DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

sobota 2. března 2019

Home » » Rozhovor - OPPROBRIUM - Metal je pro mě energie, potěšení. Něco pozitivního a ne negativního.

Rozhovor - OPPROBRIUM - Metal je pro mě energie, potěšení. Něco pozitivního a ne negativního.


Rozhovor s legendární death metalovou skupinou OPPROBRIUM z USA.

Odpovídal Francis M. Howard, děkujeme!

Přeložila Duzl, děkujeme!

Otázky připravil Jakub Asphyx.

Recenze/review - OPPROBRIUM - The Fallen Entities (2019):

Ave OPPROBRIUM! Přeji hezký den do USA. Doufám, že se vám daří dobře. Přiznám se, že vaší předchozí kapelu INCUBUS jsem ve svém mládí opravdu hodně obdivoval. Alba z devadesátých let jsou dodnes na čestném místě v mé sbírce. Asi to už bylo kdysi někde probírané, ale paměť mi už moc neslouží, proč vlastně změnili INCUBUS jméno a přetransformovali se na OPPROBRIUM? Připomeň to prosím našim čtenářům. 

(Francis) Název kapely jsme na OPPROBRIUM změnili v roce 1999. Takže už 20 let používáme název OPPROBRIUM. Cítíme se pohodlně se jménem OPPROBRIUM, než se starým názvem kapely. Důvodem pro změnu bylo to, že máme pocit, že název OPPROBRIUM nám dává větší flexibilitu v tom, jaké texty chceme psát. Navíc staré jméno kapely - INCUBUS neodpovídalo našemu typu textů, takže jsme rádi, že se nyní jmenujeme OPPROBRIUM. 


Spousta kapel má ve své tvorbě lepší i horší období, ale vy jste s bratrem snad nikdy nestáli u vyloženě průšvihové desky. Pořád, i letos, se jedná o klasický, natlakovaný death thrash, zahraný s nadšením a energií. Jakoby jediným rozdílem oproti minulosti bylo, že už nemáte vlasy, haha. Čím si to vysvětluješ? Stále přistupujete k tvorbě se stejným zápalem? Skládáte stejným způsobem? Dalo by se říct, že okolo se změnily technologie a bratři Howardovi jsou pořád ti „staří dobří psi“? 

(Francis) Pokud jde o nadšení při tvorbě alba - ano, je to nutnost. Hluboko v srdci, prostě chci psát skladby, které činí šťastnými nás a i naše fanoušky. Někdy uspějeme, jindy zase ne. Co se týče technologie, pomáhá dnes hodně. Existuje nyní tolik možností pro zvuk, je úžasné být muzikantem, pokud jde o nahrávání skladeb a výběr například kytarového zvuku. Myslím, že tato technologie nám pomohla poskytnout našim fanouškům mnohem podrobnější zvuk. Pořád máme 100% energie, pokud jde o hudbu a náš zralý věk nám v tom hodně pomáhá, protože se už nestaráme o to, jestli to má být tak nebo onak, prostě jen chceme napsat skvělé skladby a to je vše. 

Letos jste u německých High Roller Records vydali skvělé album „The Fallen Entities“. Prozraď nám prosím, jak vznikalo? Nahrávali jste ve stejném studiu, se stejnými lidmi? Zvuk by tomu odpovídal. 

(Francis) Moyses byl ten, který se dostal do kontaktu s HRR, jako kapela máme každý z nás různé úkoly, aby se věci držely v chodu. Steffen z HRR je fanouškem alba "Discerning Forces" a byl velmi rád, že nás podepsal. A my jsme rádi za HRR. Skvělý label, skvělí lidé. Co se týče studia, pokud jsem správně pochopil tvou otázku, nahráli jsme s Moysesem album sami v našem domácím studiu. Moyses nahrál bicí a některé texty. Já jsem musel nahrát vokály, kytary, sóla, basy a texty. Spolupracujeme už tak dlouho, že všechno odsýpá. Měli jsme spoustu času na práci na novém albu a dali jsme si na čas, jsme velmi spokojeni s finálním produktem. 


Prohlížím si obal od Daniela Tyky. Jeho apokalyptický obraz na titulce novinky se mi hodně líbí. Jen jsem o Danielovi nemohl nikde nalézt žádné informace. Respektive, internet mi vyhodil jen jméno spisovatele a malíře z Los Angeles, který se zaobírá futuristickými vizemi. To je on? Pokud ano, jak jste se dali dohromady? A co má konkrétně obraz vyjadřovat? 

(Francis) Daniel Tyka je skvělý umělec, obal alba vypadá podle mého názoru jako film. Když jsem poprvé vzal LP nahrávku a uviděl obal s finální dílem, bylo to to první, co mě napadlo. Jeho umělecká díla můžete vidět na webu ArtStation. Daniel vytvořil úžasné umělecké dílo. Kapela je s ním velmi spokojena. Daniela Tyku jsme našli prostřednictvím webové stránky ArtStation. Naskenoval jsem mu načrtnutý nápad na papíře, který jsem vytvořil a poslal mu jej, takže měl představu o tom, co jsme hledali pro obal alba. Když dokončil svou práci a Moyses a já jsme to uviděli, byli jsme s obalem velmi spokojeni. Obraz představuje padlé anděly, protože v Bibli se mluví o andělských vozech tzv. ohnivých vozech. Kniha Ezechiela také dokumentuje andělské vozy. Obal alba byl inspirován 6.genezí, že po události s Noem a potopou došlo k druhému přílivu padlých andělů, jak je dokumentováno v Bibli. 

