DEATH, THRASH, BLACK, HEAVY, DOOM AND ROCK METAL ZINE

- REVIEWS, REPORTS, INTERVIEWS - SUPPORT METAL UNDERGROUND

čtvrtek 5. září 2019

Home » » Rozhovor - INSISTENT - Hrajte rychle, zemřete staří!

Rozhovor - INSISTENT - Hrajte rychle, zemřete staří!


Rozhovor s death/grindovou skupinou z České republiky - INSISTENT.

Odpovídali INSISTENT, děkujeme! 

Otázky připravil Jakub Asphyx.

Recenze/review - INSISTENT - Suspect (2019):

Ave INSISTENT! Pro čtenáře našich stránek bude tenhle rozhovor asi trošku netypický, protože většinou zde uveřejňujeme interview s velkými i menšími death metalovými kapelami a vy hrajete grind, ale já si myslím, že muzika je jen jedna. Dobrá a nebo špatná a vaše novinka „Suspect“ mě zaujala natolik, že by to chtělo dát trošku víc na vědomí, co a jak hrajete. Mohl bys prosím nejdřív představit kapelu? Ať víme, s kým máme tu čest. 

Vokatej: Ave Mistře!!! 

Ansámbl Insistent tvoří čtyři členi. Bubeník Přéma (Soul Decoder, ex-Diligence), Vokál Jiří (ex- Deoag, SWyF), kytara Dan (Diphteriia, ex-Deoag), Vokatej (ex Ahumado Granujo, ex- Deoag ). 

Kdybych nás měl zaškatulkovat, tak bych to viděl na razítko death grind. 

Jirka: Ahoj, pouze bych doplnil, že jsme vznikli na přelomu 2017/2018 v Praze a všichni se známe už nějakou dobu. Myšlenka je hrát extrémní metal dobrovolně a naplno. Dan a Petr už brázdí grindové vody pár let, ale já i Přéma jsme přešli z modernějších core stylů. V roce 2018 jsme vydali split s BUT s názvem Serenity Of Suffering. Obě desky nám vydal Filip Prchal (Ossie) aka Neonarcis l'infantive collective. Do budoucna chceme hrát a budeme hrát tvrdou a rychlou muziku! 


Řekněme si to na rovinu, to co se povedlo vám, za to by spousta kapela dala do frcu své ledviny. Nahráli jste skvělou desku, hráli jste na Obscene Extreme, na Symbolicu, vypadá to, že máte velmi dobře našlápnuto. Cítíte to tak i vy jako kapela? Pro každého, co něco tvoří, je důležitá zpětná vazba. Já o vás četl jen samé pochvalné články. Kritizoval vás vůbec někdo? Jak vnímáš album „Suspect“ s odstupem času? 

Vokatej: Určitě, zpětná vazba je vždy důležitá, jak kladná tak i záporná. Záleží jakou vazbou se budeš více zaobírat. Já už jsem ve stádiu, kdy se více zaobírám kladnou. Pozitivní názor mě vždycky potěší, to je jasný, ale beru v potaz i záporný, ale to jsou spíše takový, proč to třeba nehrajeme takhle a takhle a nebo zkusit jinej zvuk a podobně. No prostě se nemůžeme líbit všem. Hrajeme co hrajeme a jak to cítíme a jak se nám to líbí. Co se týče koncertů za tento rok, tak jsme sakra spokojený a hladový po dalších….jsme rádi, že jsme měli možnost hrát na OEF, SYMBOLICU a na dalších skvělých akcích. Samozřejmě nás těší, že se nám dostávají nabídky na super klubový akce a festivaly (pověz mi která kapela by nebyla ráda), ale jsme pořád nohama na zemi. Nic není zadarmo, tím myslím, že kapela musí pořádně dřít a to samé platí i u nás. S epkem SUSPECT jsem spokojen, když se zatím poohlídnu... 

