". Přesně takhle to mám rád. Hezky poctivě, s pivem v ruce.


Jsme starý, věrný metly, prověřený časem. O muzice se dokážeme bavit třeba pět dní v kuse, ale hlavně jsme fanoušci. Kupujeme CD, chodíme na koncerty, oblíkáme se do trik svých oblíbených skupin. Milujeme chvění před vystoupením, jsme rádi ve svých ulitách a dokážeme se "pohádat o nejlepší kapele na světě". Nečekejte od nás zázraky, nerozumíme všemu a všem, ale naše nadšení je nefalšované, nepoznamenané a hlavně upřímné. Někteří jsme už šediví až běda, ale to nám nebrání v tom, vyrazit. Máme to v sobě. Náš death metal.

Všechno tohle se mi honí hlavou, když se konečně zvedneme, dopijeme poslední pivo a vydáme se přes ulici na místo konání. Peklo může začít. Divadlo pod Lampou je dobrý klub. Solidní v dobrém i špatném světle. Utíkáme k výčepu. Dneska si to chci znovu užít se vším všudy. Pozdravy, úsměvy, šero a svit. Jsem zase ve svém živlu. Netrpělivě čekám na první kapelu.

FLESHLESS - potřeboval jsem si pořádně zařvat. S děčínskými matadory to bylo jako vždy skvělé. Death a grind a v novějších skladbách i temnota. To byly všechno atributy, které mě doslova rozervaly na kusy. Z pódia k nám proudila energie, nadšení a já to všechno těmhle starejm psům věřil. Naživo jsou FLESHLESS vždycky drtiví a devastující. Bylo to hodně neurvalé, z kapely bylo cítit, že je baví i po těch všech letech hrát. Vystoupení tlačilo, řezalo až do krve. Připomínalo masakr v márnici. Představte si obrovský mlýn, na jehož lopatkách jsou nainstalované nože. Stačí jen spadnout a nechat se rozemlít. I stalo se! Masakr!














HYPNOS jsou dnes kapelou, která je přemýšlivější, doomovější. U nich je temnota a mor předkládána trošku jiným způsobem. Death metal v jejich podání je záludnější, spletitější. Hlavním a nosným výrazem byl tentokrát chlad. První hrábnutí do strun a já si najednou uvědomil, proč mám tuhle kapelu tolik rád. Vše sedělo na svých místech. Profesionalita. Přesnost. Opravdu jsem věřil, že k nám do Plzně přijel morový lékař. Vyléčit nás od všeho zlého. Cítil jsem i určitou melancholii. Samozřejmě, klasické, drsnější skladby také zazněly. HYPNOS nejsou a nikdy nebudou asi v oblibě fanoušků technických fines, ale pro nás, co upřednostňujeme u hudby náladu před soutěžením, kdo zahraje rychleji, jsou lepší volbou. V Divadle pod Lampou odvedli HYPNOS skvělý koncert. S temnou atmosférou, přesto v pozadí s pobublávajícím světlem. Klubem sice chodila pořád černá smrt, ale viděl jsem i bílou vránu naděje. Co dodat víc? Snad jen, že legenda dostála svému jménu. Bylo to pohlcující!
























Návštěvnost byla velmi dobrá. A to i přesto, že se v Plzni konal ještě jeden extrémně metalový koncert. Zvukově bylo vše v pořádku, jen jsem měl pocit, že u obou kapel byl trošku potlačen vokál. Celkově se ale jednalo o takovou tu akci, kterou si člověk bude pamatovat dlouhou dobu. A to nemluvím o pokecu a pivku s HYPNOS po koncertě. Ano, takhle si představuji metal s velkým M. Existuje i v dnešní době! Noční autobus byl pak na autopilota a manželka mě musela ráno vzbudit. Otázka zní: "Dojde mé tělo ráno do rachoty"?


Ale ano, co mám dělat, zase vstávám zmuchlaný a bolavý v půl páté. Spánek jsem musel stejně jen předstírat. A v práci jsem nevrlý, zničený, s bolavou hlavou. Určitě toho po mě budou chtít opět spoustu. Jako na potvoru. No a co má bejt? Jsem snad nějakej sralbotka, co se nechá rozhodit takovými podružnostmi? Ne, na mě si nepřijdete. Já zažil skvělý večer s kamarády a pivem. Poslechl jsem si muziku, jejíž jsem součástí. Načerpal jsem sílu, byl chvilku v "normálním světě". Díky všem za to! Pokud by měla Plzeň zasáhnout další morová rána, tak prosím tímto způsobem! Opatrujte se přátelé a děkuji moc za pozornost.

VIDEOS - omluvte sníženou kvalitu zvuku/ sorry for worse sound



Share this games :

TWITTER