DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

středa 10. dubna 2019

Home » » Rozhovor - PROFANATION - Death metal je o energii a interakci s publikem.

Rozhovor - PROFANATION - Death metal je o energii a interakci s publikem.



Rozhovor s německou death metalovou skupinou PROFANATION.

Odpovídal Anton, děkujeme!

Přeložila Duzl, děkujeme!

Otázky připravil Jakub Asphyx.

Ave PROFANATION! Zdravím do Německa, doufám, že se máte skvěle! Měli byste, protože po dlouhých osmi letech vydáváte nové album „Into Cascades of Blood and Burning Soil“. Nedá mi to a musím se zeptat, proč tak dlouhá doba mezi deskami? Nebyl čas, peníze, energie? 

Ahoj Jakube, díky za zájem, haha. Máš naprostou pravdu, v tuto chvíli jsme nadšení z naší nové nahrávky. Když se za tím ohlédnu, je to spousta promarněného času, že to trvalo tak dlouho. Abych odpověděl na tvou otázku, řekl bych, že zpoždění způsobily dvě věci. Prvním z nich bylo vydání předchozího alba „Contorted Bodies in Pain“ u Mad Lion Records - na to jsme byli pyšní a plní energie, že všechno dáme do pohybu. Ale krátce po vydání se Twilight Distribion dostali do platební neschopnosti a tím pádem nedošlo k žádné celosvětové dostupnosti tak, jak jsme původně doufali. Przemek (majitel Mad Lion) zpočátku zorganizoval opravdu skvělé koncerty v Polsku a České Republice, ale to bylo vše. Někteří lidé v Německu ani nepostřehli, že máme nové album – nedávno jsem měl rozhovor, kde se mě zeptali, co se stalo po našem vydání v roce 2007, haha. Tak nějak jsme brzy ztratili hybnost a kromě toho se koncem roku 2014 náš druhý kytarista Chris rozhodl opustit kapelu, aby se zaměřil na svou kapelu Saprobiontic. To nás donutilo hledat náhradu, nejdříve s námi Max odehrál nějaké koncerty, ale úplně se nehodil. Takže Vincent přišel před dvou a půl lety. Má ten správný cit pro oldschool a je hudebně vzdělanější, než zbytek kapely. Také docela mladý, mohl by být naším synem, haha. Profanation získali novou energii tím, že zahrnuli mládež. Našemu novému zpěvákovi je jen 17 let a stále chodí do školy. Takže s tímto novým ansáblem by mělo být další album hotovo o něco dříve. 


Podle ukázek zní „Into Cascades of Blood and Burning Soil“ jako hodně zabijácký materiál. Prozraď nám prosím, jak album vznikalo a jak se na něm podepsaly změny v sestavě. Kdo a jak skládá hudbu? A kdo má hlavní konečné slovo? 

Díky, člověče, cítím se skvěle, když to od tebe slyším. Jsme také extrémně spokojeni s našimi novými věcmi. Řekl bych, že změny v sestavě, zejména Vincent, přinesly oldschoolovou atmosféru a také jsme měli čas, abychom skladby nechali uzrát. V průběhu let došlo k mnoha změnám v uspořádání skladeb a tentokrát jsme se rozhodli, že to necháme „dýchat“ a nenecháme skladby se ztratit v příliš rychlých přechodech. Takže všechny jsou delší než 5 minut - nyní jsme progresivní kapela. Stejně jako v minulosti, většinu nápadů zpracoval Alex (riffy), Luxl (bicí), Vincent přinesl nové nápady a kytarové části na novém albu jsou mnohem rozmanitější. Nakonec všichni pracujeme na skladbách ve zkušebně a společně se rozhodujeme, jak to bude znít nejlépe. 


Neslyšel jsem ještě celé album, ale už ukázky doslova masakrují. Teď myslím po zvukové stránce. Kdo desku mixoval a kdo je podepsán pod výsledným masteringem? 

Vše provedl Jörg Uken ve studiu Soundlodge Studio Rhauderfehn. Jako na našem předchozím albu odvedl vynikající práci. Práce s ním je velmi uvolněná a jeho zkušenosti pomáhají vytvořit dokonale znějící death metalové album. 

První, co každého uhodí do očí a co je prvním kontaktem s novou deskou, je obal. K novince jej vytvořil Rudi Yanto z Indonésie. Jak jste se s ním dali dohromady a proč právě on? A co má vlastně motiv vyjadřovat? Papež s Ježíšem, před nimi nahá dívka a všechno kolem hoří. Jedná se o apokalypsu? Nebo se pletu? 

