DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

čtvrtek 4. července 2019

Home » » Recenze/review - CONSECRATION - Fragilium (2019)

Recenze/review - CONSECRATION - Fragilium (2019)


CONSECRATION - Fragilium
CD 2019, Solitude Productions

Sedím na studeném kameni a dívám se na řeku. Je brzy ráno a vlny se převalují v pomalých rytmech. Namrzlá louka, slunce rudě se připravující na nový den. Občas zazní nějaký zvuk z lesa, sem tam mě zamrazí v zádech. Pohled do vody mě uklidňuje, z kostela zazní smutný zvon. Samota očišťuje, zahleděn do sebe, poslouchám doom metal. Ani se nedivím, když zahlédnu první mrtvolu, zmítající se v proudu. Skelný pohled beznaděje, následují další a další. Už jen chvíli a přijede převozník, zaplatím a pak už je to o nicotě.

Jak se vlastně pozná dobrý doom metal? Záleží opravdu jen na smutku nebo i na čistotě, na emocích, na smrti? Osobně tenhle styl neumím hodnotit s nadhledem. Buď mě zkrátka pohltí a přetvoří k obrazu svému nebo nikoliv. Britským CONSECRATION se povedlo mě zamotat do svých sítí.



Pořád si myslím, že je lepší muziku poslouchat, než o ní psát. Někdy bývá těžké vyjádřit emoce slovy, raději si jdu sednout k řece nasávat do plic studený vzduch smrti. "Fragilium" je albem se spoustou odkazů na MY DYING BRIDE, EVOKEN, NOVEMBERS DOOM, MY SILENT WAKE. Hudebně se jedná o doom metalovou klasiku, o velmi dobře zvládnuté řemeslo. To ale není zase tolik důležité. Hlavní je celkový výraz, otisk, který ve mě hudba smutných CONSECRATION zanechala. Venku je vedro, přesto se v mém pokoji ochladilo. Našlapuji tiše, chodím po vodě, bosýma nohama cítím energii, mráz a melancholii. Podobné nahrávky se musí poslouchat v klidu, nejlépe někde v přírodě, v chrámu zvaném les, v opuštěných domech s pohnutou historií, v katakombách. Pro mě je nejdůležitější, že z desky cítím temně ledové chvění. Nic dalšího vlastně ani psát nemusím, asi moc dobře víte, o čem píšu. Slyšte doom death metalový nářek mrtvých! Velmi dobře.


sumarizace:

CONSECRATION jdou ve stejných stopách, jako MY DYING BRIDE, EVOKEN, NOVEMBERS DOOM, MY SILENT WAKE. Zároveň ale mají svůj jasný a zřetelný rukopis. Skladby jsou doslova nasáklé atmosférou gotických staveb a smutkem. Vidím před sebou malý hřbitov v horách. Všichni se zde znají a každý pohřeb je událostí a osobním prožitkem. Tady je ještě víra čistá, nezkažená a syrová. Líbí se mi zvuk, chladný i bolestivý zároveň, obdivuji malbu na obalu. Procházím spolu s kapelou opuštěnými katedrálami. Znovu a znovu se vracím do katakomb, abych znovu povstal z popela a šířil doom a death metal. Nové album "Fragilium" mě zcela pohltilo, zklidnilo moji mysl a nasměřovalo mě na onen svět. Hledím k nebi a čekám! Krásný hudební zážitek, plný vznešenosti.

Asphyx says:

CONSECRATION follows the same steps as MY DYING BRIDE, EVOKEN, NOVEMBERS DOOM, MY SILENT WAKE. They also have a clear and readable handwriting. The songs are literally soaked up with the atmosphere of gothic buildings and sadness. Right in front of me I can see a small graveyard in the mountains. Everybody knows each other and every funeral is an event and a personal experience. Here, the faith is pure, unspoilt and raw. I like the sound, cold and hurtful at the same time, I admire the painting on the cover. I am walking through abandoned cathedrals with the band. Again and again I am coming back to catacombs, to wake up and continue to spread the glory of the doom and death metal. The new album "Fragilium" absorbed me completely, it calmed down my mind and directed me to another world. I am looking towards the sky and I am waiting! A beautiful musical experience, full of nobleness.


tracklist:
1. In Darkened Slumber 
2. A Sentinel for the Fragile 
3. In Somnus Ego Morrior (In My Sleep I Die) 
4. An Elegy for the Departed 
5. To Welcome the Grey

Line-up: 
Daniel Bollans - Vocals 
Shane Amies - Bass
Liam Houseago - Lead, Rhythm and Acoustic Guitars
Jorge Figueiredo- Drums and Percussion
Additional guitars by Jordan Grant

Share this games :

TWITTER