Jirka: Mám velkou radost, že se naše tvorba líbí a sbíráme kladné ohlasy. Rád si vyslechnu negativní kritiku, je to vždy důvod k zamyšlení. Jsem rád za upřímný názor od přátel ale i od lidí co se na grindové scéně moc nepohybují. S odstupem času na desce vidím věci, které jsme mohli udělat lépe, ale to je přirozený. S deskou jsem spokojen a snad poučen pro příště, bude to víc brutal, haha… 

Přéma: Zdravím čtenářstvo! Za sebe bych rád poznamenal, že za všechno, co se děje kolem Insistent jsem neskutečně vděčný, nicméně rozhodně to nepřišlo jen tak a zadarmo. Jsou to plody tvrdé kolektivní práce ve zkušebně a zároveň zkušeností, které jsme (hlavně teda kluci) nabrali za ty roky v jiných uskupeních. I díky tomu bylo nahrávání SUSPECT taková pohoda a zároveň rychlý a jistý proces. Jelo se takřka na první dobrou a o to víc mě osobně veškeré kladné reakce těší … nemusíme nic měnit na našem celkovém přístupu k věci a tím zbude víc energie ke kopání se do prdele ve zkušebně. :) 

Osobně to mám tak, že si z grindu opravdu hodně moc vybírám. Naživo poslechnu cokoliv, ale do sluchátek si pustím málokoho. Za poslední roky toho bylo vydáno asi spousta dobrého, ale mě zaujaly na české scéně tři desky od grindových kapel. Vaše novinka, pak od KANDAR a BOWEL FUCK. Všechny jste svým způsobem hozený do temnoty, do chladu, skladby mají ostré melodie. Cítím inspiraci severskými smečkami. Nebo se pletu? Kdo, jaká díla vlastně utvářela vaše směřování jako kapely? 

Vokatej: Ze severu uznáváme hodně kapel, ale nemůžu ti říct, že by nás nějak ovlivňovali při naší tvorbě. Samozřejmě, že nám občas padne brada, když se objeví někde nějaká nová kapela nebo vydá album banda kterou máme rádi a totálně to rozmrdá, tak si člověk řekne takhle bych si to nějak představoval, ale stejně si to mastíme po svém….buď se nám konkrétní nápad (riff) líbí nebo nelíbí. Každý z nás v kapele má své favority, na které nedá dopustit a na některých se dokonce i shodneme. Já, když to vezmu na sebe mám nejraději grindový a death metalový vody. Mám rád přímočarost, intenzitu a již už od tebe zmíněnou temnotu!!! Myslím si, že i zbytek kapely to tak nějak má a možná proto tak zníme, zmar!!!!


Vždycky beru alba jako celek. V dnešní nadprodukci chci jako fanoušek dostat do ruky komplexní dílo, které pak opatruji jako oko v hlavě ve své sbírce. Mám takový svůj žebříček CD, které si na policích různě podle poslechovosti posouvám dopředu a dozadu. Bylo zajímavé se dívat na váš obal, kdo je jeho autorem, co má vlastně ta svázaná postava v kobce představovat? 

Jirka: Abychom podtrhli temnější stranu desky chceme dělat i chmurný vizuál. Na první desce jsme pracovali s Markem Řípou a on nám vyšel maximálně vstříc: vlkodlak v lese, temné a špinavé zpracování. Rád pracuju s metaforama a tohle je velice konkrétní a každý si může domyslet, co by mohlo následovat. SUSPECT album cover má na starost Alan Grnja a znázorňuje izolaci a věznění. Je to oběť, která je uvězněna, stejně tak jako většina mystických stvoření, ze kterých mají lidé strach. Temné pojetí vlkodlaka, kterého čeká nejistá budoucnost. Na další desce se opět příběh našeho vlčího kamaráda trochu posune… 

Říkám to pořád, když chce dnes znít česká kapela dobře, musí nahrávat u Otyna. Zvuk se vám opravdu povedl. S jakými pokyny jste šli do studia? Měli jste třeba nějaký „vzor“, jak chcete znít? A kdo nakonec řekl, odsouhlasil, že tohle je ten pravý zvuk? 

