DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

středa 19. prosince 2018

Home » » Rozhovor - CRAWL - Smrť ma bude vždy fascinovať!

Rozhovor - CRAWL - Smrť ma bude vždy fascinovať!


Rozhovor se švédskou death metalovou kapelou CRAWL.

Odpovídal zpěvák Martin Sjögren.

Přeložila Petra, děkujeme!

Otázky připravil Jakub Asphyx.

Recenze/review - CRAWL - Rituals (2018)

Ave CRAWL, Zdravím do Švédska. Jak se daří? Co vás sleduju na sociálních sítích, tak mi připadá, že zažíváte skvělé období. Zakotvili jste u Transcending Obscurity Records a všude čtu na vaši novinku jen samé superlativy. Máte skvělé nové album. Vaše práce a odhodlanost nese své ovoce. Jak se jako kapela právě cítíte? 

Nazdar chlape! Máme sa celkom fajn, aj keď sme trochu vyšťavení po víkendovom headbangingu v Štokholme. Vďaka všetkým tým pozitívnym ohlasom na album "Rituals" pociťujeme naozaj obrovské zadosťučinenie . Od vydania dosky až doposiaľ to bola naozaj úžasná jazda a nevieme sa dočkať, čo všetko nám ešte prinesie toto skvelé obdobie. 


Pojďme na novou desku „Rituals“, ta asi zajímá naše čtenáře nejvíce. Jak vznikala? Jak dlouho jste ji nahrávali? A jak vlastně CRAWL tvoří nový materiál? 

Doska bola nahratá, zmixovaná aj zmastrovaná v štúdiu Hobo Records v Husqvarne. Mali sme obrovské šťastie, že sme mohli spolupracovať s Ulfom Blombergom. Proces nahrávania bol veľmi rýchly a produktívny, myslím, že sme bicie, basu a gitary nahrali v priebehu len 4 dní. Kvôli neočakávaným okolnostiam sa basák a spevák nezúčastnili nahrávania, takže sme boli v štúdiu len traja. 

Ja a Ämir vždy spoločne „jammujeme“, keď tvoríme nový materiál. Sústredíme sa hlavne na riffy a beaty. Kladieme si otázky ako: "Mohli by sme túto časť hrať ešte rýchlejšie, alebo naopak, mali by sme radšej spomaliť? Je to príliš jednoduché alebo naopak príliš technické?" Väčšinou sa nám vynárajú podobné otázky, ale vieš, vo finále to všetko vypáli v tej najjednoduchšej, najagresívnejšej a najviac primitívnej podobe. 


Novou desku zdobí parádní obal. Kdo je jeho autorem a jak jste motiv vybírali? 

Motív na obal albumu pripravil Jonas Holmberg z kapely THIS GIFT IS A CURSE. Voľba z našej strany bola viac než jasná, Jonasa dobre poznáme a vytvoril aj obaly našich predošlých EP-čiek ( I: Serpents & Worship Death). A ako som povedal už aj v rozhovoroch predtým, vždy sme s Jonasom boli na jednej vlne, on najlepšie chápal koncept v pozadí CRAWL. Je to veľmi talentový a skvelý chlapík. Len som mu naznačil a veľmi zbežne vysvetlil koncept a on ho uchopil podľa seba a vytvoril „Rituals“ podľa svojej vlastnej interpretácie. 


Skvělý je zvuk celé nahrávky. Je temný, studený a ostrý zároveň. V jakém studiu jste album nahrávali? Mluvili jste jako kapela do výsledného zvuku, masteringu? 

Díky chlape, album sme nahrávali v Hobo Records a za jeho zvukom stojí Ulf Blomberg. Prišli sme do štúdia a Ulfovi sme jednoducho povedali: “Hej Ulf, dáváme ti absolútnu slobodu, aby si mohol vyskúšať niečo nové čo sa týka zvuku, len prosím ťa zachovaj ho old school a špinavý ako sa len dá.“ Takže by si sa mal skôr asi spýtať jeho, ale pamätám si, že Ulf bol v tomto veľmi úprimný, povedal nám čo si myslí o našich víziách a myšlienkach, vypočul si nás, ale takisto nám vysvetlil a navrhlo, akoby sa veci dali spraviť inak, lepšie. 

