DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

sobota 8. září 2018

Home » » Report, photos, video - VOIVOD, MAGGOT HEART - club Futurum, Prague - 7. 9. 2018

Report, photos, video - VOIVOD, MAGGOT HEART - club Futurum, Prague - 7. 9. 2018


VIDEOS - omluvte sníženou kvalitu zvuku/ sorry for worse sound

Author of photos - Jakub Asphyx.


Upozornění: Tento report byl sepsán na základě celoživotní obliby VOIVOD, mimozemských civilizací, sci-fi, emzáků, vetřelců, červených trpaslíků, strážců všech galaxií a s pohledem upřeným k nebi. 

„Existují dvě možnosti. Buď jsme ve vesmíru sami, nebo nejsme. Obě jsou stejně děsivé.“: Arthur C. Clarke.

Když jsem byl malej, tak jsem měl pocit, že každou chvíli vypukne jaderná válka. Rakety nalevo, napravo, prostředky IPCHO, k tomu branný cvičení. Dlouho jsem jako dítě nechápal, jak lze atomový hřib vůbec přežít. Strašili nás Hirošimou, Nagasaki. Čtu celý život sci-fi a připadalo mi, že konec světa nastane každou chvíli. Omyl, dneska už vím, že lidi neumřou na jádro, ale na vlastní blbost. Kamarád mi přinesl první kazetu VOIVOD až někdy v pubertě a jejich logo bylo jediný, co jsem uměl nakreslit bez pravítka.



Vůbec jsem jejich hudbu zpočátku nechápal, ale před soukmenovci dělal, jak je žeru. Byla na mě moc složitá, přesto tolik lákavá. S kazeťákem za městem, oni a OVERKILL, kdo je nepoznal, nebyl přijatý do party. Krása mládí a čerstvě objevované muziky. Jedeme dál. Člověk dospěje, zestárne a vůbec nezmoudří. Šediny a první bolesti. Hudba zůstává. Letošní rok je pro mě rokem VOIVOD. Splnil se mi sen v podobě rozhovoru (odkazován dole pod reportem), nového alba (vynikající, recenze brzy) a teď ještě koncert v klubu! Co si víc může sci-fi VOIVOD maniak vůbec přát?

V noci na pátek se jako vetřelec, ani nabušenej mimozemšťan, necítím. Sice se mi zdá, že mě kluci zelený unesou, akorát místo krásnejch kozatejch holek s tykadlama, který by se mnou chtěly mít sex, přijdou slintající tlamy s rozbrušovačkama a udělají ze mě monstrum. Blbej sen, divnej den v práci, kde jakoby mi všichni chtěli moji soukromou sci-fi slavnost zkazit. 



Nene, já se nedám, mě nedostanou. Mám své rituály. Před koncertem si vždycky vytahám starý desky a poslouchám i ty, který mě zase tolik neberou. Hlavou mi proběhne celej společnej příběh o mojí maličkosti a VOIVOD. Těším se, chvěju se, hlavou se mi míhá asi tuna myšlenek - sci-fi knihy, všechna alba. Ultra ortodox maniacký fanoušek. Dnešní slova budou velmi nekritická, padám totiž vždycky u tvorby Kanaďanů do kolen. Jenže já vlastně nebyl nikdy pan kritik, hudba která mě nebaví, tak ji neposlouchám, jak jednoduché, milý Watsone! 

Jedeme s Michalem, který je tak hodný, že nás odveze. Díky moc, náčelníku. Máme svůj styl a dodržíme jej. Tak to má být. A taky je sranda, což se cení, nemám pravdu? 


Na klub Futurum někdo nadává, jinej jej miluje. Mě přijde takový akorát. Nic úžasného, ale na pohodu (akorát hrozný vedro). Mám rád, když je blízko k pódiu. Zbytek neřeším, pamatuji ještě doby, kdy jsme byli vděční za jakýkoliv koncert. Jinak to ani neumím. Občas mi říkají, že jsem z jiné planety a doby. Asi jo, buďte tedy shovívaví a tolerantní jako já. Nechci, aby se mi hudba přežrala, mám kolem (stejně jako každý) spoustu osobních starostí, tak proč si kazit zážitek nadáváním u něčeho, co mi má dělat radost (co se týká klubu tak stejně nebylo na co)? Na to je náš pozemský život až příliš krátký, nemyslíte? Ale dost filozofie, nedáme radši metal? Pojďme na to, přátelé.

MAGGOT HEART byli progresivní i punkoví, temní a "uhrančiví". Hudba zcela mimo můj záběr, ani jsem na ni vlastně neměl náladu. Nebývám často depresivní a před VOIVOD bych si představoval spíš něco ostřejšího, ale takhle někdy na podzim, až budete chtít spáchat sebevraždu, tak si je dejte. Linnéa Ollson i ostatní (kromě bubeníka) jsou taky takový pěkný, ale utrápený kočky, že jo? Nějak jsem moc nevěděl, co si s jejich vystoupením počít. Jo a chvílemi se mi chtělo spát. Ale jinak nuda:)).






