DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pondělí 16. července 2018

Home » » Rozhovor - PUTERAEON - Sme radi, že môžeme prispieť k scéne akýmkoľvek spôsobom a budeme v tom aj pokračovať.

Rozhovor - PUTERAEON - Sme radi, že môžeme prispieť k scéne akýmkoľvek spôsobom a budeme v tom aj pokračovať.


Rozhovor se švédskou death metalovou skupinou 
PUTERAEON.

Odpovídal 
Anders Malmström.

Přeložila a otázky připravila Petra, děkujeme!

Ahoj PUTERAEON! Ako sa máte chlapci? Je niečo nové v hlavnom stane PUTERAEON? Podeľte sa s vašimi fanúšikmi! 

Ahoj Deadly Storm! Vodí sa nám celkom dobre, dokončujeme detaily vydania fyzického nosiča ”The Dunwich Damnation” 12”. Dúfame, že zároveň s vydaním, ktoré je naplánované na 29. Júna 2018 obdržíme v správnom čase aj nový merch. LP je už k dispozícií prostredníctvom digitálnych médií, takže si môžete spraviť malý prieskum a uvidíte, či vám nová doska zachutí. 

Zaregistrovala som, že nové EP je už na ceste k svojmu vydaniu. Minulý rok ste taktiež vydali EP. Plánujete v blízkej dobe vydať aj nejaký dlhohrajúci album? Myslím, že tieto krátke formáty ako EP, či splitká sú veľmi populárne povedzme v ”undergroundovej” komunite. Súhlasíte? Čo bolo dôvodom pre vydanie ďalšieho Epčka? 

Myslím, že v súčasnosti dosť populárne vydávanie 7 palcov nie je až natoľko zvláštne. Investície nahrávacích spoločností do týchto nahrávok nie sú až také veľké a väčšinou sa predávajú dobre, pri najmenšom ak ich predaj porovnáme s predajom CD. Avšak tentoraz to bude 12 palec, 5 nových skladieb sa bude pekne zmestiť na tento formát. A tento formát vyhovuje aj našej nahrávacej spoločnosti ”Growls from the Underground”. No a pravdepodobne s nimi budeme spolupracovať aj v budúcnosti a možno dôjde aj k vydaniu dlhohrajúcej dosky, ale ako vždy, čak ukáže. 


Ako ste vlastne spokojní s novým materiálom? Na Metal Archives som si všimla, že o mix a mastering predchádzajúcej dosky sa postaral Dan Swanö. Je tomu podobne tak aj na novom EP? Ako sa vám podarilo nadviazať túto spoluprácu a ako prebiehala? Tento rok som už zaregistrovala mnoho albumov, pod ktoré sa podpísal. Nedokážem si predstaviť, ako ten človek všetko stíha... 

Áno, samozrejme sme hrdí na náš nový materiál, skladby sme začali zapracovávať aj do živých setov a oni akoby ešte viac narástli, keď sú zahraté naživo na pódiu. Proces nahrávania prebiehal veľmi podobne ako aj pri predchádzajúcom EP. Všetko sme najskôr nahrali vo vlastnom štúdiu Studio Hatecraft a sfinalizovaný materiál sme poslali opäť Danovi. Čo sa týka mixu a masteringu, spravil s nahrávkou v podstate čo uznal za vhodné, ale pokračoval tam, kde skončil s albumom „Providence“. Stačí sa len započúvať do skladieb a hneď si uvedomíte, že toto je presne ten zvuk, aký sme mali mať. Pán Swanö je proste jednou z legiend! 

Aký je vlastne váš postoj ku kapele? Je hranie v PUTERAEON pre vás v prvom rade hobby alebo to beriete ako serióznu vec, tvoriť a písať muziku a šíriť ju kde sa dá aj s nejakým špecifickým odkazom? 

PUTERAEON nám nikdy nezaplatí žiadne účty, všetko čo sme zarobili hraním sme znovu vrazili do kapely, takže áno – nazývať to ako naše hobby bude asi najpresnejšie. Chceme proste, aby naša hudba bola počuť a aby sa šírila medzi fanúšikmi na scéne. A náklady na to všetko si kludne zaplatíme sami. Sme radi, že môžeme prispieť k scéne akýmkoľvek spôsobom a budeme v tom aj pokračovať. 


Musíte byť v kapele dobrými priateľmi, vaša zostava sa počas celej existencie kapely veľmi nemenila. Ste priateľmi aj v bežnom živote? Chodíte spolu trebárs na pivo, na koncerty, atď.? 

Áno, scéna v dávnejšej dobe ešte nebola taká obrovská a to je aj dôvodom, že sme sa s chalanmi spoznali. Z predchádzajúcich kapiel, počas koncertov, atď. sa naše cesty niekoľkokrát skrížili a dokonca ja a Daniel sme ešte v skorých rokoch deväťdesiatych mali spoločnú kapelu. A keďže v súčasnosti všetci žijeme v rovnakom malom meste, samozrejme z času na čas spolu robievame aj veci mimo kapelu. 

Ako si spomínate na svoje začiatky, keď ste sa rozhodli, že chcete hrať na nejaký hudobný nástroj. Ktorá obľúbená kapela vás v tom čase k tomu doviedla a bola najväčšou inšpiráciou? 