Alex byl v kontaktu s Rudim, protože se mu líbilo jeho umění a tak jej najal, aby vytvořil obal. Většina komunikace probíhala přes Facebook, takže velebím moderní časy, haha. Souhlasím, že výsledek je naprosto ohromující. Rudi prokázal velkou trpělivost, protože jsme pracovali několik hodin na designu bookletu a tak dále - a stálo nás to spoustu zpráv, než jsme to dokončili. Souhlasím, že obal jako celek má obrovský apokalyptický nádech, který dokonale shrnuje a vystihuje celkový obsah alba. Abych ti předal mou ideu: metaforicky to odráží stav světa. Možná, že se zdá, že je to trochu přehnané, ale máte oběť - svět obecně, přírodu, lidský druh - obětovaný církví / náboženstvím, korporacemi, tiché masy kolem, které vypadají jako zombie. Domnívám se také, že je docela provokativní to, že tu Ježíš drží čepel, protože je vždy používán jako symbol lásky, míru a harmonie, ale ve jménu jeho jména bylo a je prováděno mnoho zvrácených činů. 


Na předchozích deskách jste se v textech zaobírali smrtí, násilím, krvavými rituály. O čem pojednávají texty na „Into Cascades of Blood and Burning Soil“? A kdo je jejich autorem? 

Pokud to shrneme, moc se to nezměnilo. Na novém albu je hodně náboženské symboliky. Pouze „Der Gemütliche“ a „Butcher´s Joy“ jsou naše typicky podivné hororové příběhy. Ostatní texty nemají větší koncept, protože na tomto albu máme 5 různých autorů, přesto se spojují. Chceš-li to skladbu po skladbě tak to začíná "Incantation" která ponoří posluchače do alba, má apokalyptický scénář. Je to moje skladba a její název se zabývá novodobou hysterií z klimatických změn, která je srovnávána s náboženským fanatismem v minulosti. Nutíte lidi, aby se obávali určité věci - tentokrát zaplavení měst, tání pólů, přírodních katastrof - a poskytujete jim řešení, kdy nemusí změnit svůj životní styl, ale zaplatit za rozhřešení. Když létáte, můžete připlatit určitou částku za to, že poletíte “zeleně”. S Grétou (klimatickou aktivistkou ze Stockholmu) nyní toto hnutí dokonce vytváří mučedníky pro lepší dobro. 

„Seed of Evil“, „Bloodbath in Heaven“ a „Unholy brutality unleashed“ napsal náš přítel Matze a zabývají se apokalyptickými obrazy. „Silent God“ napsal Vincent a je to spíše krátký příběh o nějaké fanatické náboženské komunitě. Alex také přispěl díky „The Prophecy“ a svými vizemi o konci a Jeff napsal další kritickou skladbu o náboženství „A Place to Pray – Ablaze for Pray“. 

Minulý rok v prosinci jste hráli na zimním NTEY v Děčíně. Jak se vám u nás líbilo a jak jste si koncert užili? Kamarád vás fotil a byl tak nadšený, že si šel koupit i triko. Jak jsou na tom PROFANATION vlastně s koncerty? Hrajete rádi naživo? Máte raději festivaly nebo malé klubové koncerty? 

Musím říct, že to bylo prostě úžasné. Vláďa z Fleshless nás pozval, abychom zaskočili za jinou kapelu a bylo úžasné vidět reakce davu na naše věci. Myslím, že všichni si to užili. Absolutně milujeme hrání živě, protože death metal je o energii a interakci s publikem. Na nahrávce to nelze zachytit. Bylo by skvělé hrát více koncertů, ale všichni musíme vyhradit čas pro rodiny, studium, práci ... takže to může být těžké tohle všechno zkombinovat. Nezáleží na tom, jestli hrajeme na festivalu nebo v klubu, vždy hrneme naši energii na maximum, haha. 


Působíte na scéně od roku 1997. Hudbu jste začali vnímat ve stejné době jako já. Jak vnímáte změny, které se dějí? Dřív se musely psát dopisy, nahrávalo se na kazety, dnes máme internet, mladí už poslouchají úplně jinou hudbu. Stahují se mp3, osobně mi připadá všechno povrchnější, rychlejší. Jak vnímají tyto změny PROFANATION a jak se k nim museli postavit jako kapela? 