Vokatej: Otyn je bůh, kamarád, pohodář a naprostej profík v tom co dělá. Vždycky se tam vracíme rádi i nejen kvůli tomu, že hned vedle je hospoda a člověk si může při nahrávání vychutnávat točený, lahodný mok. Pro nás je to domácí prostředí. Už jsme tam nahrávali několikrát s našimi buď ex kapelama nebo současnými. S žádnými pokyny jsme do studia čoveče nejeli, jen to tam nahrát, nejlíp, co je v našich silách. Zvuk jsme ani neřešili. Nastavili jsme si aparáty, něco si k tomu řekli a jelo se!!! Přéma to nabouchal snad za dvě – tři hodiny. Druhej den kytary a zpěv a poslední den baskytara. Potom jsme si výsledek ve studiu poslechli z náběrů snad 10x. Následný mix a master jsme řešili formou email odkazů, telefonátů přímo do útrob studia Davos. Každý si klasický řekl, co by chtěl pozměnit, ale jednalo se spíše o to, tohle přidat, tady ubrat. Výsledek je takovej, že jsme s tím spokojeni.

 

Vždycky, když poslouchám novou desku. Snažím se přijít na slova, která by ji vyjadřovala nejlépe. Tentokrát mě napadala hlavně - CHLAD a TEMNOTA. To jsou emoce, které z novinky cítím nejčastěji. To je ale můj pohled, jako posluchače. Jak jste album vlastně skládali, jak probíhal proces vzniku nových skladeb? 

Vokatej: U nás to funguje tak, že nosíme riffy na zkoušku a tam tomu dáváme kostru nebo se něco vyklube při jamování. Klasický postup žádná novinka :-). Někdy se nám stane, že se neshodneme v tom, jak by ta skladba měla znít, ale jsme moudří hoši a najdeme vždy kompromis. O texty se stará pouze Jiří, ten má naprosto volnou ruku. Jeho nelidský řev řešíme, když je skladba hotová, má finální kostru, ale z 90 procent to ten kluk nařve na jedničku. 

Jirka: Skládání materiálu bereme kolektivně, každý názor se počítá, ale vždy to musí drtit kosti! V bahně temnot se nám líbí všem, a to i přes to, že máme rádi srandu a dobrou náladu. K metalu to prostě patří a chceme to tak. Ale za většinou materiálu stojí Dan, který to tlačí jak blázen! Voko přináší spoustu nápadů, které jsou konstruktivní a podporuje myšlenku k rozvoji dalšího materiálu. Jsem rád, že kluci dávají prostor různým možnostem a tak občas můžu přispět nějakým riffem i já. Veškerá tvorba vzniká ve zkušebně v podobě různých jamů a je to hlavně o feelingu. Před studiem byla deska relativně hotová, chybělo už jen pár textů, ale vše se stihlo krásně. 

Přéma: Nikdy jsem se v jiné kapele nesetkal s takovou tvůrčí potencí. Kluci nosí riffy skoro nepřetržitě. Pustím si pusu na špacír že už teď (srpen 2019) máme dalších x nových kousků připravených na další zářez! Riffy nenosí ale jen Dan a Vokatej, ale taky Jirka, kterej kromě svého hrdla ovládá i kytaru a čas od času přinese velice zajímavej kousek. Postupem času bych rád do psaní riffů zasáhl víc i já sám, ale momentálně poskytuji hlavně bušení do bubnů a hlavně se soustředím na to. V grindu je to hlavně o živočišnosti a toho se dle mého soudu nejlépe dosáhne metodou pokus/omyl ve zkušebně. 


Texty, to je oč tu také běží. Nebo nemám pravdu? Přikládáte slovům ve skladbách velký význam? A o čem jsou ty na „Suspect“? Kdo je jejich autorem? 

Jirka: Jo texty! Opět se chci držet určité vlny temnot. Nechávám se inspirovat okolím, aktuálním děním ve společnosti, tím jak se lidé k sobě chovají. To vše se snažím nějakým způsobem zasadit do textů. Většina z nich se dá vyložit nějakou metaforou a každý si jej může vyložit jinak. Dokonce jsem přemýšlel, že ke každému songu udělám i menší info o tom, co mě ovlivnilo při psaní. Většinou je to znechucení ze společnosti a jakou cestou se vydáváme. Pracuju s lidmi a tak mám možnost pozorovat rozdíly v morálních zásadách a myšlenkových pochodech. Není to ale pravidlo, třeba song Suspect je o vlkodlakovi a jeho proměnách v lidskou bytost. Snažím se dávat i důraz na výslovnost při samotném zpěvu, aby bylo alespoň částečně rozumět. 

