DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

sobota 27. dubna 2019

Home » » Rozhovor - USURPER - Usurper jsou stoprocentně opravdoví, až do smrti!

Rozhovor - USURPER - Usurper jsou stoprocentně opravdoví, až do smrti!


Rozhovor s black thrash metalovou skupinou z USA - USURPER.

Odpovídal Dan Tyrantor, děkujeme!

Přeložila Duzl, děkujeme!

Otázky připravil Jakub Asphyx.

Recenze/review - USURPER - Lords Of The Permafrost (2019):


Ave USURPER! 22. března 2019 vám vyjde u Souseller Records vaše nové album „Lords of the Permafrost“. Jak už sám název napovídá, bude se opět jednat o smršť poctivého blacku, thrashe a starého metalu. Když jste šli ze studia, jaké jste měli pocity? Představ prosím fanouškům trošku nové album. Jací jsou USURPER v roce 2018? 

Dan Tyrantor: „Lords Of The Permafrost“ je v podstatě pokračováním toho, kde jsme před několika lety skončili s albem „Cryptobeast“. Možná se trochu změnila sestava, ale mise zůstává stejná. 


Mám doma od vašeho labelu nové album na recenzi. Zatím jej nemám pořádně naposlouchané, ale co jsem dosud slyšel, tak mě posadilo na zadek. Mně se na vás vždycky hrozně líbilo, že jste nejen ortodoxní a opravdoví, ale nezapomínáte ani na studené a temné melodie. Kdo je autorem hudby a jak skládají a tvoří nové skladby USURPER? 

DT: Díky! Doufám, že už se můžeš postavit! USURPER jsou stoprocentně opravdoví, až do smrti! Rick Scythe komponuje hudbu, Joe a Scott pak přijdou s šílenýma bicíma a basou. Texty píše Rick nebo já, nebo je píšeme společně. Chlad a temnota jsou tam vždy. Tohle je Chicago. 

Na novince mě zaujal opravdu hodně syrový a „prašivý“ zvuk. Kde jste desku nahrávali, mixovali, kdo je podepsán pod produkcí? 

DT: Tento zvuk byl úmyslný. Nahráli jsme a sami jsme si nové album produkovali v Electric Audiu v Chicagu za pomoci zvukového inženýra Taylora Halese. Použili jsme stará alba Usurper jako předlohu a myslím, že to zní skvěle. Některá syrovost pochází ze skutečnosti, že jsme měli na nahrávání jen pár dní. A tento pocit naléhavosti způsobil, že skladby znějí ještě divočeji a zuřivěji. 


Zaujal mě i obal desky. Jestli to dobře chápu, tak je na něm nějaká bájná okřídlená příšera. Cover je jednoduchý, trošku tajemný. Co má tento námět vyjadřovat? Podepsán je pod ním Juha Vuorma. Vím o něm, jen že pochází z Finska, mohl bys nám jej našim čtenářům představit? Jak jste obal pro novinku vybírali? 

DT: Juha je úžasný umělec, který je zodpovědný již za několik uměleckých děl pro Usurper. On a Rick diskutují o obecné myšlence, pak si Juha poslechne nějaké skladby a z toho vychází. Tento obal je opět přesně to, co jsme se snažili hudbou sdělit. Pokud si přečtete texty k albu, všechno to do sebe zapadá. 

Jako kapela se ve svých textech zaobíráte satanismem, okultismem, smrtí, násilím. O čem jsou na nové nahrávce? Jaké je hlavní téma a myšlenka „Lords of the Permafrost“? 

DT: Jak Rick, tak já jsme velcí čtenáři starověkého folklóru, mimozemských vládcích, kryptozoologii, válkách a historických zvěrstvech. Skladby na albu “Lords Of The Permafrost” se zabývají těmito tématy stejně tak, jako píseň nazvaná “Gargoyle”, která je o tom, jaké je to být heavy metalovým maniakem.


Nedá mi to a musím se zeptat. Hrajete metalový styl, který se silně vyhrazuje proti křesťanství. Žijete v Americe, která je považována za katolickou zemi. Nemáte s tím nějaké problémy? Dostanete prostor třeba v televizi, v novinách? Jak je vůbec život ve vaší zemi, v okolí, ovlivněn křesťanstvím? 