VOIVOD - vypomohl bych si hláškou z Červeného trpaslíka: "Dneska se paří. Faktor pařby pět. Oh yeah!" První skladba, z pódia ztékají emoce. V klubu jsou VOIVOD stejně nejlepší. Hrajou si se mnou, jsou opravdu jako vetřelci, co mě přiletěli vyzvednout a pitvat. Ta basa, ta kytara! Ou, jééé! Nadšení, kapela působí jako partička maniaků, co si to přijeli opravdu užít. Jeden známý song střídá druhý, psycho masakry, progresivní vyhrávky, thrashová taneční škola pro vyvolené. Asi umřu blahem. Nechápu, jak může někdo při téhle legendě čumět do mobilu, asi ho ovládají na dálku emzáci. Vystoupení bylo z mého pohledu totálně napěchované, natlakované a gradující. Stojím tu jen já a kapela a nasávám energii z vesmíru. Jsem fakt mimo. Nevybuchl už konečně Temelín? Ne, to nám jen VOIVOD předvedli, jak se má dělat hudba! Vynikající zážitek!
























VOIVOD presented in Prague music that will sound everywhere when the space invaders will attack us. Excellent affair for all fans! Thrash metal legend demonstrated once again that it's unique, exceptional and absolut great! Thank you, thank you, thank you! Nuclear thrash explosion! 

setlist (bez záruky):

Post Society, The Unknown Knows, Psychic Vacuum, Ravenous Medicine, Obsolete Beings, Technocratic Manipulators, Fall, The Prow, Order of the Blackguards, The Lost Machine, (new song) Always Moving, Voivod, Overreaction

Zvuk byl dobrý, jen u prvního songu Voivod nebyla příliš slyšet kytara, alespoň v místech, co jsem stál já. Jinak spokojenost. Návštěvnost byla něco kolem 160 fanoušků, čekal jsem víc. Trošku mě zarazilo, kde byli všichni ti ultra ortodoxní a pravověrní thrasheři? Ale co, jejich škoda, mohli nahlédnout do starých učebnic. 

Koncert byl pro mě i osobním setkáním s Voivod, kteří korzovali mezi fanoušky, byli neskutečně milí a přátelští (třeba i při koncertě, kdy stála u pódia asi 8 let stará holčička/princezna a snad každej z kapely na ni dělal cukrbliky). Prohodili jsme pár slov (poděkovali mi sami za rozhovor!). Osobně jsou kluci neskutečně skromní a vše vystihuje hláška kytaristy Chewyho: "Děkujeme moc za rozhovor, je úžasný i po 35 letech tohle všechno zažívat. Jsme pořád underground." Já samozřejmě zářil a spokojení byli i ostatní, protože takovouhle odezvu jsem na koncertě už dlouho neslyšel. Přijeli hlavně skalní a bylo to hodně znát!

Mr. Asphyx and Voivod:



Organizace, to je věc, která dělá z Obscure promotion světovou firmu. Vše běželo jako na drátkách. Dvě kapely na pátek, když už všichni únavou po práci lížeme zdi, je tak akorát. Brzký konec, pro nás dojíždějící, věc nejdůležitější. Tohle všechno dělá z pořadatelů profíky v tom správném smyslu. Dlouholeté zkušenosti jsou zkrátka znát. Po této stránce jsem spokojen.

Asi mě fakt unesli. Jsem ve vesmírný lodi a s VOIVOD přemýšlíme, jestli tuhle zemi zničíme nebo ne. Schválně, co myslíte? Já bych ještě chvilku počkal. Pár dobrých lidí tu ještě žije, několik jedinců, co nepřemýšlí prdelema. Uvidíme, dáme si na čas. Zatím si prohlídneme hvězdokupy, necháme vybuchnout pár bomb, vyhladíme několik zbytečných civilizací. Jsem mimo, jak to se mnou jen hudba umí. Jasně, že jedu domů a sedím v Michalově dodávce. Ale má fantazie je bezbřehá. A když je kolem tma, tak se sny samy nabízí. Jsem doma v Plzni, ani nevím jak. Spal bych, až bych brečel.








Celý večer byl pro mě příjemný po všech stránkách. Mám svůj tajný soukromý seznam kapel, které chci ještě vidět, než odejdu do metalového důchodu. Udělat s nimi rozhovor. Zavzpomínat. VOIVOD jsou pro mě jednou z nejlepších nejen thrashových skupin, co znám. Vždycky mě na nich fascinovala hravost, technika a zároveň jsou to ti správní "punkáči". Když je poslouchám, pokaždé se usmívám (a mám chuť tančit). Usmíval jsem se i na koncertě v Praze. Budiž to důkazem, že jsem si vše nádherně užil a imaginárně si odškrtl další splněný sen. Něco jako ráj, víte, vážení? Opravdovej metalovej ráj pro starší a pokročilé. Děkuji za pozornost. Že nevíte, co budu celý víkend poslouchat? Hádejte, pozemšťané. Pro podobné koncerty jsem rád, že jsem se dal před 30 lety na metal!

VIDEOS - omluvte sníženou kvalitu zvuku/ sorry for worse sound
Share this games :

TWITTER