Naživo jsem vás viděl vlastně jen jednou a to na Symbolicu. Znáš to, festival, člověk tam popíjí, prvních několik kapel většinou ani moc nevnímá, ale vy jste mi pěkně vypálili mozek. Podle mě je živá prezentace pro skupiny hrozně důležitá, nehledě na to, že lidé, co stojí pod pódiem, většinou i kupují CD a merchandise. Jak vnímáte koncerty vy? Co pro vás znamená živé hraní? 

Vokatej: asi můžu za všechny říct, že si koncerty sakra užíváme, rádi vypadneme s každodenních stereotypů, hodíme všechno za hlavu a jede se!!!!! Na místě potkáš kamarády z kapel, kamarády co přišli akci podpořit…..pokecáš s lidmi, který jsi v životě neviděl…já si to prostě užívám každým coulem a po odehrání setu jsme vždycky nabitej energií, že bych jí mohl rozdávat . Živák je prostě živák přímý kontakt s lidmi, lidi v kontaktu s kapelou a chemie funguje!!! Spokojenost vyjádřená křikem, propocenýma trenkama!!!! Takovou atmosféru ti žádnej přehrávač neudělá :-) :-). 

Přéma: Občas je to teda boj a sem tam něco nevyjde podle přání ale zase je to určité specifikum koncertního vystoupení a věc, kterou si budeš třeba pamatovat o to víc, než když ti někdo přehraje sterilně notičku po notičce jako z desky. Pro mě obzvlášť je to něco jako jít si zatancovat a zároveň s tím běhat do schodů s nákupem. Odměnou je pak zmíněná energie a adrenaline rush. 


Většina českých kapel končí tak, že jezdí dokola po českých klubech a festivalech, každý ji za rok vidí třeba 10x a takhle to doklepou až do důchodu. Já vím, je těžké vyrazit za hranice, mnozí se pak vracejí a protože začínají venku vlastně zase od začátku, tak mluví o tom, že je to všude stejný a nakonec se stanou jakousi relikvií. V grindu to ale bude asi jiné, ne? Český grind má ve světě jméno, kapely tam hodně jezdí, pak tu máme Obscene Extreme. Jak jsou na tom INSISTENT se zahraničím? Chcete vyrazit i ven? A co desky, prodávají se i za hranicemi? 

Jirka: Zahraničí je pro nás zatím ještě jakási neprobádaná voda. Menší výlety do Rakouska a Slovenska již proběhly. Teď bychom chtěli zkusit i větší sousta. Vše je v jednání a musí se to dotáhnout do konce. Bojujeme hlavně s časem, to je největší zábrana. Co se týče prodeje v zahraničí, tak nemůžeme říct nic špatného. Youtube, spotify a hlavně bandcamp jsou pro nás hezkým důkazem, že musíme vyjet za hranice. Zůstávám při zemi a neočekávám, že budou chodit davy, ale jet s partou kamarádů užít si spoustu legrace a prodat pár CD, je jak dovolená u moře. Až pojedeme příště, bude to ještě lepší. Teď je důležité vyjet ven a hrát!  

Underground je krásný v tom, že můžeš vedle sebe vidět na jednom pódiu thrash, death, black, grindovku. Mě osobně baví ochutnávat, nahlédnout do jednotlivých stylů a vybírat si, co se mi líbí. Grindová scéna je v české kotlině velká, drží při sobě, navzájem se podporuje. To je ale jen můj pohled člověka, který není přímo uvnitř. Jak vnímáš českou grindovou scénu ty? Mimochodem, já snad nikdy nepotkal grindera, který by byl naštvaný, je to vůbec možné? 