Nedílnou součástí vaší novinky jsou i texty. O čem pojednávají ty vaše? Kdo je jejich autorem a jak vznikaly? Přikládáte textům velkou váhu? 

Väčšinu textov som v podstate napísal ja (Martin) a posunul som ich Joachimovi, ktorý ich upravil a prerobil na svoj obraz (výnimkou je skladba „Suffer“, ktorú Joachim napísal celú sám). Texty boli napísané v čase, keď ma štvalo naozaj veľa vecí. Napríklad náročná výmena členov v kapele, pracovná situácia a podobné veci. Takmer výhradne negatívne vzorce, ktoré sa začali hromadiť až postupne krok za krokom všetko došlo do bodu totálnej frustrácie. No a vypustiť ventil prostredníctvom textov bolo pre mňa skvelou možnosťou, ako ten hnev zo seba dostať. Na debutovom albume sú texty skladieb dôležité, väčšinou sú sústredené na smrť a všetkých jej priateľov. Vždy to pre mňa bola a aj stále je dôležitá téma. Môžete tomu hovoriť, že ide o osobný pohľad zlepený dokopy s témami klasického old school death metalu. Smrť ma bude vždy fascinovať! 


Novinka vyšla na CD u Transcending Obscurity Records. Label má v undergroundu velmi dobré jméno a odvádí skvělou práci, o kapelách z jejich je opravdu hodně slyšet. Jak jste s nimi spokojeni vy, jako kapela? Jak jste se vůbec dali s Kunalem Choksi dohromady? 

Práca s Kunalom bola už od začiatku skvelá. Ten chlap rozumie konceptu mnohých kapiel a vie, ako ich odprezentovať a spropagovať. Za všetku pozornosť, ktorej sa nám dostáva vďačíme práve jemu a práci s ním. Myslím, že Kunal nás kontaktoval ako prvý s ponúkol nám spoluprácu. Úprimne, kvalita nahrávok, ktoré vydáva je podľa mňa jedna z najlepších na akú som narazil. Je to skvelý človek, s ktorým sa celkovo veľmi dobre spolupracuje. O ňom a jeho vydavateľstve nemôžem povedať krivého slova. Sme veľmi spokojní a šťastní, že môžeme byť súčasťou rodiny Transcending Obscurity! 


Určitě se mnou budeš souhlasit, že je vaše hudba hodně ovlivněna kapelami z osmdesátých a devadesátých let. Vypadá to, že jsme vyrůstali na těch samých skupinách. Určitě ale byla nějaká první, která tě inspirovala začít dělat muziku i aktivně. Máš nějakou takovou? A jaké to vůbec bylo, vyrůstat v metalovém Švédsku? 

V tomto názore ti samozrejme nebudem oponovať. Niet pochýb, že sme inšpirovaní kapelami ako napríklad Dismember, Entombed, Vomitory, Morbid Angel, Autopsy, atď. Ale veľkou inšpiráciou sú pre nás aj kapely ako Totalt Jävla Mörker, Skitsystem, Nails a bandy im podobné. Podľa môjho názoru, všetky tieto formácie obrovsky ovplyvnila jedna z mojich obľúbených kapiel, ktorou je SLAYER. Vždy to budú pre mňa SLAYER. Ale jednou z tých úplne prvých kapiel boli BLACK SABBATH. Pamätám si, keď som mal 8 rokov a môj otec začal točiť vinyl “Master Of Reality”. To bolo moje prvé stretnutie s „heavy“ muzikou. Ja a Ämir sme vyrástli na juhu Švédska, takže sme nemali veľmi na výber, ako počúvať muziku a baviť sa. A som si celkom istý, že aj ostatní chalani majú podobné skúsenosti s tvrdou muzikou. 


