DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pondělí 23. července 2018

Home » » Recenze/review - DOOMED - 6 Anti-Odes to Life (2018)

Recenze/review - DOOMED - 6 Anti-Odes to Life (2018)


DOOMED - 6 Anti-Odes to Life
CD 2018, Solitude Productions

Potkávám poslední dobou čím dál tím víc lidí s mrtvými pohledy. Žijí, mají všechno, co si mohou přát. Přesto se neusmívají, vznášejí se někde v meziprostoru. Smutní, opuštění v davu, s těžko definovatelnou bolestí někde v hlavě. Kupříkladu krásná dívka, které leží svět u nohou, přesto chodí jako tělo bez duše. Co hledáš a kam jdeš, člověče? Otázek je mnoho a odpovědi se ztratily v ruchu města.

V pořadí šesté album německých doomařů DOOMED je opět skvělým počinem. Je náležitě náladotvorné, smutné, naléhavé. Donutí člověka k zastavení a zamyšlení. Nutno mít samozřejmě čas a náladu, přes hodinu dlouhé album je přeci jen pořádné sousto a spousta lidí zkrátka tolik smutku neunese. Vždyť život jej přináší takové množství. Osobně používám podobné desky k utřídění myšlenek. Jsem při poslechu jak mnich, který medituje a čistí svoji mysl. Pro tento účel je "6 Anti-Odes to Life" velmi dobrá deska.




Opuštěné cesty, samota duše. Lesy a louky, vítr v korunách stromů. Smrt je najednou jen prchavým okamžikem, odlehčeným momentem ve vesmíru. Ano, "6 Anti-Odes to Life" je opět zajímavou deskou se spoustou skvělých momentů, s celkově ponurou atmosférou. Na klasických doom metalových základech kapela staví další a další košaté motivy. Chladivý je zvuk, líbí se mi zpracování vokálů. Mám pro DOOMED slabost, užívám si jejich rukopis a rád se vznáším na roztodivných náladách. Nejlepší stejně bývají momenty strávené spolu s kapelou před letní bouřkou. Očištěná příroda kolem, tělo propláchnuté čerstvým vzduchem. Nebo po ráno, kdy ještě město tolik nesálá a ulicemi se prohání lehký vánek noci. Obrazů, hudbou způsobených, je tentokrát mnoho a nemá cenu je popisovat. Němci opět složili skvělé doom metalové album. Bez debat. 


sumarizace:

V doom metalu je hrozně důležitý způsob, jakým kapela navodí pocit smutku. DOOMED jsou mistry ve svém oboru. Jejich nová deska je neskutečně nakažlivá, plíživá a plná kousků ledu. Osvědčené a tradiční postupy jsou doplněny o mocně znějící hlas a svět jakoby při poslechu celý zčernal. Tohle je přesně ten druh nahrávky, kterou musíte milovat. Beru si ji na své výlety po lesních pěšinách. Propojuje se na ní svět lidí a stínů. Nutí mě k přemýšlení, zastavení a zklidnění mé duše. Příběhy, které DOOMED vyprávějí, jsou plné tmy, smutku a soužení. Mlha se válí všude kolem, vítr vám čechrá tváře a ve vzduchu se vznáší těžký pach samoty. Nejsem v doom metalu častým hostem, ale za sebe mohu říct jediné. Tahle deska je vynikající, svým způsobem šíleně nakažlivá a zároveň uklidňující jako náruč vlastní matky. Smutný, vznešený doom metal, který pálí jako ten nejsilnější mráz!




Asphyx says:

The feeling of gloom is very important in doom metal and it´s important how the band managed to make this mood happen. DOOMED are the best in this field. Their new album is unbelievably contagious, sneaking and full of pieces of ice. The well-proven and traditional methods are complemented with powerful voice and suddenly the world is black. This record is something you need to love. I like to take this record with me when I travel and walk around the forest. On this record the world of people and the world of shadows are connected. It makes me think, makes me stop and relax my soul. The stories which the DOOMED tell are full of darkness, sadness and consonancy. Fog is all aourd and wind is brushing your cheeks and in wind is a heavy smell of loneliness. I don´t really enjoy the doom metal, however I have to say one thig: This album is amazing and it is in some way incredibly catchy and relaxing like a hug from your mum. Sad, royal doom metal which burns like the strongest cold.



Tracklist:
CD 01:
01. The Doors
02. Aura
03. Touched
04. Our Gifts
05. Reason
06. Insignificant
07. Layers (Ode to Life)


band:
Pierre Laube: var. Instruments, arrangements, vocals, lyrics, programming, concepts & artwork, production / Yves Laube: lead guitar, arrangements, thoughts / Ina Lüdtke: bass (live), thoughts


Share this games :

TWITTER