DT: Usurper nemá žádnou náboženskou ani politickou agendu. 

USURPER datují svůj vznik od roku 1993. Jestli se nepletu, tak jste v roce 2007 přerušili svoji činnost a vrátili se až v roce 2015. Proč vlastně? A co jste v mezidobí dělali? Věnovali jste se svým dalším kapelám nebo jste pověsili hudbu úplně ha hřebík? 

DT: Nelegální stahování, podepisování nu-thrash metalových sraček našimi původními labely a ignorování u nás vyústilo v to, že jsme nedostávali nabídky na turné jako dřív a to navzdory dvěma albům (Twilight Dominion a Cryptobeast), které získaly celosvětově vysoké hodnocení. Také v tom byla nějaká rivalita, takže jsme se rozhodli rozpustit kapelu. Někteří kluci pokračovali s dalšími projekty, zatímco já jsem se věnoval jiným koníčkům, jako pozorování ptáků a cirhóze. 


Vaše první desky z roku 1995 („Diabolosis...) a 1999 („Skeletal Season“) právem dodnes patří mezi metalové klenoty. Vzpomeneš si ještě, jakým stylem tenkrát vznikaly? Byli jste svědomití, připravení jít do studia nebo parta „zvířat“, která ke všemu přistupovala spíš punkovým stylem? Zavzpomínej pro nás prosím, jak se tvořily metalové dějiny! 

DT: V polovině 90. let tady byl nadbytek generického death metalu, promíchaného s průměrnými alby klasických thrash metalových kapel, které nosily sportovní košile a šortky na surfování. V té době bylo jen velmi málo kapel, které ještě hrály oldschool a black metal. Usurper tedy vznikl z nutnosti. Stále hrajeme skladby z těchto alb. 


Když ještě zůstaneme v historii…jak vnímáte rozdíly mezi současností a vašimi začátky? Změnilo se všechno – technologie, zvuk, nahrávací studia, máme internet, stahování hudby. Jak se tyto změny promítly do fungování kapely? Museli jste se hodně přizpůsobit? 

DT: Bohužel, v roce 2019 je téměř nutné být na internetu. Jak jsem napsal už dříve, nelegální stahování a sdílení souborů je k nasrání. Měli jsme staré webové stránky a dokonce i nástěnku. Používali jsme ji však většinou k tomu, abychom mohli vtipkovat a navzájem se bavit. Moderní doba znamená méně výletů na poštu, ale také postrádá starý dobrý osobní kontakt. 

Sleduji váš facebook a jsem informován o vašich koncertech, ale abych pravdu řekl, mimo Ameriku nehrajete nebo se pletu? Co je toho příčinou? Nechcete nebo jsou důvodem finance?, promotéři, kluby, obchody s extrémní metalovou hudbou? 

DT: V tohoto okamžiku máme termín festivalu pro rok 2020 ve Finsku a turné po Jižní Americe. Pracujeme na nějakých dalších evropských termínech. Milujeme Evropu, a když se objeví příležitost, vrátíme se tam! 

Mám poslední dobou pocit, že co se týká extrémních stylů, tak to u vás v Americe poslední dobou znovu opravdu žije. Obzvlášť undergroundové metalové kapely jsou skvělé! Chodí mi na recenzi nové desky, dělám rozhovory a mám pocit, že je vaše scéna velmi silná. To je ale můj pohled člověka, který žije mimo Ameriku. Jaký je váš názor? Co třeba koncerty? 

DT: Upřímně nesleduji moc novější kapely. Je mi skoro padesát a většinou stále poslouchám tytéž věci jako před pětadvaceti lety. Už ani nechodím na tolik koncertů jak bylo kdysi mým zvykem. Chicago bylo vždy metalovým městem a každý víkend se tu konají koncerty. 


Děkuji moc za rozhovor a přeji nejen novému albu skvělou prodejnost. Ať jsou vaše koncerty vyprodané. Budu se na některém z nich moc těšit. Přeji vám vše dobré i v osobních životech. Ať vás provází síla! USURPER FOREVER! 

DT: Díky! Tato slova jsou pozitivnější, než mi kdy řekli moji rodiče, haha!

Share this games :

TWITTER