Často o tom přemýšlím a hlavní věc je ta, že jsme měli začít využívat nové možnosti o něco dříve, haha. Kdysi tady bylo mnohem více možností a volného času, kdy jsme mohli hrát koncerty. Dopisy a kazety už byly na ústupu, když jsme vstoupili do koloběhu s naším prvním albem. Při přípravě našeho nového alba jsme přidali naši diskografii na bandcamp, spotify, atd.... a rozehráli jsme i naši sociálně mediální hru. Být aktivnější v začátcích by mohlo být užitečnějším. Ale co, jsme tady a je to skvělé, když dostáváme reakce na naše nové skladby z celého světa. A pořád jsou tady také mladí lidé, kteří poslouchají věci jako jsou ty naše, podívejte se na našeho kytaristu Vincenta. Hudební scéna se rozvíjí a bylo by to zvláštní, kdyby dnešní mládež poslouchala ty samé věci jako my, když jsme byli v jejich věku. 


Underground a death metal obzvlášť je hodně o podpoře, o kamarádství. Osobně vnímám německou scénu jako velkou, silnou, se spoustou skvělých kapel. Je tomu tak doopravdy? Opravdu lidé chodí na koncerty, podporují a kupují nosiče, trika? Jsou koncerty hodně navštěvované? 

Řekl bych že, ano. Když mluvíme o sociálních médiích a internetu, scénu lze považovat za celosvětově propojenou se záplavou skutečných nadšenců. Když přemýšlím o německé scéně, tak se v poslední době na death metalové scéně objevilo spoustu talentovaných a rozmanitých kapel. Připadá mi, že je tady nová vlna německého death metalu, navzdory tomu, že většina z těch kapel je tady už nějakou tu dobu. Možná si všichni vzali čas na uzrání jako dobré víno, haha. Co se týče undergroundových koncertů, vždy to na něčem záleží, ale scéna je silná a koná se tady mnoho koncertů. Návštěvnost může být někdy malá, ale ti, kteří dorazí opravdu podporují kapely. 

Díky death metalu jsem potkal spoustu skvělých lidí. Drsná muzika a otevřená srdce. Co znamená death metal pro tebe a jak jej vnímáš? Pokud bys měl tento styl definovat, co bys řekl? 

Začnu definicí stylu, pro nás death metal musí být naplněn energií, riffy pro headbanging a nějakými hutnými melodiemi. A nejlépe to vstřebávat na živém koncertu. Když už mluvíme o scéně, je tu opravdu spousta skvělých lidí, kteří se navzájem podporují a stejně tak podporují i kapely, které mají rádi. Je dobré mít díky této hudbě ventil, který ti pomáhá se vyrovnat se spoustou negativních věcí v životě. 

Co chystají PROFANATION v nejbližší době? Můžeme se na vás těšit na koncertě v Čechách? Nechystáte k novému albu třeba nějakou šňůru? 

Mohu tě ujistit, že se rozhodně vrátíme do České Republiky, máte úžasnou death metalovou scénu a máme skvělé zážitky z našich koncertů v Děčíně a Liberci. V tuto chvíli nemůžu říct, jestli odehrajeme celé turné, ale nějaké víkendy určitě. 


Jsou nějaké desky, které tě v poslední době oslovily? 

Jasně, je tady pár skvělých alb, které nedávno vyšly, abych jmenoval alespoň několik jmen, tak jsou to 1914, Equipoise, Fleshless, Nahum, Bleeding Utopia, Dream Theater, Overkill, Misery Index, Deceased, Create a Kill... 

Znáš, posloucháš nějaké kapely z České republiky? 

Samozřejmě! Máme skvělý kontakt s Vláďou a Fleshless a díky němu jsme měli několik výborných koncertů v České Republice. Jiné velké kapely co mimo jiné znám jsou Nahum, Pikodeath, Tortharry, Malignant Tumor. Také mě zpětně napadají úžasná alba Krabathoru. 

Děkuji moc za rozhovor. Přeji nejen novému albu dobré prodeje a vám osobně jen to nejlepší. Budu se těšit na nějakém vašem koncertě! 

Díky Jakube za tento velmi dobře připravený rozhovor. Moc se mi líbili otázky. Zdravím všechny v České Republice a všechny fanoušky, kteří podporují underground a Deadly Storm Zine.

Share this games :

TWITTER