DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pondělí 11. března 2019

Home » » Report, photos, video - PESTILENCE, BLEEDING DOGS, GRIMAZE - club Rock Café, Prague - 10. 3. 2019

Report, photos, video - PESTILENCE, BLEEDING DOGS, GRIMAZE - club Rock Café, Prague - 10. 3. 2019


VIDEOS - omluvte sníženou kvalitu zvuku/ sorry for worse sound

Author of photos and videos - Jakub Asphyx.

clubhttps://www.rockcafe.cz/

Jakoby to bylo dneska. Přitom uběhlo dlouhých třicet let. Byl jsem tenkrát mladý metalový pískle, thrashový výrostek, co znal kapely podle toho, jak mu je doporučili kamarádi. Kdo pamatuje, tak asi ví, jak se kdysi těžko dostávalo ke kazetám. Nekonečné výlety do Polska, čas, kdy každá deska byla nová, zajímavá, odlišná. Člověk byl mladý a nic ho nebolelo. PESTILENCE jsem si pro sebe objevil u kamaráda, který nahrával na videokazety z metalového HEADBANGER´S BALL. To býval skvělý pořad, ne všemu jsme rozuměli, ale vidím jej stále před sebou. Bože, já už jsem starej! 



Výkřiky údivu, holky říkaly že tohle už není hudba, je to až moc tvrdý a ošklivý. A my s kamarádem srkali pivo a poposedávali stále blíž k obrazovce. Krásný časy, hromada nostalgie. Vznikala tenkrát spousta metalových přátelství. Skvělá doba, plná neopakovatelných zážitků... 

STŘIH.

Jo, třicet let uteklo jako voda. PESTILENCE se proměnily k nepoznání, z plesnivý kapely se postupně stala pregresivně technická smečka a některá alba jsem si už ani nekoupil. Včera jsme v Plzni pořádali festival a je mi pořád blbě. Ale mám lístek, příslibu přehrání alba "Consuming Impulse" nešlo odolat. Líbí se mi i poslední deska a tak jsem byl zvědavý, jak to bude kapitánovi Mamelimu šlapat. A taky zpívat, protože jak známo, tak tuhle legendární nahrávku kdysi nazpíval Martin van Drunen. Bylo na čase kopnout do vrtule, nasednout do autobusu a přejet půlku republiky. 


Vylezu na Zličíně a chce se mi zvracet. Ještě před týdnem jsem se potácel v horečkách a jsem nedoléčený. Jenže znáte to, když do rovnice pohoda, klídek a lenost, dosadíte i známou veličinu metal, tak není moc co řešit. V pondělí jsem si vzal dovolenou. PESTILENCE musím ještě vidět, dokud to jde. A to i přesto, že se jedná v podstatě o úplně jinou kapelu. Neřeším, přivřu oči, nechám na sebe působit muziku a vzpomínky a uvidím. Snad to zvládnu fyzicky. Musím.

Metro, turisti, selfie tyče, žebráci, fousatý kluci v kvádrech, památky, kebab a ruský čepice. Procházím Prahou a nasávám vůni i smrad velkoměsta. V telefonu mám navigaci pro pěší, protože se mi už nechce přemýšlet, kudy bych měl jít. Něco málo sním a už je tu Dáša s Carlosem. Jdeme na pivko a povídáme. Paráda. 

Konečně Rock Café. Klub jak vystřižený z módních časopisů, ale znáte mě, já vyrostl po kulturácích a zaplivaných klubech, to je pro mě metal. Taky tu mají ne-pivo Budvar, ani se mi jej nechce moc pít (chuťový buňky mám jen jedny a tak dávám raději navoněnou Vopici). Kývám na pozdrav známým obličejům, je tady snad každý, kdo je death metal. Naladím si foťák na noční focení a čekám na první kapelu. 

GRIMAZE - surový bulharský groovy death metal (s vlivy GORGUTS, PANTERY, GOJIRY). O kapele jsem nikdy neslyšel a byla pro mě velkou neznámou. Hutné, frézařské spodky, chorobný vokál, syrové riffy. Valilo to pěkně, o tom netřeba diskutovat. Na kapele bylo vidět, jak moc je baví hrát a já tu energii cítil. Byl jsem spokojený, na začátek velmi slušná řezničina. Promyšlený masakr! Welcome to the Underground! Uncompromising, urgent, crazy maniacs! This was GRIMAZE. Death metal gig that opened you the gate to hell! Massacre!



BLEEDING DOGS - epický death black z Holandska. Takže symfonické smyčky, mohutné nástupy, jakože tajemno. Zkrátka a jednoduše věci, které mě moc nebaví. Zahrané to bylo dobře, akorát osobně už začínám být na klony (včetně) BEHEMOTH docela alergický. Pohybuji se ve zcela jiných vodách a tak bych si s prominutím další komentáře raději odpustil. Se mnou podobná hudba nedělá zhola nic. Bohužel. Vůbec jsem se nebál, nemrazilo mě a ještě mi přišlo, že má klávesák svůj nástroj obráceně a snad na něj ani nehraje. Prázdnota. Epic death black metal boredom!




