DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

pátek 10. května 2019

Home » » Recenze/review - KAMPFAR - Ofidians Manifest (2019)

Recenze/review - KAMPFAR - Ofidians Manifest (2019)


KAMPFAR - Ofidians Manifest
CD 2019, Indie Recordings

Představte si krajinu někde na severu Norska. Zasněženou, neposkvrněnou ještě lidskou rukou, tajemnou a chladnou. Za každým stromem číhá nějaký temný příběh. Stromy se sklánějí k zemi pod tíhou sněhu v naději, že na jaře možná rozkvetou. Když je člověk o samotě, často vidí věci, o kterých si nedovede jinak představit, že vůbec existují. Vzniká tak vyprávění o legendách, o příšerách, o divokých zvířatech, o přírodě. Existuje jen málo kapel, které mě dokáží přenést na sever. Existuje jen málo kapel, které hrají pagan black metal a dokáží mě zaujmout. KAMPFAR jsou jednou z nich.

Norové datují svůj vznik až do roku 1995 a nutno rovnou zmínit, že si stále zachovávají takovou tu starou poctivost a opravdovost, kterou u spousty dnešních skupin postrádám. Skvělé je, že neustrnuli v minulosti, ale svoji tvorbu nadále rozvíjejí, posouvají. Novinka "Ofidians Manifest" je toho jasným důkazem. 



"Ofidians Manifest" mě nejvíc bavilo poslouchat, když venku pršelo. Jakoby se nálada pochmurného severu přenesla i do mého pokoje. Líbí se mi opravdu velmi pečlivě a nenásilně zakomponované folkové prvky. A hlavně, celou desku obestírá určité tajemno, až magická přitažlivost, která dokázala pohltit i mě, který jinak black metal příliš nemusí. Novinka je totiž pestrá, zajímavá, má velmi dobrý zvuk a spoustu zajímavých nápadů ve skladbách. KAMPFAR si zachovávají stále určitou jedovatost, neklid, jsou zkrátka jiní, odlišní a o to víc zajímaví. Album je spíš takovým obřadem, slouženým za světla plápolajících ohňů, než obyčejnou nahrávkou. Nutno k němu tak přistupovat. Slyšíte také to našeptávání? Slyšíte také ozvěny připomínající nářek nemrtvých? Pokud ano, tak jste zde správně. Myslím, že netřeba cokoliv dalšího dodávat. 


sumarizace:

"Ofidians Manifest" je v podstatě dokonalým pagan black metalovým albem. Jsem jím doslova pohlcen. Vydávám se spolu s kapelou na dlouhé výlety na sever. Ne, tahle nahrávka se nedá poslouchat ušima, ale musí se vnímat srdcem. Je v ní spousta chladu, síly, tmy i věčnosti. Vynikající zvuk, perfektně zpracované vokály a určitá studená jiskra mě láká ke stále častějšímu poslechu. Ožívají přede mnou dávné příběhy, svět se mění a vyprávějí se staré legendy. Takhle nějak si představují temnou krásu. Obdivuhodná je samozřejmost a lehkost, se kterou nám KAMPFAR předkládají jednotlivé skladby. Dost bylo slov, jdu raději znovu poslouchat. Vynikající severská záležitost!

Asphyx says:

"Ofidians Manifest" is in fact the perfect pagan black metal album. I'm literally riveted by it. I'm going with the band on long trips to the north. No, you can't listen to this record only by ears, you have to feel by heart. It contains lots of coldness, power, eternity and darkness. Excellent sound, perfect made vocals and a special cold spark attracts me to more frequent listening. The ancient stories are coming to life in front of me, the world is changing and the old legends are telling. That's how I imagine the dark beauty. Admirable is some commonplace and ease with that KAMPFAR present the individual tracks. Enough words, I'll prefer to listen again. Excellent Nordic stuff!

tracklist:
1. Syndefall 
2. Ophidian 
3. Dominans 
4. Natt 
5. Eremitt 
6. Skamløs! 
7. Det Sorte

band:
Dolk
Jon
Ask
Ole

Share this games :

TWITTER