Vokatej: hahaha, všechno je možný.....když nás náhodou popadne vztek tak se jdeme schovat kamsi, kde hlavou třískáme do kovadliny a chodíme bosýma nohama po víčkách od piva...to se panečku potom uleví a nikdo potom nic nepozná. Zkus to :-) :-). 

Tvůj pohled je naprosto přesnej, funguje tu taková rodinná atmosféra. Kapely se navzájem podporují, vyráží na společný tour apod....máme i zde plno promotérů, kteří pořádají po celý rok nespočet kvalitních koncertů, jak pro lokální kapely tak i pro kapely ze zahraničí. Nesmím opomenout velkou solidárnost, pořádá se i mnoho benefičních koncertů, což má můj velký obdiv, respekt a jsme rádi, když takovou akci můžeme i my podpořit našim koncertem!!!! 

PEACE,SUPPORT = GRIND!!!!! 


Každá kapela má nějaké cíle, něco, čeho by chtěla dosáhnout. Jak jsou na tom INSISTENT? Máte nějakou vizi, kam až se chcete dostat, jaký koncert chcete zažít? S kým si zahrát? Nebo nějaký label, u kterého byste chtěli vydat další desku? 

Jirka: Stanovit si cíle je super! Já mám většinou jen sny, který bych rád jednou realizoval. Jak už to tu jednou zaznělo, zahrát si na OEF po boku takových jmen byl a bude další cíl do budoucna. Chci se vrátit na bojiště! V Čechách to budou další festy jako Brutal Assault a Czech death fest. Zahrát si po boku Nails a Napalm Death jsou asi největší sny. Už se nám podařilo si zahrát s Misery Index, Full of Hell, PLF nebo Whoresnation, a to jsou krásný zážitky a velký úspěchy, kterých si vážím. Další cíl je jasný – neusnout a hrát grind, koncertovat a nahrávat nový věci jak nikdy předtím. 

Vokatej: Mám to stejně jako Jirka, hrát skvělý festy, akce a doufat, že se někdy poštěstí a střihneme si klubový koncert s Napalm Death, tohle je kapela, která má můj totální Respekt s velkým R!!!!!! 

Přéma: Můj sen je dělat s klukama brutální, živočisnou a kurva tvrdou muziku poháněnou testosteronem, adrenalinem, svalama a alkoholem, to všechno v již tak skvěle nastolené kamarádské atmosféře a s notnou porcí srandy… a samozřejmě snažit se kolektivně v tomhle žánru sami sebe posunout, čili nezakrnět. 

Jinak za sebe bych si hrozně rád zahrál s velikány (nejen bubenického) extrému Cryptopsy, Krisiun případně před Hail of Bullets/Gorefest, pokud se rozhodnou sundat kytary z hřebíků:). 

Na závěr jedna obligátní, ale důležitá otázka. Co chystají INSISTENT v nejbližších měsících? Případně, máš něco na srdci, co bys chtěl vzkázat fanouškům? 

Jirka: Pokud vše půjde tak jak má, tak se můžete těšit na live video z OEF. Chtěli bychom koncertovat jak v ČR, tak i v zahraničí. Kdo s námi pojede je v jednání, ale zatím to vypadá na český Convegre – to je hádanka. Ve spolupráci s Krisem Ramirezem plánujeme i výlet za moře, ale to nebudeme ještě předbíhat. No a hlavně příští rok další deska! Už máme v hracím setu zařazeny dva úplně nové songy a věřím že zbytek materiálu bude do roka hotový! Každopádně děkujeme všem pekelníkům co chodí na koncerty, poslouchají metal, kupují merch a přináší radost nám i ostatním lidem! 

Děkuji moc za rozhovor, přeji spoustu prodaných nosičů, narvané koncerty a jen samé věrné fanoušky. Budu se těšit zase někde pod pódiem. Ať se vám daří i v osobních životech. 

Vokatej: My děkujeme za možnost tohoto rozhovoru a dík za tvůj pozitivní názor na naší tvorbu. Moc si toho vážíme a hodně štěstí i Tobě! 

Play fast, die old! 

Insistent 

Share this games :

TWITTER