DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

středa 21. listopadu 2018

Home » » Recenze/review - SOULFLY - Ritual (2018)

Recenze/review - SOULFLY - Ritual (2018)


SOULFLY - Ritual
CD 2018, Nuclear Blast

Občas si říkám, jestli nás "civilizovaných" nemají domorodci plné zuby. Neustále a se stoupající tendencí se je snažíme naučit žít našimi životy. Dokola je fotíme, sledujeme vrtulníky, ničíme jejich přirozené prostředí. Kdejaká pipina, která neumí do desíti počítat, si s nimi dělá selfie. Chudáci pak nemají čas ani na lov, na své rituály, ani na klidnou smrt. Když v roce 1996 vydala brazilská SEPULTURA album "Roots", působila jako zjevení. Po roce se kapela rozštěpila a zpěvák Max Cavalera se stále snaží navázat na úspěch této desky.

Nutno říci, že mnohokrát se ke slavnému dílu velmi přiblížil (dle mého názoru asi nejvíce na "Prophecy"- rok 2004, které považuji za nejlepší desku SOULFLY). Letos tahle smečka šílenců přichází s dalším albem, které nese opět jednoslovný název - "Ritual". Když jsem jej slyšel poprvé, říkal jsem si, že se pánové vrátili snad o 30 let zpět. Těch odkazů na "Roots" je opravdu hodně. SOULFLY to sami avizují a nutno s tím od začátku počítat. 



Jenže jak známo, do stejné řeky dvakrát nevstoupíš. Obzvlášť, když se jedná o Amazonku, ve které se to hemží anakondami. Ano, album je to dobré, poctivé, syrové a se spoustou indiánských folklorních prvků. Opět se skáče do rytmu, vyvolávají se temní duchové lesa, obětuje se démonům. Ortodoxní fanoušci hovoří o další nahrávce roku. Nadprodukce SOULFLY je vůbec tématem k zamyšlení. Jak známo, tak peníze se musí točit a když lidé kupují, tak nic proti. Chtěli jste nářez, temnotu a tajemné rituály? To vše podepsané slavným jménem? Máte je mít. Vždyť i hosté jako Randy Blythe z LAMB OF GOD, či Ross Dolan z IMMOLATION dodávají punc exkluzivity a šílenství. Dovedu si představit veletoče pod pódiem, v závěru vlastně proti desce vůbec nic nemám. Jen si říkám, zda je recyklace sebe sama tím pravým materiálem. Asi ano, protože všude okolo slyším jen superlativy. Přiznávám, je to dobrý metal, surový, temný, ale také vypočítavý, monotónní a v některých momentech i nudný. Chtěli jste SOULFLY, stýská se vám po staré SEPULTUŘE z období "Roots"? Tak máte možnost, zklamáni rozhodně nebudete.



sumarizace:


"Ritual" je prostě takovým obyčejným albem. Není ničím výjimečné, ale ani neurazí. Našel jsem si pro sebe spoustu dobrých nápadů. Jen mě mrzí, že si kapela nedala větší pozor na celkové provedení. Chtělo by to někoho, kdo by některé skladby zkrátil, trošku přiostřil zvuk a pořádně kopl do vrtule. Mám raději, když je metal špinavější, nekompromisnější, temnější. Občas mi připadá, že se Max pouští do oblastí, na které již vokálně nestačí. Možná to teď vypadá, že jsem nenechal na novince nit suchou, ale jako celek se mi nahrávka nakonec líbí. Chtěla víc času, musel jsem se naladit na stejnou vlnu, ale nakonec mě přesvědčila. Jedná se jednoduše o další solidní počin SOULFLY. Kdybych bodoval procenty, dal bych sedmdesát zasloužených bodů ze sta.


Asphyx says:

"Ritual" is just an ordinary album. It is not special with anything, but it is OK. I found some great ideas for me on this album. I am just sorry that band were not more careful about the final mixing. It would be better if there would be someone who would cut the songs and made them shorter, made the sound a little more sharp and really kick it. I prefer when metal is dirtier, more uncompromising and darker. Sometimes it reminds me that the Max tries to go somewhere where he cannot succeed in case of his vocals. It might seem that I just criticize the album but as a whole I like the album. I had to spend more time on it to get on the same level but in the end it convinced me. It is simply a solid album by SOULFLY. If I marked albums with percentage I would give 70%.

tracklist:
1. Ritual
2. Dead Behind The Eyes (feat. Randy Blythe)
3. The Summoning
4. Evil Empowered
5. Under Rapture (feat. Ross Dolan)
6. Demonized
7. Blood On The Street
8. Bite The Bullet
9. Feedback!
10. Soulfly XI

band:
Max Cavalera - Vocals and Rhythm Guitar
Marc Rizzo - Lead Guitar
Mike Leon - Bass Guitar
Zyon Cavalera - Drums

guests:
Randy Blythe (LAMB OF GOD)
Ross Dolan (IMMOLATION).

Share this games :

TWITTER