Jste z Louisiany. Každému hned v hlavě naskočí jazz, blues, případně afro-karibské rytmy. Říká se, že rock´n´roll z těchto kořenů kdysi vznikl. Jenže od klasického rocku je k death metalu ještě velký kus cesty. Jaké kapely a umělci vás vlastně ovlivnili ve vašich začátcích? Pořád se nemůžu ubránit představě, jak jdeš po nějakém malém zaprášeném městě, na rohu sedí bluesman s kytarou a smutně zpívá. Já vím, je to klišé, ale musím se zeptat. Jak vás ovlivnilo prostředí, ve kterém jste hudebně vyrůstali? 

(Francis) Kapela vznikla v Louisianě, ale já a Moyses jsme se narodili v Brazílii v Rio de Janeiru. Louisiana má skvělou kulturu a obzvláště skvělé jídlo, které miluji. Kapely, které mě ovlivnily, byly Rush, Kenny Rogers, Police, hardcorové kapely, Dio, Black Sabbath, Ratt a Dio v době kytarových sól. A mnoho dalších od Phila Collinse po Paula Simmonse atd. To byly moje kořeny, když jsem si začal hudbu užívat. 


Hrajete muziku starou jako samotný death metal. Jak vlastně vnímáte nové směry ve smrtícím kovu. Jeho míchání s death core, případně technický death metal? Máš vůbec nějaké oblíbené kapely v „moderním death metalu“? 

(Francis) Poslouchám všechno, co zní hudebně dobře. Pokud jde o novější kapely, opravdu neposlouchám mnoho nových kapel, ale jsem si jist, že je mezi nimi spousta skvělých skupin. 

Nedá mi to a musím se zeptat ještě na jednu osobní věc. Mám taky bratra a znáš to. Mezi chlapama občas vznikají neshody, každý jsme osobnost, tvrdý palice a v death metalu musí jít ven emoce, jinak nemá ty správné koule. Hádáte se spolu? Když jsme byli s mým bráchou malí, tak jsme se mydlili navzájem každou chvíli. Jak je to třeba, když skládáte? Kdo má hlavní slovo? 

(Francis) Když píšeme nové skladby, navzájem se posloucháme, to je hlavní klíč k tomu, aby se věci dokončili při psaní nového alba. Pokud máme já a Moyses nějaké neshody, jasně, něco se děje, ale většinou jen pokud se jedná o business v kapele. Jinak spolu vycházíme dobře. Takže oba máme poslední slovo, tak to vidím já mezi mnou a Moysesem. 


Jak jsou na tom OPPROBRIUM s koncerty? Hrajte hodně? Jezdíte turné nebo si vybíráte jen větší festivaly? A co Evropa, neláká vás? Co chystají OPPROBRIUM v nejbližších měsících? 

(Francis) Pokud dostaneme milion dolarů za show, určitě to uděláme, LOL. Jen žertuju. Dobře, tak teď vážně. Chceme znovu hrát živě, ale já nerad věci plánuju, takže se nechme překvapit co má rok 2019 pro OPPROBRIUM na skladě. 

Určitě máte jako kapela ještě nějaké sny, cíle, metu, kterých chcete dosáhnout. Prozradíš nám je? Jste death/thrashoví veteráni, nahráváte skvělá alba, pořád je z vás slyšet nadšení z hudby. Chybí vám do skládanky vůbec ještě něco? 

(Francis) No, stále doufáme, že nás kapela uživí, což se zatím ještě nestalo. To je jediný cíl, který mám v plánu, ale pokud by to nešlo, nevadí, alespoň jsem se o to pokusil. Pokud jde o otázku, zda mi něco chybí, myslím, že ne, protože vidím, že všechno se děje z nějakého důvodu, abychom mohli duchovně růst. 


Na závěr jedna otázka směřující trošku do filozofie. Co pro tebe znamená death metal? Nemyslím tím techniku hraní, ale spíš co znamená přímo pro tebe, pro tvoji osobu, jak jej vnímáš? 

(Francis) Metal je pro mě energie, potěšení. Něco pozitivního a ne negativního. Je to skvělý styl hudby. Spojuje lidi pozitivním způsobem. Tak to vidím já. 

Děkuji moc za rozhovor. Přeji OPPROBRIUM jen vše dobré, spoustu prodaných nosičů, plné koncerty a inspiraci do budoucna. Pevně věřím, že se mi splní sen a uvidím vás někdy naživo. Ať se vám daří i v osobních životech.

(Francis) My děkujeme tobě Jakube za skvělé interview a za příležitost být ve vašem skvělém magazíně. Přeji všem také moc úspěchů, i tobě, příteli. A doufáme, že se někdy podíváme k vám do České republiky. Děkujeme také všem fanouškům po celém světě, kteří mají rádi naši muziku. 

Share this games :

TWITTER