V podstate šlo o hard rockové kapely na začiatku osemdesiatych rokov, ktoré ma chytili do osídiel. Predovšetkým Mötley Crüe a taktiež Iron Maiden a Metallica boli prvými stretmi, ktoré ma inšpirovali. Nedá sa povedať, že práve tieto formácie ma doviedli k hraniu v kapele, či podobne, ale pri nich som si uvedomil, aký je môj hudobný vkus. Avšak mojím prvým hudobným nástrojom bola posraná flauta v mestskej hudobnej škole. Predstav si asi dvadsiatich sopliakov, ktorý sa snažia hrať synchronizovane, nedarí sa im trafiť ten správny tón, či notu, ale horlivo hrajú aby potešili učiteľku. Toto boli švédske hudobné školy v osemdesiatych rokoch – viac menej ste museli povinne hrať na nejaký hudobný nástroj a obzvlášť na flautu. A tam to začalo. A možno taktiež aj skončilo, keďže to nemalo nič spoločné s tým, čo prišlo potom. 


Minulý rok bol na mnohých weboch označený ako „rok death metalu“, vydaných bolo obrovské množstvo skvelých death metalových nahrávok. Zvykneš si na konci roka sumarizovať, čo vyšlo? Ktorý z minuloročných albumov bol pre teba veľkým prekvapením, alebo ktorý považuješ za jeden z najlepších? 

Súhlasím, že minulý rok a možno aj niekoľko posledných rokov sa scéna skutočne rozvinula. Nie iba death metal. Ale extrémne žánre celkovo. Je to takmer paradox, keďže hudobný priemysel okolo kapiel začal vcelku stagnovať. Nezvyknem si robiť žiadnu sumarizáciu ani zoznam najlepšieho, ale je tu niekoľko kapiel ako napríklad Immolation, Tribulation, Grift, ktoré minulý rok vydali skvelé albumy. 

Akú hudbu preferuješ vo svojom voľnom čase, točí sa ti stále death metal či metal všeobecne alebo siahneš aj po kapele z úplne odlišného súdka? 

Ja mám veľmi rozsiahly hudobný vkus, od muziky proste potrebujem, aby na mňa dobre zafungovala. Ale základom je metal. A kedykoľvek ide o niečo impozantné alebo atmosférické alebo nápadité ako súčasť kreatívneho procesu kapely/umelca - zvyčajne ma to osloví. Raná švédska a americká death metalová scéna, ako aj nórska black metalová scéna sú toho príkladom. Album od Darkthrones ”Under a funeral moon” je majstrovské dielo, ktoré zahŕňa všetky spomenuté elementy. 


S akými kapelami ste hrali počas svojej kariéry? Ktorý koncert si najviac ceníš? Máš vysnívaný spoločný koncert s nejakou obľúbenou kapelou? Pamätáš sa na nejaký určitý koncert, klub, ktorý vám priniesol špeciálny a nezabudnuteľný zážitok? 

Fúha, ja osobe som hral v mnohých kapelách a spoločne na pódiu ešte s väčším počtom kapiel. To je jasné. Ale čo sa týka PUTERAEON v uplynulých rokoch sme mali tú česť zahrať si s Entombed AD, Sportlov, The Crown, Nifelheim, Incarceration a niekoľko koncertov sme odohrali aj s Revel In Flesh, keby som mal spomenúť len niekoľko. A nezabudnuteľné momenty sa ťažko diferencujú, pretože každý z nás má na to asi svoj vlastný pohľad. Ale napríklad festivaly ako Party San a Gefle Metal Festival sa nám zapísali do pamäte ako naozaj nezabudnuteľné koncerty. 


A čo koncerty, plánujete nejaké európske turné? 

Zatiaľ ešte nie je nič oficiálne, ale plánujeme sa vydať na krátke turné naprieč Balkánom a východnou Európou. Určite k tomu dôjde, ale všetko sa musí ešte dohodnúť s promotérom, ale povedal by som že niekedy budúci rok. Okrem toho sme v tomto momente viac menej otvorení hocakým ponukám na koncerty. 

Veľmi by ma zaujímalo, či máš vo svojom voľnom čase nejaké nezvyčajné hobby? Som si istá, že netráviš čas len hraním. Aké zamestnanie majú členovia PUTERAEON v bežnom živote? 

To je pravda, všetci sme zamestnaní podľa daného odboru počínajúc grafikou cez automobilový a elektronický priemysel až po geotechnický priemysel. Ako som zdôraznil už predtým, naša každodenná práca je to, čo platí aj kapelu! 

Všetci máme svoje rodiny, o ktoré sa musíme postarať, takže nám neostáva toľko času, aby sme sa mohli zapojiť do iných aktivít. Ale napríklad ja osobne, kedykoľvek je to možné, účastním sa Ultras behov a pokúšam sa robiť historické remeslá a rekonštrukcie historických udalostí, možno je to nezvyčajné hobby, možno nie. 


Skús si predstaviť, že hráte svoj úplne posledný koncert v živote. Kde by sa mal taký koncert uskutočniť, kto by ho mal navštíviť a akú skladbu by ste si radi zahrali ako vašu poslednú? 

Pokiaľ by šlo o PUTERAEON, tento koncert by sme radi odohrali na mieste so zemepisnou šírkou 47° 9′ (juh) a zemepisnou dĺžkou 126° 43′ (západ) a bol by započatý slovami: “In his house at R'lyeh, dead Cthulhu waits dreaming” (kultová fráza z knihy “Volanie Cthulhu” od H.P. Lovecraft, pozn. autora). Potom by naše poslanie dosiahlo konca, kruh by sa uzatvoril. 

Ďakujem veľmi pekne za rozhovor. Želám vám všetko dobré a dúfam, že v blízkej budúcnosti navštívite aj Českú republiku a Slovensko. 

Ďakujeme aj my za čas a za záujem o nás. Skôr či neskôr určite zavítame aj do Čiech a na Slovensko.

Share this games :

TWITTER