V současné době si většina lidí nová alba stahuje z internetu a používá jen jeho digitální podobu. Jak vidíš tuhle problematiku ty? Zajímal by mě tvůj pohled jako muzikanta. 

Úprimne, nikdy som sa veľmi nezaujímal o Spotify a aplikácie jemu podobné. Sám ho síce občas používam, ale preferujem fyzické nosiče ako napríklad vinyl. S tým súvisiac aj chápem, že ľudia tieto služby používajú na propagáciu svojej hudby. Čo ma ale najviac štve je ako Spotify profituje na cudzej muzike a pritom muzikanti zarábajú svojou hudbou tak žalostne málo. Ale keď sa na to pozrieme z iného uhla pohľadu, niektorí hudobníci môžu práve takto získať nejakú formu uznania. Takže moje posledné slová venované mladým ľuďom – fanúšikom by boli takéto: „Áno, počúvajte Spotify, ale nezabúdajte aj podporovať tie kapely, ktoré vás oslovia a kúpte si ich muziku na fyzickom formáte v hociktorej jeho podobe. Podporujte vašu lokálnu scénu! 

V poslední době začíná spousta mladých kapel znovu hrát „old school death metal“. Většině to moc nejde, ale pár nových, slušných kapel, které pochopily, o čem to je, se najde. Máš nějakou oblíbenou, u které si myslíš, že má na to, „oživit staré časy“? 

Za celú našu kapelu CRAWL môžem s kľudným svedomím povedať, že všetci počúvame najradšej old schoolové kapely, ale samozrejme aj niektoré tie novšie. Nedávno som začal počúvať veci jako Taphos, Bastard Grave, Obliteration, Inculter, či napríklad Feral. Myslím, že vlastne všetky tieto kapely sú zo Škandinávie, haha. Ale je toho ešte oveľa viac, čo práve teraz u mňa frčí. Najviac asi milujem DEATH BREATH. Počul si ich už? Myslím, že nie sú na scéne príliš dlho, ale album “Stinking Up The Night” patrí k mojim najobľúbenejším doskám. 


Jak to mají CRAWL s koncertováním? Jak je vůbec náročné uspořádat pro vás šňůru? Držíte se jen Švédska nebo chcete vyrazit i do zahraničí? Vím, je to o penězích, ale pořád si myslím, že koncertování přivede k hudbě nejvíc opravdových fanoušků. 

Môžem to povedať takto; nejaké veci sú v štádiu riešenia a dúfame, že už čoskoro budeme hrať mimo Švédska. Musíte len zostať naladení a sledovať naše stránky. Ale ak by sme dostali ponuku hrať mimo Švédska, tak by sme ju jednoznačne zvážili. A áno, samozrejme, je to aj otázka peňazí, ale my v kapele sme dá sa povedať DIY - chalani, takže na tomto fronte by nemali byť žiadne problémy. 

Co chystají CRAWL v nejbližších měsících? Uvidíme vás někdy i v Čechách? Pevně v to věřím! 

V nasledujúcich mesiacoch plánujeme trochu spomaliť, máme za sebou niekoľko úspešných vystúpení vo Švédsku v rámci nášho „mini-release turné“. Takže áno, nasledujúci rok bude dúfam pre nás znamenať oveľa viac koncertov, aby sme vám predstavili náš špinou nasiaknutý death metal! Možno budú aj nejaké nové skladby, uvidíme... 

Diky chlape, strašne radi by sme si zahrali u vás v Českej republike! 

Děkuji moc za rozhovor, přeji vám co nejvíce prodaných nosičů, spoustu oddaných fanoušků a ať se vám daří i v osobním životě. 

Ďakujeme za tvoj čas obetovaný tomuto rozhovoru! Skål! 



Share this games :

TWITTER