PESTILENCE"Consuming Impulse" je kult a přehrálo nám ho torzo kapely z nejpověřenějších. Na mě osobně to bylo možná moc profesorské a "nacvičené", ale to jsem tak nějak i trošku čekal. Staré časy se vrátily tak napůl. Osobně jsem byl ale spokojený. Pořád se jednalo o velmi vysoko položenou laťku. Nevím sice, nakolik to u mě bylo způsobeno nostalgií, ale zase na druhou stranou, kvůli tomu celé tohle turné vzniklo. Pan Mameli se obklopil velmi dobrými muzikanty (fascinovalo mě jeho popíjení plnotučného mléka (Madeta rules!) mezi skladbami i strojový výraz bez úsměvu v obličeji), kteří (včetně jeho) odvedli skvělou práci. Dokonce mi nevadil ani "jiný" hlas. Stál jsem pod pódiem, podupával si do rytmu notoricky známých a milionkrát v hlavě i v přehrávačích přehraných skladeb a usmíval se. Nebyl jsem stržen, totálně rozsekán a rozdrcen (na to jsem byl až moc utahaný), ale pověstnou jiskru jsem z pódia slyšel a cítil. Tlačilo to pěkně a smrt byla za každým rohem. Hrozně rád jsem PESTILENCE viděl a slyšel naživo. Legenda znovu ožila!












I like the manner how PESTILENCE grabbed the death metal. Morbid vocal, sharp riffs, and mainly the omnipresent dark atmosphere. The songs gradually grow, little by little, they contain a huge portion of power and energy. This is exactly such piece of honest and true rotten music, which cause so good feeling in my heart. Be old school death metal! Be undead! Listen to the "Consuming Impulse"! Excellent! Once again a living legend!

setlist:

Dehydrated, The Process of Suffocation, Suspended Animation, The Trauma, ChronicInfection, Out of the Body, Echoes of Death, Deify Thy Master, Proliferous Souls, Reduced to Ashes, The Secrecies of Horror, Twisted Truth

Návštěvnost byla velmi solidní, kapely si pochvalovaly i prodeje triček. Po organizační stránce vše v pořádku, stejně jako po zvukové. Jen malá připomínka. Píšu to pokaždé. Opravdu by nešlo začínat trošku dřív? Většina fanoušků dojíždí z daleka a pro nás je každá hodinka dobrá. 

Přátelé, děkuji moc za kladné ohlasy na můj blog. Jste skvělí, opravdu díky moc! A protože každý koncert je pro mě i o setkávání, užil jsem si jej vrchovatě, rád jsem vás viděl. 



Musím na vlak, rozbolelo mě šíleně koleno, tak poloběžím, polokulhám. Jako raněný indián. Fyzicky totálně vyčerpaný doškobrtám na hlavní nádraží. Nasednu do kupé, nasadím sluchátka a jestli pak víte, co jsem poslouchal? Ano, máte pravdu. Venku se žení všichni čerti, modlím se, abychom dojeli, vichr je šílený a spousta spojů má zpoždění. Byl to zvláštní večer, pro mě osobně hodně o vzpomínkách, o v hlavě dokola přehrávaných starých filmech z mého života. PESTILENCE byli a navždy budou mojí srdcovkou. A je mi úplně jedno, že vypadají a hrají dnes úplně jinak. Pořád je to kapela, která kdysi tvořila death metalové dějiny. Dějiny, jejichž jsem byl součástí, malým kolečkem v soukolí, fanouškem, který si splnil další malý sen - vidět ještě jednou svoje oblíbence.


Málem přejedu někam do Němec, ze snění se kolem jedné v noci těžko probouzí. Musím ještě přes celé město, čekám na noční autobus, protože nemám rád taxikáře. Usínám vedle převalující se ženy a zdá se mi o tom, jak mě pohřbívají. Moje rakev je po okraj zasypána mými oblíbenými CD. "Consuming Impulse" svírám křečovitě v rukou. Usmívám se. Byl to skvělý večer. Užil jsem si jej moc. Děkuji za pozornost.

VIDEOS - omluvte sníženou kvalitu zvuku/ sorry for worse sound

Author of photos and videos - Jakub Asphyx.


about bands on DEADLY STORM ZINE:

Recenze/review - PESTILENCE - Hadeon (2018):

-------------------------------------------------------------------------------

sledujte nás na sociálních sítích - follow us on the social media:

Instagram

facebook:

twitter:
Share this games :

TWITTER